Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 3. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

4 hozzászólás

 1. szupinger gizella szerint:

  A cikk elolvasása után továbbra is lenne egy kérdésem. Katas bt-ként adótanácsot adunk egy angol cégnek, akinek nincs közösségi adószáma és angliában nem áfa alany. Minősithetem-e nem adóalanynak és készithetek -e a 8 milliós értékhatáron belül áfa mentes számlát? Járható ut e, vagy más megoldást kell választani.

 2. Kovács Péter szerint:

  Tisztelt G. Novák Mária!
  Alanyi adómentes Katás vállalkozóként szolgáltatást nyújtok Romániába. A számlát “fordított áfa” megjegyzéssel állítom ki euroban, az áfa helyére nem írok semmit. Megtudtam, hogy így áfabevallást is kell. Az nem világos, hogy ez az euros összeg mikor és milyen összegben kell, hogy szerepeljen a bevallásban, illetve nekem katás bevételként az az összeg lesz-e, amennyit kapok érte forintban a bankon keresztül? A kata törvényben olyat is olvastam, hogy MNB árfolyamon…Amikor vállalkozó lettem, nem választottam az MNB-t, ez baj?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kovács Péter!

   Ha nem csak az országon belül nyújt szolgáltatást, hanem az eu más tagállamába is, akkor mindenképpen javaslom, hogy keressen meg egy könyvelőt, mert ilyenkor igen, kell áfa bevallást is benyújtani!
   Katásként a bankszámlán jóváírt összeg lesz az ön bevétele.
   Választani az MNB árfolyamot az áfa elszámoláshoz kell, de mivel itt nem számol fel áfát, ennek nincs jelentősége.
   Kötelezően alkalmazni viszont a kata törvény előírásai szerint minden olyan esetre, a bevétel meghatározásakor, amikor a katás bevétele devizában érkezik. Ekkor a megszerzés időpontjában érvényes MNB árfolyam lesz az átszámítás árfolyama.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük