Egyéni vállalkozók, ébresztő! – 2. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

4 hozzászólás

 1. Gabi szerint:

  Tisztelt Hölgyem!

  KATA adózásnál lehet levonni 10% költséget? Ha igen akkor a KATA bevallásnál az ÁNYK-ban hol kell feltüntetni? A vállalkozás által elért bevételt eleve a 10%-kal kevesebbel kell megadni?

  Köszönöm válaszát!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Gabi!

   Nem, a katás adózási mód választásánál nem lehet 10% költséget figyelembe venni, nincs is miből, hiszen a katás jövedelem után – ha havonta megfizette a tételes adókat, 25 vagy 50 vagy 75 ezer forint, az iparűzési adót és a kamarai tagdíjat, akkor semmi más teendője nincs, mint hogy zsebre tegye a bevételként megérkezett összeget. Betéti társaság nem katás tagjánál kicsit más a helyzet, de azt gondoltam a kérdéséből, hogy inkább egyéni vállalkozóként van szüksége a válaszra.
   Ezt a típusú jövedelmet nem kell a személyi jövedelemadó bevallásában sem szerepeltetni (1553-as számú bevallás).

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Gábor szerint:

  Kedves Mária! Kezdő vállalkozás: férj és feleség, a férj 8 órás alkalmazottként váltana ki vállalkozói igazolvány, és a feleség dolgozna 4 órás bejelentéssel a vállalkozásban (gsm bolt). A feleség munkahelye megszűnik 2 hónapon belül, és szeretnének vállalkozni.Kérdéseim lennének Önhöz: milyen adózást választana egy kezdő, kisboltos vállalkozásnak? A boltban kereskedő-boltvezető képesítéssel dolgozhat-e napi 8 órát a feleség, ha 4 órára van bejelentve?
  Köszönöm: Gábor

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Gábor!

   Ahhoz, hogy a vállalkozási formát ki lehessen választani, ismerni kellene néhány fontos adatot: bevétel – költségek.
   Sajnos nem dolgozhat 8 órát a feleség, ha 4 órára van bejelentve és a bolti dolgozó esetében egyáltalán nem tudjuk bizonyítani, hogy vállalkozóként működik ott és nem alkalmazottként, hiszen a munkájának minden paraméterét a “bolti vállalkozás” határozza meg.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük