Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 1. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

9 hozzászólás

 1. Ágnes szerint:

  Kedves Mária!

  Azt szeretném kérdezni, hogy KATA-s, áfa-mentes egyéni vállalkozóként saját készítésű digitális grafikák és fotók külföldi cégnek történő (EU + USA) online értékesítése szolgáltatásnak vagy pedig termékértékesítésnek minősül-e?

  Ha termékértékesítésnek minősül, akkor jól értelmezem, hogy alanyi mentes (AM) minőségemben járhatok el, mintha csak Magyarországra számláznék és áfa-bevallást sem kell beadnom?

  A számlázáson kívül van-e ezzel kapcsolatban egyéb teendőm (pl. valamiféle kereskedelmi engedély, stb.)?

  Köszönöm szépen!

 2. Ágnes szerint:

  Még annyit szeretnék hozzáfűzni az előzőekhez, hogy a külföldi cég részesedést fizet az online feltöltött fotók/grafikák minden egyes megvásárlása/letöltése után, a bevétel ebből keletkezik.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Ágnes!

   A termékértékesítés fogalma: birtokba vehető dolog, ellenérték fejében történő átengedése, mely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja.
   Ha jól értem, itt nem veszik meg a fotóit, hanem csak annak a használati jogát, tehát nem történik termékértékesítés, hanem csak vagyoni értékű jog átadás.

   Ebben az esetben szolgáltatás nyújtás történik közösségen belüli adóalany részére.
   Az ehhez kacsolódó részletes tudnivalókat itt találja:
   http://adokultura.hu/2017/04/04/alanyi-adomentes-adozo-kozossegi-ugyletei-4-resz/

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 3. Ágnes szerint:

  Kedves Mária!
  Nagyon sokat sokat segített, pontosan erről van szó, köszönöm szépen! 🙂
  További szép napot kívánok!

 4. Matador szerint:

  T. G Novák Mária ! KATA-s alanyi mentes egyéni vállalkozó használt /3 éves/ személygépkocsit hoz be az EUból amit magánszemélytől vesz. A személygépkocsit bérbeadás céljából szerzi be.
  az érték meghaladja a 10 ezer eurot, s a KATA-s egyéni vállalkozónak nincs közösségi adószáma. Kell -e közösségi termékbeszerzés címen áfát vallania és fizetnie ? Válaszát előre is köszönöm

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Matador!

   Ha használt személygépkocsit a közösség más tagállamából, magánszemélytől vásárol, akkor nem keletkezik áfa bevallási kötelezettsége és közösségi adószámot sem kell kérnie.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 5. Matador szerint:

  Kedves Mária !
  köszönöm szépen.

 6. Zsuzsanna szerint:

  Kedves Mária!

  Adott egy Bt-m aki Közösségen belülre értékesít fa játékokat, amit a Bt állít elő. Kérdésem az lenne, hogy a Bt egyenlőre alanyi mentes, de elérte a 8 millió Ft bevételt. Be kell jelentkeznie áfa körbe vagy sem. Ha igen akkor az ő esetében mivel belföldre nem értékesít, akkor mindig vissza igényelendő áfája lesz az anyagköltségek után?

  Üdvözlettel

  Zsuzsa

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Zsuzsanna!

   Közösségen belüli termékértékesítés során alanyi adómentes minőségében jár el a Bt, ez a bevétel beleszámít a 8 millió forintos határba, tehát amelyik számlával ezt a határt átlépi, azt már áfásan kell kiállítani és a számla kiállításának napjával az áfa körbe is be kell jelentkezni.
   Ha a terméket közösségi adóalany részére értékesíti, akkor közösségi fordított adós számlát kell kiállítania és igen a belföldi anyagvásárlás és szolgáltatás igénybevétel után mindig levonandó áfája fog keletkezni, amit az áfa törvényben meghatározott szabályok szerint igényelhet vissza.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük