Adómentesként is áfát kell fizetnie? – 2. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

85 hozzászólás

 1. Károly szerint:

  Tisztelt G.Novák Mária!

  Véleményét szeretném kérni, ugyanis ellentmondásos információkat kapok azzal kapcsolatban, hogy alanyi áfamentes KATA-sként közösségen belülre és kívülre végezhetek-e online munkát, állíthatok-e ki számlát (ami után áfabevallást végzek) – az Ön cikkéből az derül ki, hogy igen. Illetve ebben ez esetben maradok-e áfamentes az itthon végzett munkáim során, amíg el nem érem a 6 millió Ft összbevételt vagy kötelezően áfa körös leszek?
  Előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Károly!

   Áfa mentes katásként természetesen nyújthat szolgáltatást közösségen belülre és kívülre is (természetesen a közösségi adószám birtokában, de ha készít áfa bevallást, akkor ezen már túl van).
   Az áfa törvény szerint nem járhat el alanyi adómentes minőségében amikor ezeket a szolgáltatásokat nyújtja (Áfa tv. 193.§).
   Ez azt jelenti, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak az összege nem számít bele az éves 6 millió forintos alanyi adómentes határba, az ezek nélkül a szolgáltatások nélkül kell számítani, ha csak ezekkel lépné túl, akkor nem lesz áfa körös.
   Túllépi viszont a tételes adó megfizetése mellett elérhető katás határt, aminek az a következménye, hogy a 40%-os különadót is meg kell fizetni, a 6 millió forint fölötti kiszámlázások után.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Ibolya szerint:

  Kedves Mária
  alanyi mentes KATA-sként (tevékenység: használtautó-kereskedelem) EU-ból használt autót vásárolnék belföldi továbbértékesítési célból.
  a 10000 EUR-t meghaladja
  jól értelmezem, hogy közösségi adószámot kell kérnem, fordított adózás miatt a beszerzésem után Magyarországon meg kell fizetnem az áfát, viszont azt levonásba nem helyezhetem? Havi áfa-bevallást kell készítenem? a belföldi értékesítésem áfa mentes lesz?
  és az ebből származó bevételem nem számít bele az alanyi mentes 6M ft- értékhatárba? viszont a KATA-s értékhatárba beleszámít, és ha ott túllépem a 6M ft-ot akkor 40% adót kell fizetnem?
  válaszát előre is megköszönve, tisztelettel
  Ibolya

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Ibolya!

   Teljesen korrekt volt a levezetése és csak azt tudom mondani, hogy igen, igen, igen.
   …és azt, hogy ne ebben a vállalkozásában intézze ezt a gazdasági eseményt.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 3. Varga Tibor szerint:

  Kedves G.Novák Mária!

  Alanyi áfamentes, KATA-s egyéni vállalkozóként EU-n belül/kívül történő kereskedelem magánszemélyek és cégek esetében hogyan oldható meg a legoptimálisabban (lehetőleg áfamentesen)?
  Grafikai munkákat készítek és ezeket adom el, azt hiszem ez fontos információ lehet.

  Nagyon megköszönöm, ha esetleg tudna ebben segíteni!
  Tisztelettel,
  Varga Tibor

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Varga Tibor!

   Egyetlen megoldást látok arra, hogy mentes számlát tudjon adni, ha egy áfás belföldi társaságon keresztül oldja meg a számlázást. Ha egy áfás belföldi társaságon keresztül szerződik, akkor ön áfa mentes számlát tud adni, a belföldi társaság pedig áfa veszteség nélkül, nem plusz áfa bevallás készítéssel – hiszen egyébként is áfás – tudja megoldani a kiszámlázást.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 4. Kocsis Krisztina szerint:

  Kedves Mária!

  Nagyon tetszett a cikk első és második része is. Viszont maradt bennem néhány megválaszolatlan kérdés, mint például, hogy alanyi mentes Katásként hozhatok-e be értékesítés céljából EU-n kívülről árut, amit aztán itthon értékesítenék, úgy hogy alanyi mentes maradjak?
  Ekkor is az a szabály érvényes, hogy áfát sem bevallanom sem fizetnem nem kell, ha a beszerzett termékek összesített áfa nélküli értéke az előző évben és a tárgyévben sem haladja meg a 10 000 eurós értékhatárt?
  Az EU-n kívülről származó áru eredetét, hogyan tudom igazolni, ha számlát az eladó nem tud adni? Adás-vételi szerződéssel vagy elég erre a vámpapír?
  Ha itthoni magánszemélytől venném az árut, annak az eredetét számla hiányában hogyan tudnám igazolni?

  Segítségét előre is köszönöm,
  Kocsis Krisztina

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kocsis Krisztina!

   Sajnos szabályokat kever össze.
   A 10 000 eurós értékhatár arra vonatkozik, hogy ha az EU-n belüli országokkal kereskedik és annak az értéke nem haladja meg a 10 000 eurót, akkor nem szükséges közösségi adószámot kérnie.
   Az áfa ettől teljesen függetlenül működik.
   Tehát, ha árut hoz be valamelyik EUs tagállam, saját országában áfa felszámítására kötelezett adóalanyától, akkor – mivel a vállalkozása áfa alany, még ha alanyi adómentes is! – adómentes számlát fog az eladó adni. A befizetendő áfát a vevőnek kell felszámítani, bevallani és befizetni, s mivel a vevő alanyi adómentes, ezt visszaigényelni nem tudja. Ez is azon esetek egyike, amikor az alanyai adómentes adózó, nem járhat el alanyi adómentes minőségében.
   Ha viszont saját maga fogja elszállítani az árut, így az EUs eladónak semmilyen bizonyítéka nem lesz arról, hogy az áru az országhatárát elhagyta, eleve áfás számlát fog adni – azaz ekkor nekünk nem kell áfát felszámítani, bevallani és befizetni, de vissza sem tudjuk igényelni azt.

   EUn belül nincs vámolás, tehát nem lesz vámpapírja sem, ezért adóalanyoktól vásárlás esetén számlával, magánszemélyek esetén adásvételi szerződéssel tudja igazolni az áru eredetét.
   Itthoni magánszemélytől való vásárlás esetén is adásvételi szerződéssel tudja igazolni az áru eredetét.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Kocsis Krisztina szerint:

    Kedves G. Novák Mária!

    Nagyon szépen köszönöm válaszát, igazán sokat segített és most már tisztábban látom a helyzetet.

    Köszönettel,
    Kocsis Krisztina

 5. Toth Zoltán szerint:

  Kedves Mária
  Az lenne a kérdésem hogy akkor mi történik ha en magán célra vásárolok autot 10000 euro fölött azaz nem szeretnem itthon eladni csak dolgoznek vele es mind ezt KATA- s vállalkozóként tenném ?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Tóth Zoltán!

   Nem értem igazából, hogy mire is szeretne választ kapni, ezért megpróbálom úgy megválaszolni a kérdését, ahogyan azt én értem.
   A 10 000 eurós határ termékértékesítésre vonatkozik, vagyis arra, hogy ha termékeket hoz be valamelyik EUs tagállamból és Magyarországon értékesíti, akkor eddig a határig nem kell hozzá közösségi adószámot kérni, de minden más szabályt pl. az áfa felszámítás, levonás szabályát, alkalmazni kell ebben az esetben is.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 6. Illés István szerint:

  Tiszteletem! Olyan kérdéssel fordulok önökhöz, hogy szeretnék külföldre terjeszkedni, mert Magyarországon kevés sikerrel haladunk.Jelenleg alanyi adómentes egyéni vállalkozás Külföldi megkeresések jönnek. Exportálni és importálni szeretnénk.PL egy termék bejönne amerikából és 2 napon belül menne hong-kongba. Ilyenkor milyen adószabályok vonatkoznak rám? Az import adót mikor kell fizetni?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Illés István!

   Mivel nem egy kérdést tett fel nekem, és a feltett témakör körbejárása nem egy választ igényel, ezért azt tudom tanácsolni, hogy keressen a környezetében egy ehhez a témához értő könyvelőt, adószakértőt és vámügyintézőt, akik teljeskörűen fognak tudni válaszolni a kérdésére és felépítik Önnek a vállalkozása jogszabályi környezetét.

   A konkrétan feltett kérdésére válaszolnék. Mivel a termékek az Európai Unión kívülről érkeznek, ezért vámoláson fognak átmenni, a vámhatóság határozattal fogja kiszabni a vám és áfa tételeket, amelyeket a határozaton lévő határidőig kell majd megfizetnie.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 7. János szerint:

  Kedves Mária,

  Alanyi ÁFA-mentes kisadózó vállalkozóként időnként USA cégeknek is adok el (online) saját készítésű digitális illusztrációkat. Ha jól értelmezem, akkor ilyen esetekben nem alanyi mentesként járok el. Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:

  1. Szükséges-e adatszolgáltatási célból ÁFA-bevallást benyújtanom, akkor is, ha a teljesítési hely szerint a vevő köteles az adó megfizetésére?

  2. Amennyiben igen, hogyan töltsem ki a 65-ös nyomtatványt, ugyanis a nyomtatvány kitöltő program a 1665-ös bevallás nyomtatványon alanyi mentes adószámmal nem enged áfa-bevallást kitölteni / beküldeni.
  Van a főlapon egy „Mentes státusz mellett keletkezett adókötelezettsége” pipa lehetőség, esetleg ezt kell kipipálni?

  3. Ha jól értelmezem, ezen bevételek is beleszámítanak-e a katás 6 millió Ft-os összeghatárba, vagyis 6 millió Ft alatti éves bevételnél az 50 ezer Ft kata-adó ezeket is fedezi, tehát nem kell külön százalékos adót fizetni utánuk?

  4. Van-e valami más teendőm a külföldi bevételekkel kapcsolatban?

  Köszönöm és Kellemes Ünnepeket kívánok!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves János!

   Sorban válaszolok a kérdéseire.
   1. Nem, de azért nem, mert az USA-ba értékesített és nem a közösség más tagállama felé.
   2. Így aztán áfa bevallást és összesítő jelentést sem kell adni.
   3. Igen.
   4. Jó érzéssel elkölteni azokat. 🙂

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 8. Kovács Zsolt szerint:

  Kedves Mária!

  Használt elektronikákat EU-ba értékesítek Internetes csomagküldő kiskereskedelem TEAOR alatt.
  Katás vállalkozóként nem igényeltem közösségi adószámot, minap kíváncsiságból ránéztem és aktív a közösségi adószámom!
  Holott: NAV/17._sz._fuzet alapján:
  Az alanyi adómentes adóalany alanyi adómentes minőségében teljesített értékesítése – mégha más tagállamba értékesít is közösségi adószámmal rendelkező adózónak – nem minősül Közösségen belüli értékesítésnek, ezért az alanyi adómentesnek ezen értékesítése miatt nem kell közösségi adószámot kérnie.

  Az nem lehet gond hogy eddig a közösségi adószámot nem tüntettem fel? (holott aktív)
  Milyen következményei lehetnek ha ezek után feltüntetem a közösségi értékesítések során? -mivel van olyan közösségi ügyfelem aki kéri (VAT number). Ha megadom neki ez jár valami következménnyel?
  (A számlában természetesen jelölöm az alanyi adómentességet/Tax free)

  A másik kérdésem az lenne hogy mi a helyzet ha közösségi adószámmal NEM rendelkező természetes személynek értékesítek? Mi a szabály? Az alanyi adómentesség értékhatáráig ugyanúgy számlázhatok?

  Tisztelettel:

  Zsolt

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kovács Zsolt!

   Azt sajnos nem írta meg, hogy hol látta aktívnak a közösségi adószámát, de végül is nem is annyira lényege. Ahhoz azonban, hogy aktív legyen a közösségi adószáma, ahhoz azt kérnie kell az adóhivataltól. Ha nem kért közösségi adószámot, akkor az ön vállalkozásának nincs közösségi adószáma.
   Igen, jól tudja. A közösség más tagállamába alanyi adómentes minőségben értékesít. Ehhez nem köteles feltüntetni a közösségi adószámát, de az sem baj, ha van és megteszi. (A veszélyes terület közösségi adószám tekintetében a 10 eEUR alatti termékbeszerzések területe, amin áfát bukik az alanyi adómentes, az értékesítésnél nincs ilyen gond.) A kibocsátott számlán viszont mindenképpen alanyi adómentességére kell hivatkoznia és nem a közösségen belüli fordított adózásra.
   Ha a közösség más tagállamába, nem adóalanynak (természetes személynek számláz), mivel a teljesítés helye belföld, a magyar áfa szabályok szerint alanyi adómentes minőségében fog eljárni és ez a bevétele is bele fog számítani az alanyai adómentes értékhatárba.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Havasi Archibald szerint:

    Tisztelt G.Novák Mária!

    Azt szeretném kérdezni, hogy hivatkozhatok-e akkor is alanyi adómentességre belföldi teljesítés esetén, alanyi adómentesként, ha eu-s cégnek számlázok, tehát eu-ban adóalanynak, nem pedig magánszemélynek (NAV/17._sz._fuzet) ?

    A másik kérdésem az lenne, hogy alanyi adómentesként eldönthetem, hogy alanyi mentességre hivatkozok és alanyi mentes számlát adok, vagy kérek közösségi adószámot és ÁFA bevallást csinálok? Vagy kötelező valamelyik út? Ha eldönthetem, számlázhatok-e ÁFA bevallás mellett közösségi fordított adózásra hivatkozva KATÁS alanyi adómentesként ugyanebben a helyzetben, úgy hogy ez csak a KATÁ-ba számítson, így nem lépném túl a 8 millió forintos alalnyi mentes küszöböt, de kihasználnék még valamennyit a 12 milliós KATÁ-s keretből?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Tisztelettel: Havasi Archibald

    • G.Novák Mária szerint:

     Kedves Havasi Archibald!

     Ha a teljesítési hely belföld, akkor alanyi adómentes minőségében köteles eljárni, akkor is ha közösség más tagállamával kereskedik.

     Nem döntheti el! A jogszabály dönti el és ez attól függ, hogy milyen tevékenységet végez. Termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást? A szolgáltatásnyújtáson belül milyen szolgáltatást nyújt?
     Következő cikksorozatom, a sok közösségi értékesítéssel kapcsolatos kérdéstömeg miatt, éppen az alanyi adómentes adózók közösségi értékesítéseiről és beszerzéseitől fog szólni és ezeket a kérdéseket fogja részletesen helyre tenni.
     Tartson velünk!

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

     • Havasi Archibald szerint:

      Kedves G.Novák Mária!
      Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Szolgáltatásnyújtásról van egyébként szó. Követni fogom a cikksorozatot mindenképpen!

      Köszönettel: Havasi Archibald

 9. Gábor szerint:

  Kedves Mária!

  Január 1-től KATA-s és alanyi adómentes a vállalkozásom. Eddig volt EU adószámom és havi szinten igénybe veszek külföldi szolgáltatást 40-50eur értékben, az EU adószám fel volt tüntetve a számlán.
  Ha jól értem akkor továbbra meg kell adnom az EU adószámom és havi ÁFA bevallást (és összesítő nyilatkozatot) is be kell küldenem?

  Segítségét előre is köszönöm és Boldog új évet kívánok!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Gábor!

   Igen, ha egy alanyi adómentes adózó, a közösség más tagállamától szolgáltatást vesz igénybe, akkor a szolgáltatás után, a hazai áfa mérték figyelembe vételével fel kell számolnia az áfát a szolgáltatásra és erről áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot is kell beküldenie.
   Alanyi adómentes minősége miatt viszont, a felszámított áfa levonására nem lesz jogosult.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 10. M István szerint:

  Kedves G.Novák Mária!

  Alanyi ÁFA-mentes KATA-sként mi a teendőm, ha egy EU-s vállalkozás számára nyújtok szolgáltatást?
  Milyen számlát kell kiállítanom: ÁFA-s vagy ÁFA-nélküli? Ha ÁFA-s, akkor 0%-kal vagy 27%-kal kell számítanom az AFA-t? Kell ÁFA-bevallás?
  Mi történik, ha átláépem az éves 8M ft értékhatárt?
  Köszönöm.

  M.István

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves István!

   Az alanyi adómentes adózó, a közösség más tagállama részére nyújtott szolgáltatását nem teljesítheti alanyi adómentes minőségében. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor az általános a szabályokat kell alkalmaznia, azokat, amelyeket az áfa alanyok is.
   Tehát a közösségi szolgáltatás szabályai szerint fog eljárni. Közösségi adószámot kell kérnie, a számlán közösségen belüli fordított adózásra fog hivatkozni és nem számít fel áfát, azt majd a közösség más tagállamában adóalany vállalkozó fogja megtenni.
   Mivel közösségi értékesítést végzett, ezért áfa bevallást és összesítő jelentést kell készítenie és benyújtania – annak ellenére, hogy áfát nem számolt fel, mert a másik tagállamban adózót, aki köteles az áfa felszámítására, csak így fogják tudni ellenőrizni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 11. László szerint:

  Tisztelt G.Novák Mária!

  Elolvasva a levelezéseket, ha egy union kivüli országba számláznék olyan munka után, aminek az ÁFA-ja ott 0% (USA), nem számlázhatok Ön (illetve az Áfa tv. 193.§) szerint alanyi mentesként.

  De mivel az adott célország “dönti” el, az ÁFA nagyságát, ilyenkor nem alanyi mentesként mennyi ÁFA-t kell irnom a számlára? Ha 0-át, akkor miért nem lehet alanyi mentesként is számlázni?

  Az ÁFA trv szerintem az USA-ra nem is vontakozik, ezt egy magas beosztású NAV-os osztályvezető írta régebben egy interntetes adótanácsadói oldalon.

  Köszönöm válaszát előre is.

  Üdv: László

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves László!

   Ha jól értem, akkor szolgáltatást nyújt az USA-ba.
   Ilyenkor a számlán nem kell áfát felszámolni (ha bármikor kellene, akkor az csak a hazai mértékekkel lenne lehetséges, mert minden ország csak a saját áfa mértékeit számíthatja fel), mert ugyanazokat az elveket használjuk, mintha a közösség más tagállamába számláznánk és mivel ezen elvek mentén ez egy fordított adózásos ügylet, majd a partner teszi a dolgát a saját országa (USA) szabályai szerint.
   S mivel ez egy fordított adózású ügylet, még az alanyi mentes – 2017-től 8 millió forintos – értékhatárba sem számít bele.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 12. László szerint:

  Tisztelt G.Novák Mária!

  Kérném előző kérdésem törlését, most esett le.
  A lényeg, rám vonatkozik az ÁFA törvény 193.§ -a, és nem a másik félre, ez pedig
  világosan kimondja, hogy nem lehet.

  Ellenben az adóhivatlanak se igy se ugy nincs tobb AFA bevetele, egyszerűen csak nem engedi meg.

  Köszönöm,

  Üdv: László

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves László!

   Azért nem törölném a kérdését és a válaszomat, ha megengedi, mert közérdekű a kérdése, sok adózót érinthet.

   Előre is köszönöm!
   G.Novák Mária

 13. Soltész Mária szerint:

  Tisztelt G. Novák Mária!

  A fiam nappali tagozatos egyetemista és tanulmányai mellett un. ” hobby-szoftverfejlesztő”.
  A mobiltelefon alkalmazásait (szoftver) WEB áruházon keresztül tervezi értékesíteni. Várhatóan EU-s, de főleg EU-n kívüli magánszemélyek lesznek a letöltők.
  1. Nem tudjuk eldönteni, hogy
  – Adószámos magánszemélyként vagy egyéni vállalkozóként történjen ez a tevékenység. (Alanyi adómentességet szeretnénk választani.)
  – Adózás szempontjából melyik lenne a kedvezőbb?
  – Melyik esetében választható a KATA?
  – Adójogi szempontból van-e különbség a termékértékesítés és szolgáltatás nyújtás között?
  – A bevétel beleszámít-e a 8 milliós ÁFA értékhatárba?
  – A WEB áruház várhatóan 8-30% körüli jutalékot, illetve bankköltséget fog felszámolni. (Várhatóan számlát erről nem fogunk kapni, uu. mint a hazai bankoktól sem.)
  – Importértékesítésnek fog-e ez számítani, kell-e utána ÁFÁ-t fizetni? Ha igen a megfizetett Áfa elszámolható-e költségként.
  – Amennyiben az éves bevétel nem éri el 10 000 EU-s ÁFA fizetési értékhatárt kell-e belföldön a WEB áruház előbb említett nagyságú jutaléka után ÁFÁ-t fizetni és havonta bevallást készíteni?

  Válaszát előre is köszönöm, nagy segítség lenne a vállalkozás elindításának tovább gondolásához!

  Tisztelettel: Soltész Mária

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Mária!

   Olyan sok és átfogó kérdést tett fel, mindenféle előzetesen becsült adat nélkül, hogy erre így nem fogok tudni a blog keretein belül válaszolni. Azt tanácsolom, hogy keressen egy adószakértőt és kérjen tőle tanácsadásra időpontot, mert ezeknek a kérdéseknek a megbeszélése valószínűleg igénybe fog venni legalább egy órát.

   Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 14. Zoltán szerint:

  Tisztelt G. Novák Mária!

  Nagyon tetszett a cikk, lenne azonban egy kérdésem:

  A cikkben a következőt írja:
  “Szolgáltatásnyújtás esetén, ha a teljesítés helye más eus tagállamba vagy külföldre esik – akkor hasonlóan az általános szabályok szerint adózó áfaalanyokhoz – nem alanyi mentes, hanem „Áfa területi hatályán kívüli” ügyletről kell számlát kiállítani, és áfa bevallást is kell adnia.”
  Ugyanakkor egy tavaly karácsonyi kérdésben felvetődött, hogy a kérdező USA-ba számláz ottani teljesítési hellyel, többek között azt kérdezte, hogy kell-e bevallást adnia.
  A válasz:
  “Nem, de azért nem, mert az USA-ba értékesített és nem a közösség más tagállama felé”

  A két információ között ellentmondást érzek abban, hogy ha valaki alanyi mentesként harmadik országba számláz szolgáltatást, kell-e bevallást benyújtania?

  Köszönöm válaszát,
  Üdvözlettel:
  Zoltán

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Zoltán!

   Teljesen jogos a felvetése és köszönöm szépen!
   Természetesen, ha nem a közösség más tagállamába, hanem harmadik ország felé történik a szolgáltatásnyújtás, akkor nem kell bevallást benyújtani.

   Még egyszer köszönöm a figyelmét!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Zoltán szerint:

    Kedves Mária!

    Igazán nem a vita kedvéért, de kíváncsi vagyok a véleményére:
    — Az adóalany az alanyi adómentesség időszakában nem járhat el alanyi adómentes minőségében…a külföldön teljesített szolgáltatásnyújtása esetében; (2007. évi CXXVII. tv. 193.§ (1) d) pont –> harmadik országba adóalanynak értékesített szolgáltatás esetén “ki kell lépnünk” az alanyi adómentesség keretei közül
    — Ha nem járhatunk el alanyi adómentes minőségünkben, akkor ez áfa-levonási jogot is kell jelentsen –> a harmadik országba értékesített szolgáltatás érdekében történt belföldi beszerzések áfa tartalma levonásba helyezhető (tegyük fel, hogy az értékesítés belföldön adóköteles lenne)
    — Hogyan érvényesítsük adólevonási jogunkat, ha nem adunk be áfa-bevallást?
    — Ha a levonási jogunkat áfa-bevallással teljesítjük, akkor mi a helyzet abban az esetben, ha nincs belföldi beszerzésünk, aminek az áfáját levonásba helyezhetnénk? Akkor nem kell bevallást benyújtani, csak azért, mert nincs mit levonásba helyeznünk?

    Nagyon köszönöm, ha segít átgondolni, hogy van-e az okfejtésemben valami hiba!

    Üdvözlettel:
    Palásti Zoltán

    • G.Novák Mária szerint:

     Kedves Zoltán!

     Szerintem nincs az okfejtésében hiba és a vitákkal sem lenne semmi bajom. 😀
     Igen, ha harmadik országba értékesítünk főszabály szerinti szolgáltatást (teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye), akkor nem kell áfabevallást benyújtanunk és nyilván összesítő jelentést sem, hiszen harmadik ország esetében az nem értelmezhető.
     De ha nem adómentes minőségünkben járunk el és a szolgáltatás értékesítésünkhöz kapcsolódó áfát vissza akarjuk igényelni, ehhez áfa bevallást kell benyújtanunk.
     Tehát ebben az esetben áfa bevallást benyújtani nem kötelező, de ha visszaigénylési jogunkat szeretnénk érvényesíteni, akkor viszont csak áfa bevallás benyújtásán keresztül tudjuk megtenni.

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

 15. Lné Gabriella szerint:

  Kedves Mária!

  Ügyfelem alanyi mentes egyéni vállalkozó, 2016-ban közösségen belülre nyújtott szolgáltatást (közösségi adószámot nem váltott) , számlázott áfa nélkül.Pü-k teljesítés is megtörtént. Adóalanynak nyújtott szolgáltatást.

  Kérdésem, utólag kérek neki közösségi adószámot, bevallást készítek (havi) és A60 nyomtatványt is küldöm. Áfa fizetésére kötelezett lesz?
  köszönöm válaszát.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Gabriella!

   Közösségi adószám nélkül nem lehet közösség más tagállamába szolgáltatást nyújtani, így én azt javaslom, hogy akár utólag is tegye rendbe ezt az ügyletet.
   Ha főszabály szerinti szolgáltatást nyújtott, akkor közösségen belüli fordított adózásra hivatkozva kellett a számlát kibocsátani és nem kellett rá áfát felszámítani.
   Igen, bevallást és összesítő jelentést is kell küldeni az ügyletről.
   Nem számított fel áfát, ezért nem lesz áfa fizetésre kötelezett.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Lné Gabriella szerint:

    Kedves G. Novák Mária!

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
    sokat segített !

    további szép napot
    Gabriella

 16. Kovács Renáta szerint:

  Kedves Mária!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen módon lehet úgy szenet behozatni közösségből (Lengyelo.-ból, Cseho-ból), hogy az után ne keletkezzen Magyaro-on áfa fizetési kötelezettség pl. áfa körös egyéni vállalkozóként, vagy őstermelőként vagy akár egyszerű magánszemélyként.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kovács Renáta!

   Az, hogy kell-e áfát fizetni egy beszerzés után vagy nem, nem azon múlik, hogy milyen vállalkozói minőségünkben tesszük ezt.
   Vállalkozóként 10 eEur összegig dönthet a vállalkozó úgy, hogy nem kér közösségi adószámot, de akkor ezt az eladóval is közölni kell és így az eladó a saját országa áfáját fogja felszámítani. Így nem Magyarországon lesz áfa fizetésre kötelezett, hanem az eladó számlája alapján az eladó országa áfáját fogja megfizetni.
   Ha magánszemélyként jár el, akkor is ugyanez a helyzet.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 17. Urbán Zsolt szerint:

  Kedves Mária!

  Weboldalam fejlesztéséhez szükséges online vásárolnom szoftvereket.
  A jelenlegi szolgáltató USA-ból számláz. Itt is van lehetőség az oldalon használnom a közösségi adószámomat, természetesen a beírásával csökken a fizetett végösszeg (hozzáteszem, havi 3000 Ft-os tételről van szó összességében).

  KATA-sként, alanyi áfamentesként, hogyan kell eljárnom adózás szempontjából?
  Származik utólag fizetendő adóm, ha használom a közösségi adószámomat?
  A közösségi adószám megadása nélkül vásároljam meg?

  Válaszát előre is köszönve.

  Urbán Zsolt

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Urbán Zsolt!

   A társaságként letöltött szoftverek, nem jönnek át a vámon, ahol az áfát kiszabhatnák rájuk, ezért azt a társaságnak kell bevallania és megfizetnie, alanyi adómentessége miatt viszont a felszámított áfa visszaigénylésére nincs lehetőség.
   Harmadik országgal való kereskedelemhez nem kell közösségi adószámmal rendelkezni és azt használni sem kell, ha feltüntette az sem hiba.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 18. Szabó Attila szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  Nagyon sok kérdésemre adott választ, amit máshol sajnos nem találtam meg, de talán pont a rengeteg másik cikk elolvasása miatt még mindig bizonytalan vagyok, ezért előre is elnézést kérek, ha olyan kérdést teszek fel, amit már korábban megválaszolt, viszont szeretném végre tisztázni.

  KATA-s alanyi adómentes egyéni vállalkozást indítottam és mivel tudtam, hogy külföldre fogok szolgáltatást nyújtani (grafika, illusztráció), közösségi adószámot is igényeltem, azonban most már látom, hogy a szolgáltatást nem közösségen belülre, hanem közösségen kívülre (USA, Kanada) fogom nyújtani. Adólevonási joggal nem kívánok élni.

  Jól értem, hogy ebben az esetben nem kell áfát felszámítanom, fizetnem és bevallanom? Az is mindegy, hogy cégnek, vagy magánszemélynek számlázok?

  Köszönettel:

  Szabó Attila

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Szabó Attila!

   Igen, közösségi adószám, csak a közösségi tagállamokkal való kereskedéshez szükséges, de semmi baj nincs azzal, ha rendelkezik vele, vagy akár vissza is adhatja.

   Igen, a számlán nem kell áfát felszámítani, ha adóalany megrendelő felé számláz, hanem fordított adózásra kell hivatkozni és az ügylettel kapcsolatos adólevonási jog is érvényesíthető. A kiszámlázott bevétel nem fog beleszámítani a 8 milliós alanyi adómentes határba.
   Nem, nem mindegy, hogy adóalanynak vagy nem adóalanynak (magánszemély) számláz. Magánszemély esetében alanyi adómentes minőségében fog eljárni, ezért a számlán alanyi adómentes értékesítésre kell hivatkozni és ez a bevétel bele fog számítani a 8 milliós alanyi adómentes határba.

   Ezt a témát összefoglalva olvashatja majd a következő cikkemben.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Szabó Attila szerint:

    Kedves G. Novák Mária!

    Igen, nagyon szépen köszönöm a válaszát és a cikket is!

    Még egyetlen dolgot szeretnék tisztázni a nem adóalanyokra leszűkítve a kérdést, mert eddig azt gondoltam, hogy ha közösségen kívülre nyújtok szolgáltatást akkor semmiképpen sem járhatok el alanyi adómentesként, de Ön azt írja, hogy magánszemély esetében alanyi adómentes minőségében fogok eljárni. Ennek az okát is szeretném megérteni.

    Az Ön válasza és a cikk alapján úgy értelmezem, hogy ha közösségen belülre, vagy közösségen kívülre, nem adóalanynak nyújtok szolgáltatást, akkor főszabály szerint a szolgáltatás teljesítési helye az én letelepedési helyem, ezért járhatok el KATA alanyi adómentes minőségben?

    Vagy ebben az esetben a szolgáltatás teljesítési helye nem is releváns, mert nem adóalany felé mindig alanyi adómentes minőségben fogok eljárni?

    Köszönettel:

    Szabó Attila

    • G.Novák Mária szerint:

     Kedves Szabó Attila!

     Most vettem észre, hogy az ön kérdésére nem is válaszoltam, vagyis még is.
     Írtam egy sorozatot az adómentesek közösségi értékesítéséről az elmúlt hetekben, abban megtalálja a válaszokat.

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

 19. Siklósi Zsuzsanna szerint:

  Kedves G.Novák Mária!
  Ügyfelem KATA-s egyéni vállalkozó, alanyi ÁFA mentes. Mérnökként elsősorban tanácsadás a tevékenysége. EU-n belülre történő tanácsadás-szolgáltatás nyújtás- esetén hogyan kell számláznia, ( ÁFA-san?), kell-e bevallást készítenie?

  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel!
  Siklósi Zsuzsa

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Siklósi Zsuzsanna!

   Ha adóalanynak nyújtja a szolgáltatást, akkor közösségi adószámot kell kérnie, a számlán nem számít fel áfát, hanem a közösségen belüli fordított adózásra hivatkozással fog adómentes számlát kiállítani. Ez a bevétele nem számít bele a 8 millió forintos határba és ezzel az ügyletével kapcsolatosan adólevonási jogot is gyakorolhat.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 20. Károlyi Mária szerint:

  Kedves Mária!

  KATA-s alanyi adómentes, egyéni vállalkozó vagyok.
  Webáruházamba külföldi (lengyel) cégtől Dropshipping formában szeretném termékeimet rendelni.
  A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor mikor és ki fizeti meg az áfát?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,

  Károlyi Mária

 21. F. Zita szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  A következőkben szeretném a segítségét kérni. Közbeszerzési eljárás keretében lebonyolított kiválasztási eljárás alapján az Európai Unió Bíróságának fogok dolgozni, mint külsős fordító. Erre a tevékenységre az adószámos magánszemély adózási formát választottam, mivel főállásban másik munkahelyem van, ezek a fordítási munkák eseti jellegűek lesznek. Ezzel kapcsolatban felmerült bennem rengeteg kérdés, probléma.

  Az első kérdésem az lenne, hogy az EU Bíróság, mint külföldi hatóság, minek minősül a magyar adójogszabályok alapján? A fordítási tevékenység is szolgáltatás nyújtásának minősül? Ezen tevékenység után (még alanyi adómentesként is) kell áfát fizetnem? Ha igen, hány%ot?

  A másik probléma, ami felmerült bennem: elvileg az adószámos magánszemély után a foglalkoztatónak (azaz a Bíróságnak) kéne a járulékokat és az adóelőleget levonnia, viszont a keretszerződésben a Bíróság kikötötte, hogy mentes mindenféle adófizetési kötelezettség alól. Ez esetben mi a teendő?

  Végül a következő kérdésem lenne: a deviza számlán amit kiállítok a Bíróságnak (mert euróban történik a kifizetés), fel kell tüntetni minden adófajtát tételesen felsorolva, lebontva, még akkor is, ha a Bíróság nem köteles adót fizetni utánam? A szerződésben az a kikötés, hogy nettó árajánlatot írjak, hogy mennyiért fordítok. Utána nekem kell utólag befizetni az adókat és járulékokat? Ezt sem igazán értem.

  Nagyon szépen köszönöm, ha tud nekem segíteni!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Zita!

   1. Ha adószámos magánszemélyként végez, megbízási szerződés alapján munkát, akkor abban az esetben nem lesz áfa bevallásra kötelezett, hiszen magánszemélyként sosem lesz kapcsolata az áfával (kivéve, amikor vásárol és megfizeti azt 🙂 ).
   2. Nem tudom, hogy az EU Bírósága elfoglal-e valamilyen különleges státuszt a kifizetők táborában, ami miatt nem kötelezett adók és járulékok levonására és megfizetésére és ha igen, akkor azt a magánszemélynek hogyan kell rendeznie vagy rendeznie kell-e egyáltalán. Ez egy elég speciális helyzet és nem találtam rá törvényi hivatkozásokat.
   Úgy tud ebben tájékozódni, hogy megírja az adóhivatalnak a problémáját és választ kér a kérdéseire. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor keressen az e-mail címemen.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 22. C.Krisztina szerint:

  Kedves G.Novák Mária!
  A következőkben kérném a segítségét. Kata-s alanyi adómentes egyéni vállalkozó közösségen belül nyújt szolgáltatást, amihez kiváltotta a közösségi adószámot, mert a teljesítés helye külföld lesz. Az tiszta, hogy kell áfa-bevallást és összesítő bevallást is leadni a kiszámlázott összegről, csak azt nem tudjuk, hogy mikor. Tehát ha például a számla kelte 2017.03.31, a teljesítés időpontja 2017.03.30., de a bevétel maga csak 2017.04.10-én érkezett be, akkor 04.20-ig vagy 05.20-ig kell beküldeni a bevallásokat? Mi számít ilyenkor? A számla szerinti teljesítés dátuma, vagy a bevétel tényleges beérkezésének napja?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Krisztina!

   Ketté kell választani a dolgot.
   A kata úgy működik, hogy bevételként azokat a tételeket kell adott időszakban elszámolni, amelyek ebben az időszakban be is folytak.
   Az áfában pedig nem érdekes, hogy mikor teljesülnek pénzügyileg az ügyletek, itt mindig a számla kelte / teljesítés időpontja számít, vagyis 04.20-ig kell áfa bevallást benyújtani az eseményről.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 23. Emese szerint:

  Kedves Mária!

  Szeretném a segítségét kérni az alábbi kérdésben:

  Ha alanyi mentes vállalkozóként harmadik országba (USA) nyújtok szolgáltatást és erről “Áfa területi hatályon kívüli” számlát állítok ki “fordított adózás”-ra is hivatkozva, akkor a számlán az ÁFA-kulcs rublikában a kettő közül melyiket kell feltüntetni (ÁHK vagy FAD)?

  Helyes-e úgy, hogy az ÁFA-kulcs rublikába ÁHK (Áfa területi hatályon kívüli) szöveg kerül (mert az ügylet az ÁFA tv-en területileg kívül esik), de mivel a “fordított adózást” is szerepeltetni kell, ezért azt megjegyzésben külön a számlára írom.

  Nagyon szépen köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Emese!

   Elég az ÁFA kulcs rubrikában a fordított adózásra hivatkoznia – FAD.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 24. M.Bernadett szerint:

  Kedves Mária!
  Alanyi mentes egyéni vállalkozó vagyok. Társasjátékokhoz harci figurák kifestésével foglalkozom. Rendelkezem közösségi adószámmal. USA-ból érkezett megrendelésem.
  A figura értékesítése termék, a festése pedig szolgáltatás. Van amikor én adom a figurát, van amikor a megrendelő küldi el a sajátját és akkor csak festés van, vagyis csak szolgáltatásnyújtás. Hogyan kell számlát kiállítanom, ha az USA-ban magánszemély rendelt tőlem? Ha USA-ból adóalany rendel? Ha EU-n belül magánszemély és adóalany egyaránt. Csak EU-n belüli kereskedelem esetén kell ÁFA bevallást és összesítő nyilatkozatot tennem, igaz? Válaszát előre is köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves M.Bernadett!

   Reményeim szerint a cikksorozatból választ kapott a kérdésére, ezért azt is nem ismételném meg.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 25. Lovai Andrásné szerint:

  Kedves Mária!
  Az egyik rokonom USA-ban él évek óta. Magyar állampolgár, azonban kint rendelkezik adószámmal (mint itthon az adószámos magánszemély). Megkereste Őt egy magyar cég, akik kint piackutatást és a termékük népszerűsítését szeretnék vele csináltatni megbízási szerződéssel.
  Kérdésem, hogy milyen adattartalommal bocsásson ki számlát a magyar cég felé, amit itthon az adóhivatal sem kifogásol. (az ottani szabályok szerint a számlára elég a neve és az adószáma, valamint a szolgáltatás megnevezése és a fizetendő összeg)
  Másik kérdés, hogy jól gondolom e, hogy tartósan kint élő és dolgozó személy, ezt a számlázott jövedelmét a kinti szabályok szerint vallja és adózza le, és a magyar cégnek a számla kifizetésén túl semmilyen (járulék és egyéb) kötelezettsége nem keletkezik.
  Válaszát köszönettel veszem

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Lovai Andrásné!

   A számlakibocsátásban mindig az adott ország rendelkezései az irányadók, tehát olyan számlát kell kiállítani ami az USA adó-jogszabályainak megfelel.

   Igen jól gondolja, a magánszemély a kinti szabályok szerint vallja be és adózza le a jövedelmét, a magyar társaságnak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 26. József szerint:

  Kedves Mária!

  Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó vagyok, külföldről (EU) szerzek be termékeket. Még nem haladtam meg a 10.000 eurós határt. Kérdésem az lenne, hogy EU adószám igénylése esetén áfa-körbe kerülök automatikusan vagy nem? Mert egyik helyen azt mondják, hogy nem, a másik helyen azt, hogy igen, automatikusan negyedéves áfás leszek.
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  József

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves József!

   Eus adószáma bárkinek lehet, még akkor is, ha a 10 ezer eurós szabályt használja. A lényeg, hogy ne tüntesse fel a számláján. Ettől az alanyi mentes adózónak még nem kell áfa bevallást adnia.
   Ha e szerint a szabály szerint szerez be árut, akkor azt a partnerével is közölnie kell, mert akkor ő kizárólag áfás számlát adhat, amit nem tud visszaigényelni.
   (Automatikusan az lesz negyedéves áfás egy eus adószám kérésekor, aki egyébként áfa körös és éves áfa bevalló lenne. Vagyis ez most Önt nem érinti.)

   Ha feltüntetteti a számlán az eus adószámát, akkor lesz igaz az, hogy az eus partner nem fog áfát felszámítani a számláján, hanem ezt Önnek kell megtenni – visszaigényelni természetesen nem fogja tudni, alanyi adómentessége miatt – , mert ez azt jelenti, hogy nem választotta a 10 ezer euros szabályt, hanem az általános szabályok szerint fog adózni a közösségi termékbeszerzése után. Ebben az esetben azokban a hónapokban kell áfa bevallást adnia, amikor ilyen ügylete van és áfa felszámításra, befizetésre kötelezett.

   Bővebben:
   http://adokultura.hu/2017/03/07/alanyi-adomentes-adozo-kozossegi-ugyletei-2-resz/

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 27. Benito Fordiani szerint:

  Kedves Mária,

  Katás EV vagyok jelen pillanatban. Nagyjából 4-5 hónapja elkezdtem egy külföldi weboldalon keresztül a darabjaimat értékesíteni, ami elég jól elindult és közelítek a 8M határhoz. A legtöbb eladásom USA irányban van, de az EU-n belülre is küldök. Milyen továbblépést javasol ebben a helyzetben? Van egy nyugdíjas apám, aki szintén szakmabeli és esetleg valamilyen módon részt tud venni a továbbiakban. Ami érdekes lehet még esetleg cég szempontjából, hogy van két kiskorú gyermekem és egy rokkantsági ellátásban részesülő feleségem. (nem tudom, hogy így ez nem 3 eltartottnak minősül e). Eddig ugye áfa mentes voltam, és ezt meg is kellene tartanom ha lehetséges, mert félő, hogy eladhatatlanná válok Áfával terhelten.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Benito Fordiani!

   Ennyi ismeret birtokában nem igazán lehet tanácsot adni.
   Egy dolgot lehetne meggondolni, egy közös betéti társaság létrehozását, amiben folytatható lenne a tevékenység, de ebben az esetben is számításokat kellene végezni arra vonatkozóan, hogy melyik adózási forma hozhatná a legtöbb profitot.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 28. Kiralyvolgyi Dilara szerint:

  Kedves Maria!

  Alanyi adomentes egyeni vallakozo vagyok, 36 orat meghalado munka mellett. Eddig EU-n belul rendeltem arut es adtam el itthon, ebben az esetben ugye az adott orszag AFAjat fizettem es itthon nem fizettem semmit. Az lenne a kerdesem ha USAbol rendelnek ott nem szamitanak fel Afat de itthon a vamon valoszinuleg a vamtarifa plussz magyar afat majd kifizetem.. valtoztat ez valamin az eladason vagy az a lany adomentessegen ? Ugyan ugy afa nelkul adhatok el? Es a szamlat adomentesen allitom ki vagy hogy befolyasolja majd ez a dolgokat? Koszonom a segitseget!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Dilara!

   Gyakorlatilag ugyanaz a szabály érvényes az USAból történő beszerzésekre, csak ott a partner helyett a vámhivatal fogja kiszabni az áfát, amit ugyanúgy nem lehet visszaigényelni. Ez az alanyi adómentességén nem változtat, ugyanúgy áfa felszámítása nélkül kell a számláit kiállítani, mint eddig.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 29. Nyilas szerint:

  Kedves Mária!

  Sajnos van bennem egy kis keveredés.
  Alanyi mentes egyéni vállalkozó 36 órát elérő munka viszony mellett ( rendelkezik közösségi adószámmal.) kiállit Angliába szoftverfejlesztésről számlát. Az lenne a kérdésem , hogy ilyenkor kell-e áfát fizetni? illetve 10 hó-tól kata-s lett ez befolyásolja-e valamiben?

  Nagyon köszönöm előre is a segítségét!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Nyilas!

   Sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni.
   Nem tudom, hogy az egyéni vállalkozása áfa körbe bejelentkezett-e vagy sem, nem tudom, hogy az angliai partner adóalany-e vagy sem.
   Nem értem az utolsó kérdését sem, hogy a katas belépése mit befolyásol?

   Sajnos így nem tudok segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 30. Csaba szerint:

  Kedves Mária!

  Kulfoldi szolgaltatas miatt AFA-fizetesi kotelezettsegem van egy masik EU-s orszagban.
  Igenyeltem adoszamot az adott orszagban a vallalkozasomnak. A megrendelonek a hely AFA-val novelt osszeget kell szamlaznom, azomban ezt az AFA-t be is kell fizetnem az orszagban ahol a szalgaltatas megvalosult.

  Mi ilyenkor az eljaras a szamlazassal kapcsolatba? Hogyan kell kitolteni a szamlat?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Udvozlettel,
  Csaba

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Csaba!

   Mivel egy másik EU-s tagállamban “telepedett” le és kért adószámot, ezért a másik EU-s ország szabályi szerint kell a számláját is kiállítani és a másik EU-s ország szabályai szerint is kell az áfát bevallani és megfizetni.
   Azt tanácsolom, hogy a másik EU-s tagállamban keressen könyvelőt, aki jártas az ottani adó-jogszabályokban.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 31. Kata szerint:

  Kedves Mária!
  KATA-s alanyi adó mentes egyéni vállalkozó vagyok.
  2017. májusában készítettem egy weboldalt saját célra, amihez egy USA-ban bejegyzett cég ingyenes webes felületét vettem igénybe, azóta pedig havi 10 Eur körüli összeget fizetek, mint előfizetési díj, hogy a weboldal működjön. Regisztrációkor kérte az EU adószámomat, melyet automatikusan megadtam, nem gondoltam, hogy ennek bármi negatív következménye lehet. A napokban hívta fel a figyelmem egy ismerősöm, hogy nézzem meg a számlát amit kiállítanak, mert, lehet, hogy itthon ÁFÁ-t kellene utána fizetnem. A számlából kiderül, hogy a cég rendelkezik EU-s adószámmal és valóban VAT nélkül számláz, valamint a számlán feltünteni, hogy “reverse charge mechanism”. Címnek ennek ellenére egy San Franciscoi székhely van megadva.
  Kérdésem az lenne, hogy az elmúlt 9 hónap tranzakciójával kapcsolatban ÁFÁ-t kellett volna fizetnem (összesen 110 Euroról van szó)? Ha igen, hogyan tudom utólag megtenni, mik a lehetőségeim?
  Egy adótanácsadói oldalon a következőket olvastam erről: “Gyakorlatilag egy esetben van az alanyi mentesnek adófizetési kötelezettsége, amikor másik közösségi adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást, és az az adóalany adómentes számlát állít ki neki (hivatkozva a fordított adózásra). Ebben az esetben az alanyi adómentes adóalany önadózás keretein belül vallja be és fizeti meg a szolgáltatás nettó értéke alapján az ÁFA-t Magyarországon. Ugyanígy harmadik országból igénybe vett szolgáltatások esetén is, ha a teljesítés helye belföld és a szolgáltató adómentes számlát állít ki, akkor ÁFA bevallási és fizetési kötelezettség keletkezik önadózás útján.” Ez megállja a helyét? Tehát akkor önadózóként bevallhatom?
  Köszönöm válaszát,
  Ágnes

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kata!

   Igen, minden olyan hónapban, amikor ilyen szolgáltatást vesz igénybe, bevallást kell adnia. Fel kell számítania az áfát és alanyi adómentesként nem fogja tudni visszaigényelni azt.
   Remélem tudtam segíteni!
   http://adokultura.hu/2017/04/18/alanyi-adomentes-adozo-kozossegi-ugyletei-5-resz/

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Kata szerint:

    Köszönöm a választ. A problémám az, hogy az elmúlt 9 hónapban már vettem igénybe ilyen szolgáltatást és nem adtam le bevallást, mert nem voltam vele tisztában, hogy a cég VAT nélkül számláz (soha nem nézegettem a számlát és e-mailt sem küldött róla). Miután tegnap beléptem az online rendszerükbe vettem észre, hogy anno megadtam az EU adószámom és nincs ÁFA a számlán. Ilyen esetben mi a teendő?

    • G.Novák Mária szerint:

     Kedves Kata!

     Pótolni kell a havi bevallásokat!

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

     • Kata szerint:

      Ne haragudjon, hogy ennyit kérdezek, de teljesen bizonytalan vagyok. Az nekem is sejtésem volt, hogy valamilyen úton-módon rendezni kell az elmaradt bevallást, de nem tudom milyen formában lehet visszamenőleg. Önellenőrzéssel? Jár ez bármi féle szancióval vagy pénzbüntetéssel?

     • G.Novák Mária szerint:

      Kedves Kata!

      Azt gondolom, ez az a helyzet, amikor Önnek könyvelőre van szüksége. Kérem, hogy a saját érdekében keressen egyet, ha nincs könyvelői végzettsége, mert lehet, hogy bajok tömkelegét fogja magára zúdítani a nélkül.
      A kérdésére válaszolva:
      Nincs mit önellenőriznie, hiszen be sem lettek adva a bevallások. Most el kell készíteni őket, mintha időben lenne és be kell küldeni. Ilyenkor nem szokott az adóhivatal büntetéssel élni.

      Remélem tudtam segíteni!
      Üdvözlettel:
      G.Novák Mária

 32. Laci szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  2013. óta ciprusi szerződéssel dolgozom, mint főállású munkavállaló.
  Emellett szeretnék itthon, kisadózóként vállalkozást indítani, Amennyiben van rá mód, akkor a 25.000,-Ft / hó költségek/járulékok megfizetésével. Természetesen továbbra is szeretnék megmaradni főállásban a ciprusi cégnél, tehát az arra az országra vonatkozó TB járulékokat ők fizetik.
  Lehetek így is “fél” KATÁS? Vagy a külföldi munkahellyel már teljesen kizárom magam, ebből a kedvezményes járulék fizetésből? Tehát akkor már csak az 50.000,-Ft / hó mód működhetne?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Laci

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves László!

   Európai Unió bármely más tagállamában főállású munkaviszonyban lévő magánszemély – igazolással kell rendelkezni erről – nem főállású katás vállalkozó lesz Magyarországon, tehát havi 25 eFt tételes adót kell megfizetnie.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Laci szerint:

    Kedves Maria!

    Nagyon sokat segitett, amit halasan koszonok.

    Udvozlettel:
    Bazso Laszlo

 33. Balázs szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  Én egy webshopon keresztül értékesítenék termékeket az USA-ból. Ha csak az USA-n belül élő magánszemélyeknek számlázok, akkor ha jól sejtem nem kell áfát felszámolnom és a 8milliós határt se lehet figyelembe venni, csak a 12 milliós 40%-osat katásként.
  Viszont ha az EU-ba szállítanám az USA-ból a termékeket magánszemélyeknek, akkor annak az országnak kell a VAT százalékát felszámolnom, ahol a vevő/magánszemély tartózkodik vagy a magyar áfát?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Balázs

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Balázs!

   A kérdésére szívesen válaszolnék, de sajnos az egész közösségi és harmadik országbeli értékesítési szabályrendszert át kellene venni és a kata szabályait is, erre pedig itt nincs mód.
   Kérem szépen, hogy keressen könyvelőt, aki segíteni tud ezeknek az értékesítéseknek a helyes kiszámlázásában!

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 34. Roland szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  Oktatni szeretnék Ausztriában. Magánszemélyeknek tartanék órákat. Kérdésem az lenne, hogy ha a tevékenységemet csak Ausztriában folytatnám, akkor lehetnék egyszerűen KATAs? Nem probléma, hogy Magyarországon nem nyújtom ezt a szolgáltatást? Ha probléma, akkor kérdésem az lenne, hogy a szolgáltatásoknak, mekkora részét kellene Magyarországon értékesítenem, hogy KATAs maradhassak?

  Válaszát köszönöm előre is!
  Üdvözlettel:
  Roland

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Roland!

   Nincs olyan szabály, ami meghatározná, hogy melyik országba kell szolgáltatnia, dolgozhat nyugodtan más EUs tagállamban, nem probléma, hogy Magyarországon nem nyújtja ezt a szolgáltatást.

   Remélem ezzel a válaszommal tudtam segíteni a tisztánlátását!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük