Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
ápr
4
2017

Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 4. rész

Előző írásunkban a közösségi szolgáltatásnyújtások teljesítési helyeit mutattuk be, a továbbiakban pedig a számlák kiállításával foglalkozunk.

Megnéztük a közösségi szolgáltatásnyújtás kapcsán mutatkozó speciális teljesítési hely szabályokat, a következőkben pedig a szolgáltatásnyújtások, alanyi adómentes vállalkozásokra vonatkozó speciális szabályait tekintjük át.

Milyen szabályok vonatkoznak a szolgáltatás nyújtásra!

Szolgáltatásnyújtás a közösség más tagállamába

A közösség más tagállamába illetve harmadik országba történő szolgáltatásnyújtás speciális szabályait fogjuk áttekinteni, saját országában adóalany illetve nem adóalany partner esetén. A jobb áttekinthetőség kedvéért, itt is táblázatba foglaltuk a tudnivalókat.

Szolgáltatásnyújtás
Közösségen belüli, adóalanynak nyújtott, főszabály szerinti szolgáltatás Harmadik országbeli adóalanynak nyújtott szolgáltatás Közösségen belüli, adóalanynak nyújtott, nem főszabály szerinti szolgáltatás Nem adóalanynak nyújtott főszabály szerinti szolgáltatás
Teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye. Teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye. Teljesítési hely, minden egyes szolgáltatás esetében külön meghatározandó. Teljesítési hely a szolgáltatást nyújtó letelepedési helye.
Nem számít bele a 8 millióba. Nem számít bele a 8 millióba. A teljesítés helyétől függ. Beleszámít a 8 millióba.
Közösségi szolgáltatás értékesítés szabályai szerint járunk el. Közösségi szolgáltatás értékesítés szabályai szerint járunk el. Közösségi szolgáltatás értékesítés szabályai szerint járunk el, ha a teljesítési hely a közösség más tagállama. Alanyi adómentes minőségünkben, ha belföld. Alanyi adómentes minőségünkben járunk el.
Közösségi adószámot kell kérni. Közösségi adószámot nem kell kérni. A teljesítési helytől függően, ha belföld, akkor nem kell közösségi adószámot kérni, ha a közösség más tagállama, akkor kell. Nem kell közösségi adószámot kérni.
Az ügylettel kapcsolatos adólevonási jogunkat is gyakorolhatjuk. Az ügylettel kapcsolatos adólevonási jogunkat is gyakorolhatjuk. Az ügylettel kapcsolatos adólevonási jogunkat nem gyakorolhatjuk, ha a teljesítési hely belföld, gyakorolhatjuk, ha a teljesítési hely a közösség más tagállama és közösségi értékesítés szabályai szerint jártunk el. Az ügylettel kapcsolatos adólevonási jogunkat nem gyakorolhatjuk.
A számlán, közösségen belüli fordított adózásra kell hivatkozni. A számlán fordított adózásra kell hivatkozni. A számlán, közösségen belüli fordított adózásra vagy alanyi adómentes értékesítésre kell hivatkozni. Számlán alanyi adómentes értékesítésre kell hivatkozni.
Áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot kell beadni. Kell áfa bevallást beadni. Adólevonási jogunkat gyakorolhatjuk. Nem kell összesítő nyilatkozatot beadni. Áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot csak akkor kell beadni, ha a közösségi értékesítés szabályai szerint járunk el. Áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot nem kell beadni.

Adóalanynak nyújtott, főszabály szerinti, közösségben belüli szolgáltatásnyújtás esetén a következőképpen járunk el:

 • a teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye, vagyis a megrendelő országa
 • az értékesítés nem fog beleszámítani a 8 milliós alanyi adómentes határba
 • közösségi adószámot kell kérni
 • a közösségi termékbeszerzés szabályai szerint járunk el
 • közösségi fordított adózásra való hivatkozással, adómentes számlát állítunk ki.
 • gyakorolhatjuk az ügylettel kapcsolatos levonási, visszaigénylési jogunkat
 • áfa bevallás és összesítő nyilatkozatot kell készíteni

Harmadik országbeli adóalanynak nyújtott szolgáltatás esetén hasonlóan járunk el, mint a közösségen belüli szolgáltatásnyújtáskor, néhány, a dolog természetéből fakadó eltéréssel:

 • a teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye, vagyis a megrendelő országa
 • az értékesítés nem fog beleszámítani a 8 milliós alanyi adómentes határba
 • közösségi adószámot nem kell kérni
 • a közösségi termékbeszerzés szabályai szerint járunk el
 • fordított adózásra való hivatkozással, adómentes számlát állítunk ki.
 • gyakorolhatjuk az ügylettel kapcsolatos levonási, visszaigénylési jogunkat
 • áfa bevallást csak akkor kell kiállítani, ha visszaigénylési jogunkat gyakoroljuk, összesítő nyilatkozatot pedig nem kell készíteni

Nem adóalanynak nyújtott, főszabály szerinti szolgáltatás szabályai:

 • a teljesítés helye a szolgáltatást nyújtó letelepedési helye, vagyis belföld
 • az értékesítés beleszámít a 8 milliós alanyi adómentes határba
 • közösségi adószámot nem kell kérni
 • alanyi adómentes minőségünkben járunk el
 • alanyi adómentes számlát állítunk ki.
 • nem gyakorolhatjuk az ügylettel kapcsolatos levonási, visszaigénylési jogunkat
 • áfa bevallás és összesítő nyilatkozatot nem kell készíteni

Ezek után már csak a közösségen belüli, adóalanynak nyújtott nem főszabály szerinti szolgáltatások szabályai vannak hátra:

 • a legfontosabb szabály a teljesítési hely meghatározása, amelyben cikksorozatunk előző része lesz olvasóim segítségére
 • a teljesítési hely meghatározása után pedig az előzőekben leírt szabályok szerint járunk el

Következő írásainkban tovább kalandozunk az egyszerűnek nem mondható, közösségi szolgáltatás igénybevételek speciális, alanyi adómentesekre vonatkozó szabályai között.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat! S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

11 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Kedves Novák Mária!

  Köszönjük az alapos mindent körüljáró szakértői cikkeket.
  Ezek igazán könnyen értelmezhetővé teszik az egyébként rendkívül zavaros jogszabály alkalmazását.

  üdvözlettel
  Beáta

 • Kedves Mária!

  Óriási segítség, hogy ezekben a cikkekben összefoglalja nekünk az adózás szabályait.

  Én alanyi adómentes KATA-s ként fordítok EU-s és nem EU-s külföldi országokban lévő adóalany megrendelőknek. Közösségi adószámom van. Sajnos a könyvelőm nem tudta, hogy áfa bevallást és összesítőt kell készíteni, így ez kimaradt, most pótolni fogom.

  Két kérdésem van:

  1./
  A számla kiállítással kapcsolatban: egy másik cikkben azt írja, hogy a „Áfa területi hatályán kívüli” itt pedig azt, hogy “közösségi fordított adózásra” való hivatkozással készüljön a számla. A számlázóprogram mindkettőt tudja, de melyiket válasszam?

  2./
  Az ÁFA bevallást és összesítőt milyen időközönként kell beadni? Itt Önnél több helyen a havi bevallást olvastam, viszont a NAV 29. információs füzete azt írja: “A közösségi adószámmal rendelkező adóalany nem lehet éves bevalló, ezért ha az adóalany még nem rendelkezett közösségi adószámmal, és éves bevallóként kezdte az évet, a közösségi adószám megállapításához kapcsolódóan negyedéves bevallási gyakoriságra kell áttérnie”

  Válaszát előre is köszönöm,
  További szép napot,
  Emma

  • Kedves Emma!

   1.) Közösségi fordított adózásra hivatkozzon.
   2.) Az alanyi adómenteseknek azokra a hónapokra kell áfa bevallást beadniuk, amikor volt olyan ügyletük, ami ezt indokolja. A 29. információs füzet az általános szabályok szerint adózó adóalanyokra vonatkozik, az alanyi dómentes adózó, nem általános szabályok szerint adózik, ezért ez az információhalmaz nem vonatkozik rá.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Kedves Mária!

    Köszönöm a gyors választ. Érdekes, mert több helyen is érdeklődtem és van aki szerint ez fordítot adózás és olyan is van, aki szerint nem az, hanem áfa tv. hatályán kívüli. Kár,
    hogy nem egyértelmű ez a téma.

    Még az a kérdésem, hogy ugyanilyen esetben ha EU-n kívüli országba adóalanynak
    számlázok fordítást, akkor ott milyen adózásra hivatkozzak.

    További szép napot,
    Emma

    • Kedves Emma!

     Én fordított adózásra hivatkoznék, hiszen helyettem az EUs országbeli fogja az áfát felszámítani.

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

 • Kedves Mária!

  Nagyon jó ez az összefoglaló amit írt, és örülök neki, hogy rátaláltam.
  Én jelenleg alanyi adómentes KATA-s ként fordítok EU-s cégeknek.
  Viszont most elértem az alanyi mentesség határát.

  Az lenne a kérdésem, hogy ha az adóalanynak nyújtott főszabály szerinti közösségben belüli szolgáltatás nyújtása történik, és átlépem a 8 milliós alanyi mentesség határát, akkor be kell-e jelenteni, az ÁFA körbe és kell-e új adószámot igényelni?

  Mivel azt írja, hogy “az értékesítés nem fog beleszámítani a 8 milliós alanyi adómentes határba” ez egy kicsit megzavart, mit ért ez alatt?
  Vagy marad a jelenlegi adószám, és tovább számlázhatok alanyi mentesként?
  Vagy új adószám és 0%-os kulccsal kell számláznom?

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves György!

   Ha a közösség más tagállamában létező adóalanynak nyújt, főszabály szerinti szolgáltatást, akkor nem járhat el alanyi adómentes minőségében, tehát ha nem úgy jár el, mint alanyi mentes adóalany, akkor nem is vonatkozik az értékesítésére a 8 milliós plafon.
   Ezzel a tevékenységével a közösségi értékesítés szabályai szerint jár el, vagyis ez a tevékenysége úgy működik, mintha az általános szabályok szerint lenne adóalany. Itt pedig nincs plafon.
   Tehát akármennyi bevételt ér el ezzel a tevékenységével, nem kell az áfa szempontjából figyelembe venni a 8 milliós határt.

   Ha pl. belföldre is számlázná ezt a szolgáltatás, akkor ezt 8 millióig tehetné meg áfa körbe való bejelentkezés nélkül és ehhez még nyugodtan számlázhatna 4 millió forint közösségi szolgáltatást, anélkül, hogy be kellene jelentkeznie az áfa körbe. (Ez az arány természetesen csak egy példa volt, lehetne a belföld pl. 7 millió és ehhez akkor katásként 5 milliót tudna kiszámlázni.)

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária!

  KATÁ-s, alanyi mentes egyéni vállalkozóként, szoftverfejlesztésről állítok ki számlát.

  A szolgáltatást brit cég veszi igénybe, aki eddig nem rendelkezett közösségi adószámmal, azonban decembertől lesz neki.

  A mi könyvelőnk azt mondta, hogy a következőt kell a számlára írni:
  “FA”
  Az adót a szolgáltatás igénybe vevője fizeti.
  Áfa tv. 37. paragrafus 1. bekezdés

  Ettől a cég mereven elzárózik, mivel szerinte nem kell adót fizetnie. Szerinte a közösségen belül közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok között 0%-os ÁFA tartalmú számlát kell kiállítani.

  Nem tudom kinek van igaza. Kérdéses, hogy mit kell ilyen esetben a számlára írni, illetve, hogy van-e a NAV felé valamilyen kötelezettség (gondolok itt az ÁFÁ-ra elsősorban).

  Korábban a szerződésben rögzítésre került, hogy a “szolgáltatás teljesítésének helye Magyarország”, illetve hogy a “Megrendelő kijelenti, hogy Angliában bejegyzett, alanyi adómentesként működő (ÁFA (VAT) regisztrációra nem köteles) vállalkozás, ezáltal közösségi adószámmal nem rendelkezik”. Ezeket gondolom módosítani szükséges.

  Előre is nagyon köszönök minden segítséget!

  • Kedves Péter!

   Ha a partnere alanyi adómentes az saját országában, akkor az erre vonatkozó
   szabályok érvényesek.

   A könyvelője jól tudja. Fordított adózásról kell számlát kiállítani és mivel
   a másik fél alanyi adómentes a saját országában, akkor ő lesz köteles felszámítani az áfát
   és alanyi adómentessége okán, nem tudja visszaigényelni azt.

   Igen, a szerződést is módosítani szükséges, hiszen ebben az esetben a megrendelő
   székhelye lesz a teljesítés helye.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária!

  Kapcsolódva az előző kérdéshez: az egyik ügyfelem egy angliai, EU-s adószámmal nem rendelkező cég. (Pontosabban nem csak EU-s adószáma nincs, de angliában nincs is bejelentkezve az ÁFA hatálya alá.) Ez azt jelenti, hogy az adott cég nem adóalany, és így ennek megfelelően a táblázat utolsó oszlopa a mérvadó?

  Illetve lenne egy észrevételem a táblázat második oszlopával kapcsolatban. Ha jól láttam fentebb már szóbahozta valaki, csak talán félreértették egymást. A második oszlop a harmadik országbeli (tehát a közösségen kívüli) ügyletekre vonatkozik, mégis azt irja, hogy:
  “Közösségi szolgáltatás értékesítés szabályai szerint járunk el.” és “A számlán fordított adózásra kell hivatkozni.”. Ebben az esetben nem az áfa tv. hatályán kívüliségről van szó?

  • Kedves László!

   Az első kérdésére igen a válaszom.
   A második kérdésére pedig nem. Sajnos az áfa törvény nem tesz különbséget ilyen szempontból a között, hogy a partnerünk eus tagállam vagy harmadik országbeli. A fordított adózásra való hivatkozást írja elő kötelezően, ennek mindenképpen rajta kell lennie a számlán. Ezen túl azonban feltüntethető egyéb információ is.
   Mindemellett áfa bevallást is kötelező beadni, aminek a tájékoztató adatsorában fel kell tüntetni ezeket az ügyleteket.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!