Adómentesként is áfát kell fizetnie? – 1. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

17 hozzászólás

 1. Anna szerint:

  Tisztelt Gazdagné Novák Mária!

  Véleményét szeretném kérni a fenti cikkel kapcsolatban.
  Kft-nk eddig nem volt alanyi adómentes, bár árbevételünk 6millió Ft alatt van, és EU-s beszerzésünk is 10.000 eur alatt.
  Mivel nem tudtunk erről a lehetőségről, így megadtuk partnerünknek a közösségi adószámunkat, 2015-ben ezek feltüntetésével kaptuk meg a számlákat.

  Kérdésem az lenne, mi a teendőnk, hogy minél hamarabb bekerülhessünk az alanyi adómentességhez? 2016-ban még nem kaptunk külföldi partnerünktől számlát.

  Segítségét előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Anna!

   Az alanyi adómentes kategóriába való bejelentkezés határideje, minden év december 31-e, vagyis a 2016. évre már nem tudja ezt az általános forgalmi adózási módot választani, csak majd 2016. decemberében a 2017. adóévre.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Nagy László szerint:

  Tisztelt G.Novák Mária!

  Valami nem világos számomra, kérem, segítene értelmezni?
  Ha alanyi mentesként EU adószámmal beszerzek egy terméket EUn belülről szintén EU adószámmal rendelkező partnertől 1000Ft-ért. Ezt értékesítem 1500 Ft-ért. Ugye az 1000 Ft után be kell fizetnem a 270 Ft áfát, azaz konkrétan 1270 Ft-ba van nekem a termék, de mégis a teljes 500 Ft után kell fizetnem a nyereség adót, szja-t, EHO-t, stb-t? Mert ugye az áfa nem költség? Azaz a megfizetett adó (áfa) összeg után is fizetek újabb adókat? Köszönöm előre is ha válaszol!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Nagy László!

   Nem egészen jó a gondolatmenete. 🙂
   Igen a termék 1270 Ft-ba került önnek és mivel alanyi adómentes, ezért a 270 Ft áfát nem tudja visszaigényelni, ilyenkor viszont el tudja számolni a termék beszerzési árával együtt költségként. Tehát nem 500 Ft után fog társasági adót fizetni, csak 230 Ft után.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 3. Kuti Gusztáv szerint:

  Én egy nyugdíj melletti kis vállalkozó vagyok, alanyi adómentes. Sportlövészeti sportfelszerelésekkel foglalkozom, és Eus tagállamokból hozok be klf. dolgokat. Van EUS, azaz HU adószámom, de nem adom meg a megrendeléskor a csak a rendes Vat.Nr. 000000 -1-41 adószámom. Egyes külföldi cégek HU adószámommal küldik a számlát, egyesek nem! Mitévő legyek, hogy senki ne írja rá a küldött számlára a HU adószámot? Továbbá van a 16A60 behozatali bevallás, ahol csak a HU adószámot lehet beírni, és én azt mindig be is írom!
  Másik kérdésem az, hogy most 2017-től 8000000 adómentes határral együtt változott e a 10000 Eurós határ? Az lenne a logikus, hogy az is változzon!
  Még egy utolsó kérdésem: például Cseh országból vásárolok terméket Cseh Koronáért, és azzal is fizetek, akkor ez hova tartozik, és hogy kell bevallani a 17A60-as bevallásban. Ezt nem lehet beszorozni 252,19 Euróval, vagy ez nem számít Eurós behozatalnak!
  Előre is köszönöm a válaszait: Tisztelettel Kuti Gusztáv.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kuti Gusztáv!

   Sorban válaszolok a kérdéseire.
   Első kérdése
   A közösségen belüli termékbeszerzés az az eset, amelyen az alanyi adómentes adózó “bukja” az áfát.
   Ebben a viszonylatban lehetőség van arra, hogy 10eEUR-t nem meghaladó termékbeszerzés esetén ne a közösségi beszerzés szabályai szerint járjon el.
   Ez azt jelenti, hogy
   – nem adja meg a közösségi adószámát és az nem kerül feltüntetésre a számlán sem (lehet közösségi adószáma, csak a számlákon nem lehet feltüntetve)
   – közli a partnerrel is, hogy nem a közösségi beszerzés szabályai szerint kíván eljárni
   – a partner erre olyan számlát fog kiállítani, amin fel fogja számítani a saját országa szerinti áfát (ez csaknem minden esetben alacsonyabb a hazai áfa mértéknél)
   – ezt a felszámított áfát, az alanyi adómentes visszaigénylésre nem jogosító tevékenysége miatt nem fogja tudni levonásba helyezni
   – mivel a partner számított fel áfát és nem ön, nem kell áfa bevallást és összesítő jelentést sem adnia

   Ha viszont feltüntetésre kerül a számlán a közösségi adószáma, akkor csak a közösségi termékbeszerzés szabályai szerint járhat el, vagyis
   – fel kell számítania a beérkező számlára a magyar jogszabályok szerinti áfa mértéket,
   – ezt be is kell vallania és összesítő jelentést is kell adnia
   – a befogadott számlára felszámított áfát nem tudja visszaigényelni

   Második kérdése
   Nem változott.

   Harmadik kérdése
   Az első kérdésre adott válasz szempontjából nem releváns, hogy a termékbeszerzés számláját milyen pénznemben fizeti ki. Ha rajta van a számlán az eus adószáma (és a partner ugye, ebben az esetben nem számította fel a saját országa szerinti áfát), akkor a közösségi beszerzés szabályi szerint eljárva, önnek kell a számlára felszámítani és bevallani.
   A számlája termék beszerzésről szól, az A60-as nyomtatványban is itt kell szerepeltetni. A számla összegét pedig forintra, a belföldi hitelintézet deviza eladási árán vagy ha választotta és bejelentette az MNB árfolyamot, akkor azon kell forintra átszámítani, annak a dátumnak a figyelembevételével, amelyik a leghamarabb következik be:
   – az ügylet teljesítését tanúsító számla vagy egyéb okirat kézhezvételekor, vagy
   – az ellenérték megtérítésekor, vagy
   – a teljesítést követő hónap tizenötödik napján.

   A cseh koronának is van jegyzett árfolyama, ezért a forintra való átszámításnál ezt az árfolyamot kell használni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 4. Kuti Gusztáv szerint:

  Tisztelt G.Novák Mária!

  Nagyon köszönöm a tiszta és világos válaszait.

  Tisztelettel Kuti Gusztáv.

 5. Mezei Brigitta szerint:

  Kedves Mária

  Férjem 2016.08. óta alanyi adómentes egyéni vállalkozó. Egy angol cégtől rendel sporteszközöket, amiket Magyarországon adómentesen értékesít.
  A külföldi cégnél regisztrációkor meg kellett adnia az EU-s adószámát, amit meg is tett. A külföldi partner a számláján a férjem EU-s adószámát nem tünteti fel, de a számlák 0%-os áfa tartalommal érkeznek.
  Kérdésem, hogy így keletkezik e Magyarországon áfa befizetési, bevallási kötelezettségünk vagy a 10.000 EU-r os határérték vonatkozik rá, és nem kell semmit tennünk hiszen a számlákon nem szerepel a férjem EU-s adószáma?

  válaszát előre is köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Brigitta!

   Ebben az esetben nem kell sem áfát fizetni, sem bevallani, feltéve, hogy közöltük a partnerünkkel, hogy mi nem a közösségi értékesítés/termékbeszerzés szabályai szerint járunk el, hanem 10.000 eur szabályt fogjuk alkalmazni. A befogadott számlán nem szerepel áfa (pedig ugye ilyen esetben a partnernek fel kellene számítania a saját országa szerint hatályos áfa mértéket), ezért csak akkor lehet helyes, ha az eladó saját országában ennek a terméknek 0% az adómértéke.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 6. Horváth Ádám szerint:

  Kedves Mária,

  Alanyi adómentes Kft-ként szeretnék rendelni spanyol beszállítómtól termékeket amit belföldre értékesítenék. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben ha jelzem hogy 10.000 euró alatti termékbeszerzést választanám, akkor a spanyol 21%-os áfával terhelt számlát kell megfizetnem?

  1. Ebben az esetben ha 1000 Ft-ért vásárolok 1210 forintos számlát kell megfizetnem a beszállítónak?
  2. A szállítási költség után is Áfát kell fizetnem?
  3. Ha év közben túllépném a 10.000 eurós értékhatárt, visszamenőleg nem kell megfizetnem a különbözetet?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel,
  Horváth Ádám

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Ádám!

   1. Igen.
   2. Az attól függ, hogy ki fuvaroz, az eladó vagy a vevő.
   3. Nem kell visszamenőleg megfizetni a különbözetet, de az átlépéstől kezdve közösségi adószámot kell kérni és a szerint kell eljárni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 7. Attila szerint:

  Kedves Mária!

  Ha KATA-s (áfa mentes) egyéni vállalkozóként veszek igénybe egy szolgáltatást, akkor azt áfásan vagy áfa-mentesen kell kifizetnem?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  F.Attila

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Attila!

   Ez nem attól függ, hogy az ön egyéni vállalkozása milyen áfa besorolást választott, hanem attól, hogy a partner, aki a szolgáltatást nyújtja, milyet.
   Vagyis úgy kell kifizetnie a számlát, ahogyan az van, ha van rajta áfa, akkor azzal együtt, ha nincs akkor anélkül.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 8. Zsolt szerint:

  Kedves Mária!
  Mi alanyi adómentes civil szervezet vagyunk. Eszközbeszerzés keretében eu-s tagállamokból vásároltunk áfa nélkül az egyesület működédsésez szükséges eszközöket. ( tehát nem kereskedelmi céllal történtek a vásárlások ) Az EU-s adószámot kiváltottuk, mivel csak így lehet áfa nélkül vásárolni a tagállamokból. Legalább is nekünk egy külfüldi partner sem volt hajlandó közösségi adószám nélkül 0 %-os áfatartalommal értékesíteni. A 10.000Eurós határt nem léptük át. Kell é áfát fizetnünk, vagy elég az A60-as nyomtatványon bejelenteni. Kicsit össze vagyunk zavarodva, olvastunk már annyi mindent, de nem tudjuk ránk mi vontkozik. Mielőtt elkezdtünk külföldről vásárolni, a könyvelőnk úgy tá​j​ékoztatott, hogy nem kell utólag áfát fizetni a 10.000-es határ alatt éves szinten, csak bevallani A60.as nyomtatványon. Félre lettünk tá​j​ékooztatva?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Zsolt!

   A következő cikk ad választ a kérdésére:
   http://adokultura.hu/2017/03/07/alanyi-adomentes-adozo-kozossegi-ugyletei-2-resz/

   Ha 10 eEUR alatti termékbeszerzésünk van, akkor választhatjuk azt hogy nem kérünk közösségi adószámot (vagy kérünk, de azt a számlán nem tüntetjük fel, mert nem akarunk a közösségi termékbeszerzés szabályai szerint eljárni), de választhatjuk azt is hogy kérjünk közösségi adószámot és ezt a számlán is feltüntetjük. Ha számlán feltüntettük a közösségi adószámot akkor nem Járhatunk el, csak a közösségi termékbeszerzés szabály szerint!

   A számlán feltüntetésre került a közösségi adószámuk, tehát adómentes számlát kaptak a partnertől, amire az áfát önöknek kell felszámolni, bevallani, de alanyi adómentes mivoltunkra tekintettel ezt az áfát nem fogják tudni visszaigényelni.

   A másik esetben – használva a 10 eEUR-s határ megengedte lehetőséget – nem kell feltüntetni a számlán a közösségi adószámot (ha nincs, akkor azt nem is kell megkérni), de akkor teljesen természetesen az eladó a saját számláján áfát fog feltüntetni, amit a civil szervezet szintén nem fog tudni visszaigényelni.

   A két megoldás között csak néhány százalék különbség van, az EU más tagállamában általában, alacsonyabbak az áfa kulcsok. Az önök esetében, sajnos a választott megoldás volt a drágább.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 9. Tomi szerint:

  Kedves Mária!

  10.000 EUR alatti közösségen belüli beszerzésünk volt, államháztartáson belül egy önkormányzati intézménynél, amely áfa körön kívüli. Azt érteni vélem,hogy nem kell áfát fizetnie, de a megkapott számlát hogyan könyvelem? A számlán szerepel áfa a külföldi 20% én hogyan szerepeltessem a könyvelésemben, áfa mentesen?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Tomi!

   Mivel ezt az áfát nem lehet visszaigényelni, ezért a nettó összeggel együtt a költségek, ráfordítások között fog szerepelni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük