Nem minden jogdíj, jogdíj!

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

4 hozzászólás

 1. Petik Árpád szerint:

  Tisztelt Cím!

  Ezek szerint, mint építész tervező (műszaki tervek létrehozója) 2016. június 30-ig számolhatok csak el TAO ÉS Iparűzési adó kedvezményeket a befolyt jogdíjból.
  Gondolom, beszámíthatom még azokat a munkákat is, amelyeket június 30. előtt készítettem el, de csak júliusban vagy augusztusban számláztam ki.

  Várom válaszukat.

  Üdvözlettel

  Petik Árpád
  okl. építőmérnök

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Petik Árpád!

   A jogszabályt értelmezve, azt gondolom, hogy igen.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. B. Margit szerint:

  Tisztelt Cím!

  Segítségét szeretném kérni. Remélem jól értelmezem, hogy az általam készített szoftvert egy cég értékesíti, amiből egy bizonyos összeget számla ellenében megkapok, így az jogdíjnak számít.
  Főállás melletti egyéni vállalkozóként hogyan kell ebből adóznom?

  Üdvözlettel: Margit

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves B.Margit!

   Kérem, hogy jogdíjakhoz értő jogászt keressen a témában, mert az a tapasztalatom, hogy nem lehet a magánszemély által előállított termék jogdíját teljes egészében a vállalkozásban elszámolni, abból a magánszemély részére kell bizonyos hányadot kifizetni. A magánszemély és a vállalkozás esetében is, felhasználási szerződésben tudják meghatározni a járulékköteles jövedelem és a jogdíj arányát.
   A magánszemély a jogdíj után személyi jövedelemadót fog fizetni, ha a kifizető megfizette az egészségügyi hozzájárulást (ha nem, akkor azt is a magánszemély fogja megfizetni).
   A vállalkozás pedig vállalkozói személyi jövedelemadót fog fizetni utána. A vállalkozás esetében az iparűzési adóban jelentkezik kedvezmény, mert a jogdíj levonható az adó alapjából.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük