Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 4. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

39 hozzászólás

 1. Imre Beáta szerint:

  Kedves Novák Mária!

  Köszönjük az alapos mindent körüljáró szakértői cikkeket.
  Ezek igazán könnyen értelmezhetővé teszik az egyébként rendkívül zavaros jogszabály alkalmazását.

  üdvözlettel
  Beáta

 2. Emma szerint:

  Kedves Mária!

  Óriási segítség, hogy ezekben a cikkekben összefoglalja nekünk az adózás szabályait.

  Én alanyi adómentes KATA-s ként fordítok EU-s és nem EU-s külföldi országokban lévő adóalany megrendelőknek. Közösségi adószámom van. Sajnos a könyvelőm nem tudta, hogy áfa bevallást és összesítőt kell készíteni, így ez kimaradt, most pótolni fogom.

  Két kérdésem van:

  1./
  A számla kiállítással kapcsolatban: egy másik cikkben azt írja, hogy a „Áfa területi hatályán kívüli” itt pedig azt, hogy “közösségi fordított adózásra” való hivatkozással készüljön a számla. A számlázóprogram mindkettőt tudja, de melyiket válasszam?

  2./
  Az ÁFA bevallást és összesítőt milyen időközönként kell beadni? Itt Önnél több helyen a havi bevallást olvastam, viszont a NAV 29. információs füzete azt írja: “A közösségi adószámmal rendelkező adóalany nem lehet éves bevalló, ezért ha az adóalany még nem rendelkezett közösségi adószámmal, és éves bevallóként kezdte az évet, a közösségi adószám megállapításához kapcsolódóan negyedéves bevallási gyakoriságra kell áttérnie”

  Válaszát előre is köszönöm,
  További szép napot,
  Emma

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Emma!

   1.) Közösségi fordított adózásra hivatkozzon.
   2.) Az alanyi adómenteseknek azokra a hónapokra kell áfa bevallást beadniuk, amikor volt olyan ügyletük, ami ezt indokolja. A 29. információs füzet az általános szabályok szerint adózó adóalanyokra vonatkozik, az alanyi dómentes adózó, nem általános szabályok szerint adózik, ezért ez az információhalmaz nem vonatkozik rá.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Emma szerint:

    Kedves Mária!

    Köszönöm a gyors választ. Érdekes, mert több helyen is érdeklődtem és van aki szerint ez fordítot adózás és olyan is van, aki szerint nem az, hanem áfa tv. hatályán kívüli. Kár,
    hogy nem egyértelmű ez a téma.

    Még az a kérdésem, hogy ugyanilyen esetben ha EU-n kívüli országba adóalanynak
    számlázok fordítást, akkor ott milyen adózásra hivatkozzak.

    További szép napot,
    Emma

    • G.Novák Mária szerint:

     Kedves Emma!

     Én fordított adózásra hivatkoznék, hiszen helyettem az EUs országbeli fogja az áfát felszámítani.

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

 3. Kovács György szerint:

  Kedves Mária!

  Nagyon jó ez az összefoglaló amit írt, és örülök neki, hogy rátaláltam.
  Én jelenleg alanyi adómentes KATA-s ként fordítok EU-s cégeknek.
  Viszont most elértem az alanyi mentesség határát.

  Az lenne a kérdésem, hogy ha az adóalanynak nyújtott főszabály szerinti közösségben belüli szolgáltatás nyújtása történik, és átlépem a 8 milliós alanyi mentesség határát, akkor be kell-e jelenteni, az ÁFA körbe és kell-e új adószámot igényelni?

  Mivel azt írja, hogy “az értékesítés nem fog beleszámítani a 8 milliós alanyi adómentes határba” ez egy kicsit megzavart, mit ért ez alatt?
  Vagy marad a jelenlegi adószám, és tovább számlázhatok alanyi mentesként?
  Vagy új adószám és 0%-os kulccsal kell számláznom?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves György!

   Ha a közösség más tagállamában létező adóalanynak nyújt, főszabály szerinti szolgáltatást, akkor nem járhat el alanyi adómentes minőségében, tehát ha nem úgy jár el, mint alanyi mentes adóalany, akkor nem is vonatkozik az értékesítésére a 8 milliós plafon.
   Ezzel a tevékenységével a közösségi értékesítés szabályai szerint jár el, vagyis ez a tevékenysége úgy működik, mintha az általános szabályok szerint lenne adóalany. Itt pedig nincs plafon.
   Tehát akármennyi bevételt ér el ezzel a tevékenységével, nem kell az áfa szempontjából figyelembe venni a 8 milliós határt.

   Ha pl. belföldre is számlázná ezt a szolgáltatás, akkor ezt 8 millióig tehetné meg áfa körbe való bejelentkezés nélkül és ehhez még nyugodtan számlázhatna 4 millió forint közösségi szolgáltatást, anélkül, hogy be kellene jelentkeznie az áfa körbe. (Ez az arány természetesen csak egy példa volt, lehetne a belföld pl. 7 millió és ehhez akkor katásként 5 milliót tudna kiszámlázni.)

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 4. Kárkovits Péter szerint:

  Kedves Mária!

  KATÁ-s, alanyi mentes egyéni vállalkozóként, szoftverfejlesztésről állítok ki számlát.

  A szolgáltatást brit cég veszi igénybe, aki eddig nem rendelkezett közösségi adószámmal, azonban decembertől lesz neki.

  A mi könyvelőnk azt mondta, hogy a következőt kell a számlára írni:
  “FA”
  Az adót a szolgáltatás igénybe vevője fizeti.
  Áfa tv. 37. paragrafus 1. bekezdés

  Ettől a cég mereven elzárózik, mivel szerinte nem kell adót fizetnie. Szerinte a közösségen belül közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok között 0%-os ÁFA tartalmú számlát kell kiállítani.

  Nem tudom kinek van igaza. Kérdéses, hogy mit kell ilyen esetben a számlára írni, illetve, hogy van-e a NAV felé valamilyen kötelezettség (gondolok itt az ÁFÁ-ra elsősorban).

  Korábban a szerződésben rögzítésre került, hogy a “szolgáltatás teljesítésének helye Magyarország”, illetve hogy a “Megrendelő kijelenti, hogy Angliában bejegyzett, alanyi adómentesként működő (ÁFA (VAT) regisztrációra nem köteles) vállalkozás, ezáltal közösségi adószámmal nem rendelkezik”. Ezeket gondolom módosítani szükséges.

  Előre is nagyon köszönök minden segítséget!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Péter!

   Ha a partnere alanyi adómentes az saját országában, akkor az erre vonatkozó
   szabályok érvényesek.

   A könyvelője jól tudja. Fordított adózásról kell számlát kiállítani és mivel
   a másik fél alanyi adómentes a saját országában, akkor ő lesz köteles felszámítani az áfát
   és alanyi adómentessége okán, nem tudja visszaigényelni azt.

   Igen, a szerződést is módosítani szükséges, hiszen ebben az esetben a megrendelő
   székhelye lesz a teljesítés helye.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 5. Márai László szerint:

  Kedves Mária!

  Kapcsolódva az előző kérdéshez: az egyik ügyfelem egy angliai, EU-s adószámmal nem rendelkező cég. (Pontosabban nem csak EU-s adószáma nincs, de angliában nincs is bejelentkezve az ÁFA hatálya alá.) Ez azt jelenti, hogy az adott cég nem adóalany, és így ennek megfelelően a táblázat utolsó oszlopa a mérvadó?

  Illetve lenne egy észrevételem a táblázat második oszlopával kapcsolatban. Ha jól láttam fentebb már szóbahozta valaki, csak talán félreértették egymást. A második oszlop a harmadik országbeli (tehát a közösségen kívüli) ügyletekre vonatkozik, mégis azt irja, hogy:
  “Közösségi szolgáltatás értékesítés szabályai szerint járunk el.” és “A számlán fordított adózásra kell hivatkozni.”. Ebben az esetben nem az áfa tv. hatályán kívüliségről van szó?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves László!

   Az első kérdésére igen a válaszom.
   A második kérdésére pedig nem. Sajnos az áfa törvény nem tesz különbséget ilyen szempontból a között, hogy a partnerünk eus tagállam vagy harmadik országbeli. A fordított adózásra való hivatkozást írja elő kötelezően, ennek mindenképpen rajta kell lennie a számlán. Ezen túl azonban feltüntethető egyéb információ is.
   Mindemellett áfa bevallást is kötelező beadni, aminek a tájékoztató adatsorában fel kell tüntetni ezeket az ügyleteket.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 6. Strausz Tibor szerint:

  Kedves Gazdagné Novák Mária ! Nagyon korrektak és alaposak a megjelent szakértői cikkek, ezért én is örömmel olvasom, valóban tiszteletet érdemel. Kérném szépen, hogy amennyiben lehetséges, akkor az alábbi kérdésemben legyen szíves tájékoztatást adni: Sopronban egy áfa alanyi mentes /katás/ szobafestő, épület burkoló egyéni vállalkozó /egyedül dolgozik/ Ausztriában nem adóalanynak /magánszemélynek/ nyújt építőipari szolgáltatást. A nem főszabály szerinti besorolás hogyan érinti ebben az esetben az áfa státuszt, a számlázást, a bevételeket ? A belföldi és az ausztriai bevétek együttesen sem érik el az évi 8 M Ft-ot. Az ausztriai bevétel után kell áfá- fizetni, ill., a kiadott számlára szükséges-e valamilyen áfa tv. szerinti hivatkozás /ha mégis meghaladja együttesen a bevétel a 8 M FT-ot, maradhat-e áfa mentes/? Vagy lehetséges, hogy ezeken túlmenően még az osztrák hatóságoktól is kell adószámot kérnie? Köszönettel: Strausz Tibor

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Strausz Tibor!

   Köszönöm.
   A kérdésére válaszolva:
   Ilyenkor a teljesítési hely az ingatlan fekvési helye, s mivel nem adóalanynak nyújtja a szolgáltatást, ezért Ausztriában be kell jelentkeznie és adószámot kell kérnie. Az ott hatályos áfa törvény szerint kell a számlát kiállítani, bevallani az áfát és befizetni.
   Ez a bevétele nem számít bele a 8 milliós alanyi adómentes határba.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 7. Geier Anett szerint:

  Kedves Mária!

  Katás alanyi adómentes vállalkozóként EU-s partnernek szolgáltatást nyújtok. Azonban a partner közösségi adószáma a lekérdezés alapján nem érvényes. Ez esetben gondolom nem számít adóalanynak és a negyedik oszlop vonatkozna rám. Itt jön azonban egy csavar, ugyanis az áfa törvény 44.§-a szerint művészeti, kulturális szolgáltatást nyújtok, ami alapján a teljesítés helye mégis külföld, hisz ott valósul meg a koncert. Ezek alapján én arra jutottam, hogy kell áfa bevallás és összesítő is, viszont a bevallásban a 91,92-es sorokban is közösségi adóalanyt említenek, azaz elakadtam, hogy egyáltalán jó-e a gondolat menetem és ha igen, milyen soron kellene bevallanom. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Anett!

   Ebben az esetben a teljesítési hely ott van, ahol a szolgáltatást igénybevevő székhelye – ha belépőjegyes, akkor pedig ott, ahol a szolgáltatást ténylegesen teljesítik, ez most éppen egybe esik, ha jól értem a kérdését. Vagyis az adott országban be kell jelentkeznie és adószámot kell kérnie. Az ott hatályos áfa törvény szerint kell a számlát kiállítani, bevallani az áfát és befizetni.
   Ez az ügylet Magyarország szempontjából területi hatályon kívüli ügylet.
   Ebből a szempontból nem érdekes, hogy a partner közösségi adószáma érvényes-e vagy sem, mert nem fog áfát áthárítani, hanem saját maga rendezi.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 8. Geier Anett szerint:

  Elnézést, az előbbihez, nem 44., hanem 43.§

 9. Péter szerint:

  Kedves Mária!

  Kata esetében a közösségen belüli szolgáltatás ( gépjavítás ) esetén kell e közösségi adószám? Ha igen akkor mi történik ha véletlenűl még nincs kiváltva? Ebből a tevékenységből kapott bevétel csökkenti e a 8mFT-ot? Kérdésem hasonló akkor amikor közösségen belüli értékesítés ( áru, alkatrész stb ) -ből van bevétel. A partner rendelkezik érvényes EU adószámmal. köszönöm válaszát elöre is.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Péter!

   Feltételezem a kérdéséből, hogy alanyi adómentes az áfában.
   Nem írta meg, hogy a gépjavítást adóalanynak vagy nem adóalanynak számlázza ki.
   Feltételezem, hogy adóalany a szolgáltatást igénybevevő, ilyen esetben igen kell rendelkezni közösségi adószámmal. Mindenképpen meg kell kérni, mert amíg nem rendelkezik vele, addig nem számlázhat ki szolgáltatást a közösség más tagállama felé. Ez a bevétele nem fog beleszámítani a 8 milliós alanyi adómentes határba.

   Termékértékesítés esetén a teljesítési hely az, ahol a fuvarozás megkezdődik, feltételezem, hogy ez Magyarországon van. Vagyis alanyi adómentes minőségünkben fogunk eljárni és alanyi adómentes számlát fogunk kiállítani. Ez a bevétel bele fog számítani a 8 millió forintos alanyi adómentes határba. Ebben az esetben nem kell közösségi adószámot kérnünk.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 10. Kedves Mária!
  Kézműves tevékenységet végzek és eddig a Meskán forgalmaztam termékeimet mint magán személy, termékeimből többnyire Magyarországon és egy-két európai országból is vásároltak 1-1 darabot, eddig számot tevő bevételem nem volt, vásárlóim bankszámlára fizettek.
  Most megtörtént a csoda!
  A napokban megkerestek Ausztráliából ,azzal, hogy dísztárgyaimból nagyobb mennyiségben rendelnének, havi rendszerességgel. A várható bevételem havi 150-200 ezer Ft között lenne ezért szeretnék vállalkozó lenni, választhatom-e KATA alanyi mentes adózást?
  Kell-e közösségi adószámot is kérnem? A vásárlók általában magánszemélyek.
  Az Ausztráliai leendő vásárló vállalkozásához használná termékeimet a megrendelt termék szállítása egy forgalmazón keresztül történne a felém történő kifizetés paypal-val.
  Kell-e majd ÁFA bevallást is készítenem? Hogy kell kiállítanom majd a számlát magyarul Ft-ban vagy a megrendelő ország szerinti valutában?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Novoszád Jánosné!

   Igen, 8 millió forint éves bevételig választhatja az alanyi adómentességet. Ha az Európai Unió vagy harmadik ország felé értékesít nem adóalanyoknak (magánszemélyek is ezek) terméket, akkor nem kell közösségi adószámot kérnie, mert alanyi adómentes minőségében fog eljárni és alanyi adómentes számlát fog kiadni.
   Harmadik ország adóalanya felé teljesített termékértékesítés esetén is – mivel feltételezem, hogy a fuvarozás Magyarországon kezdődik meg – alanyi adómentes minőségében fog eljárni, nem kell közösségi adószámot kérnie és alanyi adómentes számlát fog kiállítani.
   Nem kell áfa bevallást készítenie.
   A számla kiállítás devizaneme attól függ, hogy a szerződésben hogyan állapodnak meg a megrendelővel.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 11. Léder Bence szerint:

  Kedves Mária,
  Nagyon hasznos összefoglaló, köszönöm!
  Érdeklődnék, hogy én Mexikóba számláznék (0%os ÁFA-val), alanyi adómentes vagy ÁFA-körös KATA adózást kell választanom?
  Előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Léder Bence!

   A választás szempontjából csak azt kell meggondolnia, hogy ha alanyi adómentességet választ, akkor a belföldi értékesítésnek minősülő értékesítésének összege nem lépheti át a 8 millió forintot.
   Ha mégis átlépné, akkor azzal a számlával lesz először áfa köteles – be is kell jelenteni hogy átmegy áfa körbe – amellyel ezt az összeget átlépi.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 12. Fekete Erzsébet szerint:

  Kedves Mária!

  Sok adózással kapcsolatos szöveget átböngésztem eddig, de még most sem világos számomra, ha magánszemélyként limitált darabszámban kézműves terméket adok el akár a MESKÁN, milyen adózási törvény vonatkozik rám,választhatok-e alanyi adómentességet,
  ha az eladásaim nem haladják meg az éves értékhatárt (200 ezer)?

  Válaszát nagyon köszönöm!

  Üdvözlettel: Fekete Erzsébet

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Erzsébet!

   Ha magánszemélyként ingóságot adna el, akkor vonatkozna önre az, hogy ha az eladás bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az eladás jövedelme (az eladás bevétele mínusz az eladott ingóságok beszerzési ára, számlával igazoltan) a 200 ezer forintot, akkor ezt személyi jövedelemadó mentesen tehetné.
   Az alanyi adómentesség nem személyi jövedelemadó kategória, hanem általános forgalmi adó kategória, tehát magánszemélyként nem is értelmezhető csak vállalkozóként.

   Az ingóság eladásával viszont az a nagy baj, hogy csak azokat a bennünket körülvevő tárgyakat, amikre már nincs szükségünk, tudjuk ingóság értékesítésként értelmezni. Ha ön rendszeresen készít valamit és azt haszon megszerzése érdekében adja el, akkor az már vállalkozási tevékenység kategória, amikor legalább egy egyéni vállalkozást ki kellene váltani a tevékenység folytatásához.
   Ebben az esetben választhatna 8 millió forint éves (időarányos) bevétel megszerzéséhez az áfában alanyi adómentességet.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 13. Hajni szerint:

  Kedves Mária!

  Alanyi adómentes Kft-nek német partnerektől lett bevétele az elmúlt két évben, a munkavégzés helye is Németországban van. Most lett egy magyar cég, aminek szintén Németországban végezzük a munkát, de nem rendelkezik német telephellyel.
  A német partnerektől beérkezett bevétel már 15 millió felett van forintba átszámolva. Egyik könyvelő szerint, már adószámot kellett volna változtatnom, mert meghaladta a 8 milliót a bevétel. A másik könyvelő szerint, akkor kell adószámot változtatni, ha a magyar cégtől jön 8 millió forint és utána kell.
  Köszönöm válaszát.

 14. Laczkó Gábor szerint:

  Kedves Mária,

  A korábbi hozzászólásokat és a bejegyzést olvasva, még nem teljesen egyértelmű számomra a következő.
  Magyar szoftverfejlesztő KATA-s vállalkozó, EU tagállamba (EU adószámmal rendelkező cégnek) vagy 3. országba állít ki számlát, a munkavégzés itt Magyarországon történik.

  1. A számlára a fordított adózást kell írni?
  2. Adókulcshoz – alanyi adó mentes vagy áfa területi hatályán kívüli kulcsot kell feltünteni?

  Köszönöm előre is!
  Gábor

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Laczkó Gábor!

   A más EU tagállamba, elektronikus úton nyújtott szolgáltatások teljesítési helye az a hely, ahol a szolgáltatást igénybevevő székhelye, letelepedési helye van.
   Ez azt jelenti, hogy
   – kötelezően közösségi adószámmal kell rendelkezni, amit a számlán fel is kell tüntetni,
   – a szolgáltatást igénybevevőjének adószámát is fel kell tüntetni a számlán,
   – a kiszámlázott bevétel nem számít bele a 8 milliós áfa határba,
   – a közösségi szolgáltatás értékesítés szabályai szerint kell eljárni,
   – adómentes (nem alanyi adómentes!) számlát kell kiállítani és számlán közösségen belüli, fordított adózásra kell hivatkozni,
   – áfa bevallást kell adni.

   Azt szoktam mondani, hogy katás egyéni vállalkozó maga is tudja intézni az ügyeit, ha talpraesett, de ez nem igaz akkor, ha kilép az országból!
   Ha egy katás egyéni vállalkozónak közösségi vagy harmadik országbeli ügyletei is vannak, akkor kötelező közösségi ügyletekhez is értő könyvelőt megbízni az egyéni vállalkozás adóügyeinek intézésével!
   Egy elrontott számla, egy hiányzó bevallás, a könyvelői díj több tízszeresébe kerülhet!

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 15. Engi Zsuzsa szerint:

  Kedves Mária!
  Nagyon sokat tanultam a leírtakból. Köszönöm. Végigolvastam a bejegyzéseket, de nem tudom eldönteni, hogy melyik lehet a rám vonatkozó. KATÁ-s egyéni vállalkozó vagyok mellékállásban, többek között marketingszövegeket írok egy angliai székhelyű vállalatnak távmunkában. A honlapjukon található egy nyilatkozat, hogy az angol Adóhatóság jogszabálya értelmében Áfa-mentes a vállalkozás, közösségi adószámmal nem rendelkezik. Kérdéseim a következők:
  – Szükséges-e kiváltanom a közösségi adószámot? Azt olvastam, hogy erre azért van szükség, mert EU-s adószám nélkül a közösségi kereskedelemről szóló bevallásokat nem dolgozza fel a NAV. Viszont én nem kereskedelemmel foglalkozom, hanem szolgáltatást nyújtok.
  – A közösségi adószám megléte milyen egyéb bejelentési kötelezettségekkel jár?
  – Mit kell írnom a számlára az ÁFA kulcshoz? AAM és 0%? Úgy tudtam, hogy a közösségi szolgáltatásnyújtást közösségi adószámmal rendelkező adóalany felé ÁFA tartalom nélkül kell kiállítani, de jelen esetben a vállalatnak nincs közösségi adószáma.
  – A könyvelőm eddig csak belföldi esetekkel foglalkozott, így nem követte, hogy milyen egyéb bevallásokat kell tennem. Jól gondolom, hogy az alábbiak vonatkoznak rám?
  „Az EU-s bevételeket a bevétel megszerzését követő hónap 20-ig kell bevallani a 1865 bevalláson és be kell nyújtani egy közösségi összesítő nyilatkozatot a 18A60 nyomtatványon, hasonlóképpen a következő hónap 20-ig.”
  Segítségét előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Engi Zsuzsa

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Engi Zsuzsa!

   Elolvastam a kérdéseit és nagyon szomorú lettem.
   Ezekre a kérdésekre egy JÓ könyvelőnek azonnal kell tudni választ adni, ha ez nincs így, akkor nagyon rossz helyen van.
   Azt tudom javasolni, hogy ne ön próbálja meg irányítani a könyvelő munkáját, hanem keressen egy olyan könyvelőt, aki az eltelt csaknem 15 év alatt (Magyarország 2004. május 1.óta tagja az Eunak) fel tudta dolgozni azokat a jogszabályokat, amik az EUn belüli kereskedésekre és szolgáltatásnyújtásokra vonatkoznak.
   A rosszul kiállított számlák, bevallások, ezek elmaradása több százezer forintos bírsággal jár, ezt nem érdemes kockáztatni, mert egy könyvelő díja ennél sokkal alacsonyabb!

   Én hiszem, hogy ezzel a válaszommal segítettem a legtöbbet!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 16. Barna szerint:

  Tisztelt G.Novák Mária,

  Nagyon jó az összefoglaló! Köszönöm én is!
  Mégis maradt bennem kétely, hogy én vajon melyik esetbe illek bele.

  Építészmérnök vagyok és belsőépítészeti terveket készítettem (egyéni vállalkozó, kisadózó, alanyi mentes KATA) egy német cégnek. A tárgyi ingatlan Budapesten van. A cég székhelye Németország.

  Ilyen esetben melyik “skatulyába” illek bele?
  1. ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások – a teljesítés helyét az ingatlan fekvése határozza meg
  vagy
  2. szellemi alkotásokhoz és egyebekhez kapcsolódó szolgáltatások (szellemi alkotáshoz fűződő jogok és hasonló jogok átengedés…továbbá más, ezekhez hasonló szolgáltatások, ideértve a mérnöki szolgáltatást is…) – csak nem adóalany megrendelő esetében tér el a főszabálytól – teljesítési hely, ahol a szolgáltatás igénybevevője letelepedett

  Az építészeti terv az szellemi alkotás, de egyben ingatlanhoz is kötött…nem tudom mi a helyes megközelítés adózási szempontból, illetve számlakiállítás esetén.

  Közösségi adószámom van. A német cégnek csak német adószáma.
  A számlát úgy töltöm ki mint minden más esetben, ha itthoni a szolgáltatás igénybevevője (alanyi mentes és kisadózó felirat, magyar nyelven…stb.)? Áfával nincs dolgom mivel alanyi mentes vagyok?

  Kérem tisztelettel segítségét, köszönöm!

  Barna

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Barna!

   Ha ilyen kérdéseket olvasok, nem szoktam válaszolni rá, mert ilyenkor azt látom, hogy nagy a kockázata annak, hogy a katás nem keres könyvelőt, hanem távsegítséggel szeretné, maga megoldani a számlázási problémáját, ami nagyon kockázatos! A kata egyszerű, de mégsem! Főleg nem, ha országhatáron átnyúló szolgáltatása van a katásnak!
   Önnek is elmondom – csak azért, hogy kíméljem a pénztárcáját -, amit mindenki másnak is, hogy mindenképpen keressen könyvelőt, mert könyvelő nélkül csak az tud működni katás egyéni vállalkozóként, akinek csak belföldi ügyletei vannak, de még nekik is szoktam ajánlani az évente egyszeri konzultációt, a jogszabályi változások miatt. A büntetés egy rosszul számlázott ügylet miatt összehasonlíthatatlanul magasabb lesz, mint a könyvelő díja lenne!

   A válasz tekintetében most utoljára, kivételt teszek, csak azért, hogy olvasóim is végre megértsék, a könyvelés és adótanácsadás egy külön SZAKMA! …akárcsak a bútorasztalos, az orvos vagy a órás. Sajnos nem olyan egyszerűek a jogszabályok, hogy nem szakmabeliként, azok jól értelmezhetők legyenek.

   Az Ön kérdéseiből is az derül ki, hogy a közösségi ügyletek tekintetében egyáltalán nem helytállóak a gondolatai!

   Ha ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás lenne, amit nyújt, akkor a teljesítési hely az ingatlan fekvési helye lenne, ezért Németországban adószámot kellene kérnie és az ott hatályos jogszabályokat kellene alkalmaznia, az ottani áfa mértékekkel. A bevallást és befizetést is oda kellene teljesítenie.

   Ez a szolgáltatás amit végez, viszont nem ingatlanhoz kapcsolódónak minősül, mert
   “39. § (2) Az (1) bekezdésben említett ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások körébe különösen beletartoznak: az ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások, a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatások, az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedése, valamint az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások.”

   Ezért itt a főszabály lesz érvényes, vagyis a teljesítési hely a megrendelő székhelye.
   Ilyenkor a katás mivel nem belföldi teljesítésről van szó, nem adhat alanyi adómentes (AAM) számlát, hanem a közösségi értékesítés szabályai szerint kell eljárnia. Nem fog áfát felszámítani, de nem az alanyi adómentességére fog hivatkozni, hanem közösségi fordított adózásra és fog áfa bevallást is adni, annak ellenére, hogy áfa fizetési kötelezettsége nem keletkezik, hiszen áfa felszámítási kötelezettséget hárít át a német partnerre.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 17. Botár Ildikó szerint:

  Tisztelt G.Novák Mária,

  Angol magánszemély nyújt forgatókönyv írói szolgáltatást magyar EU adószámmal rendelkező Kft-nek. Mi a helyes eljárás? Mi kell rajta legyen a számlán, a magánszemélynek kell legyen EU-s adószáma ahhoz, hogy szolgáltatást tudjon nekünk nyújtani? Milyen adóbevallást és kinek kell benyújtani? Köszönöm válaszát

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Botár Ildikó!

   Angol magánszemély jövedelmet szerez és nem fog tudni számlát adni, kivéve, ha adószámmal rendelkező magánszemély,
   mert akkor tud számlát adni, de akkor is megbízási díjas jövedelme lesz.
   Áfa szóba sem jöhet.
   Magánszemélynek nincs EUs adószáma.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 18. Jóni Lajos szerint:

  Üdvözlöm!

  Köszönöm a leírást, eddig nagyon sokat segített, de most jött egy számomra bonyolultabb eset, nem vagyok ebben túl tapasztalt.

  Egy észt cég vette fel velem a kapcsolatot, akik úgymond egy vendég cikkért, vagy hasonlóért fizetnének nekem. Ez leegyszerűsítve annyit jelent, hogy írnak egy cikket ők vagy én, amelyben el van helyezve 1-2 link, amelyet én megosztok a saját weboldalamon (keresési optimalizálás miatt éri meg nekik).

  Összefoglalva tehát az a lényeg, hogy egy bejegyzést vagy cikket jelenítek meg a weboldalamon, amiért ők fizetnek. Alanyi adómentes, KATA-s egyéni vállalkozó vagyok. Ebben az esetben hogyan kell eljárnom, milyen ÁFA kulcsot kell használni stb.?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Jóni Lajos!

   A kérdésére kértem az adóhivataltól állásfoglalást, mert nem tudtam a szolgáltatását besorolni.
   Az alábbi választ kaptam:
   “A szolgáltatások vonatkozásában az általános forgalmi adó kötelezettség helyét a teljesítési hely befolyásolja.
   A szolgáltatásnyújtások teljesítési helyét az Áfa tv. 37-49. §-ai alapján kell meghatározni.
   Főszabály szerint a szolgáltatás teljesítésének helye attól függ, hogy a szolgáltatás igénybevevője adóalany-e (illetve adóalanyként vesz-e részt az ügyletben). Főszabály szerint az adóalanyok közti ügyletekben a szolgáltatás teljesítési helyét a szolgáltatást igénybevevő adóalany székhelye, állandó telephelye, lakóhelye, szokásos tartózkodási helye határozza meg [Áfa tv. 37. § (1) bekezdése].
   A beadványa szerinti esetben észt adóalany vesz igénybe szolgáltatást egy magyar adóalanytól, így e szolgáltatás teljesítési helye Észtország. Ekkor a szolgáltatást nyújtónak a számlán általános forgalmi adót nem kell feltüntetni, viszont szerepeltetnie kell a „fordított adózás” kifejezést, mivel az áfa fizetésére a vevő kötelezett a saját országában.
   Továbbá, jóllehet az Áfa tv. nem írja elő, hogy a külföldön teljesített ügyletek esetén az „Áfa törvény területi hatályán kívüli” kitételt fel kellene tüntetni, azonban – tekintve, hogy a bizonylatnak egyértelmű adatokat kell tartalmaznia, illetve abból ki kell derülnie, hogy miért nem tartalmaz áfát – célszerű minden olyan számlán szerepeltetni a területi hatályon kívüliségre történő utalást, amely számla külföldön teljesített ügyletet dokumentál.”

   Tehát adóalanynak szolgáltatás esetén nem kell áfát felszámolni, a számlán pedig szerepeltetni kell a „fordított adózás” és „Áfa törvény területi hatályán kívüli” kitételt.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 19. király györgy szerint:

  Kedves Mária,

  az oldalt átolvasva sem teljesen egyértelmű nekem, ráadásul ahány könyvelőt kérdezek, annyi különféle választ kapok egy szerintem egyszerű szituációra.
  Ami úgy tűnik , mégis bonyolult.

  Katás egyéni vállalkozóként tervezek google play store-ban programot értékesíteni. Az appnak egyszeri vételi ára van, reklámot nem tartalmaz.
  Tehát bevétel = szoftverértékesítés, ebből a google levonja az áfát és a saját jutalékát, a maradékot utalja át, ez a bevétel.
  A levont áfát a google befizeti a vásárlás szerinti országban.

  Kérdés 1: kell számlát egyáltalán kiállítanom, vagy elég nekem bevételi bizonylatként a google által készített havi összesítő / elszámolás ?

  Ha számlát állítok ki:

  kérdés 2: vevő a google ? és gondolom, nem azok, akik megvették az appot, mert az ő adataikat nem kapom meg.

  kérdés 3: szoftverértékesítést kell számlázni ?

  kérdés 4: EU-adószámos egyéni vállalkozóként kell a számlát kiállítanom, és gondolom, nem katás egyéni vállalkozóként ?

  kérdés 5: EU-n belüli, fordított adózással kell a számlát kiállítani ?

  kérdés 6: el kell a google-nak küldenem a számlát ? nem hinném, hogy úgy különosebben igényt tartanának rá

  kérdés 7: az így szerzett jövedelem hogyan adózik: teljesen elkülönül a katás alanyi adómentes jövedelemtől, és más szabályok szerint kell utánna adózni ?

  kérdés 8: ha jól sejtem, erről a jövedelmről áfabevallást kell benyújtani, annak ellenére is, hogy katásként belföldön alanyi adómentes vagyok ?

  kérdés 9: előfordulhat, hogy az adóhivatal rajtam követeli ennek az áfáját, miközben azt a google fizeti be ?

  azt gondolom, néhány kérdés elég amatőrnek tűnhet, de sajnos totál össze-vissza válaszokat kapok a könyvelőktől.

  Segítségét előre is köszönöm, Király György

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves György!

   Nem írja, de feltételezem, hogy katás egyéni vállalkozóként alanyi adómentességet választott az áfában.
   1. Igen, kell kiállítani számlát.
   2. Igen, vevő a google.
   3. Szoftver használati jogának értékesítését számlázza le, mert nem a szoftvert adja el, hanem a letölthetőségét és használhatóságát, vagyis nem termékértékesítéset, hanem szolgáltatásnyújtást fog számlázni.
   4. Nem jó a megfogalmazása. De! katás egyéni vállalkozóként fog számlát kiállítani, csak nem alanyi adómentesként, mert ilyenkor a közösségi szolgáltatásértékesítés szabályai szerint fog számlázni.
   5. Áfa területi hatályán kívüli számlát fog kiállítani, ezt kell ráírni is, plusz még azt, hogy az áfát a vevő fizeti.
   6. Igen, a magyar jogszabályok szerint, el kell küldeni.
   7. Ez a jövedelem is katás jövedelem lesz beleszámít a katás 12 milliós bevételi határba. Két fogalmat kever: a.) van a katás jövedelem: minden jövedelem az, amit kiszámlázott és jóváírásra került, akármilyen áfával számlázta is ki! b.) van az áfa alanyiság, amiben alanyi adómentességet választott, ami azt jelenti, hogy 12 millió forint kiszámlázásig (és itt nem a jóváírás számít, hanem a számla kiállításának teljesítési dátuma!!!) nem kell foglalkoznia az áfávál. Ha ezt a határt túllépi, akkor viszont be kell jelentkezni az áfa körbe.
   Igen, vannak azok az esetek, kiszámlázások, amik nem számítanak bele az alanyi adómentes 12 millió forintos értékhatárba (ez egy másik értékhatár ugye, nem a katár jövedelem értékhatára, mert abba beleszámít!!!), a közösségi és a harmadik ország felé való szolgáltatás értékesítés is ilyen, mert áfa területi hatályán kívüli értékesítés.
   8. Igen erről a kiszámlázásról áfa bevallást kell benyújtani minden hónapban, amikor van ilyen.
   9. Nem, ha szabályos számlát állított ki és azt a googlenak meg is küldte és van egy nyilatkozata vagy adószáma a googletól, hogy ő akárhol máshol adóalany és az adószáma rá van írva a kibocsátott számlára.

   Javaslatom:
   Folyamatosan változnak a jogszabályok, amiket még nekünk szakmabelieknek is nehéz követni. A jogszabályok félreértelmezése nem mentesít a bírság alól, ezért mindenképpen azt javaslom, hogy keressen olyan könyvelőt akinek van felelősség biztosítása és kössön vele szerződést.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • király györgy szerint:

    Köszönöm szépen a válaszokat, így most már sokkal egyértelműbb az egész témakör.
    Üdvözlettel, Király György

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük