Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 5. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

4 hozzászólás

 1. Bela szerint:

  Kedves Maria!

  Vegigolvastam ezt a cikksorozatot, de nekem meg mindig kinai, hogy ha en kozossegi adoszammal is rendelkezo, mellekallasu alanyi adomentes egyeni vallalkozo vagyok (foallassal is rendelkezem), es szoftverfejlesztest vegzek vallalkozokent, akkor hogyan allitsak ki egy szamlat egy EU-s ceg ill. egy USA-beli ceg reszere?

  Ugy ertem, ha mondjuk 100 USD-t (vagy 100 EUR-r) szeretnek kiszamlazni, akkor siman a szamlara irom a 100 USD-t (vagy a 100 EUR-t) vagy a magyar 27%-os AFA-val szamolva kb. 80 USD-t + 27% AFA = 100 USD-t (es hasonlokeppen a 100 EUR eseten) irok a szamlara?

  Elore is megkoszonve, Bela.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Béla!

   Sajnos olyan alapvető számlázási kérdései vannak, hogy csak azt tudom ajánlani, hogy keressen egy könyvelőt, aki segít ebben.
   Ahhoz, hogy a kérdésére válaszolni tudjak látnom kellene a szerződését is, ezért kérem, hogy könyvelőtől kérjen segítséget.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Szabó Nóra szerint:

  Kedves Mária!
  Katás egyéni vállalkozó amennyiben használt terméket értékesít internetes kereskedés keretén belül külföldi magánszemélyeknek akkor a számla kiállítása után (ami EUR-ban van USD-ben történik) a bevétel összegének milyen összeg számít? A vevő az eladó paypal számlára fizet és annak átvezetése a vállalkozó bankszámlájára jelentős árfolyam differenciával jár! Tehát a bevételnek melyik összeget kell figyelembe venni?
  Válaszát előre is megköszönöm!

  Üdvözlettel
  Szabó Nóra

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Nóra!

   Az adóhivatal szerint a paypal egy elektronikus bankszámla ezért az arra érkező összeget azon az árfolyamon kell figyelembe venni, amikor oda beérkezik. Az onnan való továbbküldések már nem befolyásolják a bevétel nagyságát.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük