Adótanácsadás

 

Az ügyvezetők többségének, tapasztalatom szerint, csak akkor jut eszébe – vagy még akkor sem – adótanácsadót keresni, amikor az adóhivatal már rengeteg pénzt kihúzott a zsebéből. Ezért most röviden leírom a legfontosabb sarokpontokat, amikor egy adótanácsadó ezeket meg tudja akadályozni.

A társaság megalapítása előtt

A jogászok pontosan tudják, hogy az alapítók kívánsága szerint jogilag melyik az a vállalkozási forma, amely mindenben kielégíti ügyfelük igényeit, de adózási szempontból – mivel nem a szakmájuk – nem fognak tudni jó tanácsot adni. Az adózási forma választást már akkor jelölni kell, amikor a társaság megalakul, ez pedig adótakarékosan, adószakértő nélkül lehetetlen.

A társaságok ma már igen sok adózási formából választhatnak:

  • kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)
  • kisvállalati adó (KIVA)
  • egyszerűsített vállalkozói adó (EVA)
  • társasági adó (TAO)

A választáshoz mindenképpen szükséges az a tudás, hogy a vállalkozás  milyen bevételt, milyen költségeket tervez, a képződő eredményt hogyan szeretné felhasználni. E nélkül a vállalkozás fő profilja az államháztartás gazdagítása lesz.

NAV vizsgálat indulása, vizsgálati jegyzőkönyv, határozat

Célszerű még az előtt átbeszélni a teendőket egy adószakértővel, mielőtt a vizsgálati anyagot a revizor rendelkezésére bocsátják. Ha ezt már lekéstük, akkor még optimális lehet az is, amikor a vizsgálatról szóló jegyzőkönyvet megkapjuk.

Egy adótanácsadó jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztott olyan észrevételt tud készíteni, és olyan kiskapukat tud találni, amely akár teljesen meg is változtathatja az ellenőrzés kimenetelét. A jegyzőkönyvi észrevétel szerepe óriásira nő 2018-tól, mert ebben van utoljára lehetőség arra, hogy az adózó új bizonyítékokat vonultasson fel álláspontja megvédésére. Ezért az észrevételt olyan alaposan kell megírni, mintha az lenne az utolsó lehetőség a védekezésre.

Ha már határozatunk van, akkor nehezebb a helyzet, mert már csak fellebbezésre vagy méltányosságra van lehetőség, de még ez is százezreket tarthat a társaság zsebében.

Tőkeemelés

A tőkeemelés lehetséges forrásairól a jogászok teljes körűen tudják tájékoztatni a tulajdonosokat, de arról, hogy melyik formának milyen adózási előnyei, hátrányai vannak, már bizonyára nem. Ezekhez az információhoz mindenképpen egy adótanácsadón keresztül vezet az út.

Gazdasági döntések előtti adóoptimalizálás

Több ügyvezető tapasztalhatta már a saját bőrén, hogy milyen sokba tud kerülni egy adóoptimalizálás nélküli gazdasági döntés. Ne szaporítsa ezek táborát, mert egy megtörtént gazdasági döntést adózási szempontból optimálissá tenni már szinte lehetetlen.

Mindig arra kérem ügyfeleimet, hogy még a gazdasági döntés előtt vegyék igénybe adószakértő munkáját, utána már csak akkor, hogy a bosszankodás a kedvenc időtöltésük.

Adózási forma választása

Ma már olyan gazdag a paletta az adózási formákat illetően, hogy ha optimális döntést szeretnénk hozni, akkor elengedhetetlen a kalkuláció és az adózási formák összehasonlítása.

Év végi zárás előtti adóoptimalizálás

Minden évben május 31-ig elkészülnek a beszámolók és adóbevallások. Nagyon fontos időszak ez egy társaság életében. Itt tudatosodik, hogy mennyi is az adófizetési kötelezettségünk. Egy felkészült adótanácsadó azonban az év végére kalkulált fizetendő adók összegén még jelentős mértékben tud csökkenteni.

Adószakértői óradíjunk, minden megkezdett órára 30.000,- Ft + áfa.