Mit válasszak áfamentesként – TAO, EVA vagy KATA? – 2. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

14 hozzászólás

 1. Zsu szerint:

  KATA-nal az IPA székhelyenként 2,5MFt * adómérték ( nem mindenhol 2%..), + telephelyenként 2,5MFt*adómérték… IPA-nál szinte mindennek a jogvesztő határideje január 15! IPA-nál nem biztos h megéri, nem kötelező KATA-snak lenni ott is, csak akkor igazolni kell vhogy a tényleges bevételt…

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Zsu!

   A cikkemben az iparűzési adó vonatkozásában ilyen részleteket már nem érintettem, mert akkor két napig kellene olvasni azt és az így sosem jutna el az ügyvezetőkhöz, vállalkozókhoz, de amit leírt, a telephelyek esetében és a bejelentési határidőre vonatkozóan, az teljesen igaz. Természetesen az adott székhelyre, telephelyre vonatkozó önkormányzati mértékeket kell figyelembe venni és természetesen előírás szerinti ideig lehet a bejelentést megtenni.

   Ha a vállalkozás nem választja a székhelyenként és telephelyenkénti 2,5 millió forintos adóalapot, akkor mindenképpen bevallást kell adnia tárgyévet követő év május 31-ig, mint minden általános szabályok szerinti adózónak.

   …és ha már így kiveséztük az iparűzési adót, akkor tegyük ezt teljessé!
   A katások három lehetőség közül választhatnak:
   1. adóznak az általános szabályok szerint – bevallás készítése kötelező,
   2. adóznak a nettó árbevétel 80%-a után – bevallás készítése kötelező, nem kell előre bejelenteni,
   3. adóznak székhelyenként és telephelyenként 2,5 millió forint adóalap után – tárgyév január 15-ig lehet választani, nem kell bevallást készíteni.

   Itt is, mint minden döntés esetében, ha jól akarunk dönteni, szükséges az előzetes kalkuláció arról, hogy mennyi bevételünk lesz és melyik forma választása eredményezheti a legkevesebb befizetendő iparűzési adót.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Dezső szerint:

  Tisztelt Gazdagné Novák Mária!

  Először is engedje meg, hogy megjegyezzem: mindig nagy élvezettel olvasom informatív, összeszedett és igen fontos témákat érintő cikkeit.

  Most azonban – teljesen laikusként – felmerült bennem egy részben talán témába vágó kérdés.

  Elemzéséből kiderült, hogy hol húzódnak azok a határvonalak, amelyek irányt mutathatnak a TAO, EVA és KATA adózási formák közötti választásban.

  Vegyünk alapul egy most induló vállalkozást, amelynek a működési költségei nagyon alacsonyak lesznek, a bevétele nem éri el az évi 6 millió Forintot (legyen mondjuk adózás előtt átlagosan havi 200 ezer Forint, ami minden évben további 100 ezer Forinttal nő majd), de az indulás egyszeri költségei viszont magasak. Pl. cégalapítás, konzultáció adótanácsadóval, névjegykártya készítés, reklámanyag készítés, weboldal elkészíttetése, iroda berendezése, számítógép, nyomtató, laptop, jogtiszta szoftverek, mobiltelefon, pendrive, néhány szakkönyv, és néhány szükséges egyéb eszköz/szerszám beszerzése miatt (összesen mondjuk 600 ezer Forint, de egyesével egyik tétel sem éri el a 100 ezer Forintot). Alapvetően az alacsony működési költségek és 6 millió Forint alatti éves bevétel alapján úgy gondolom, hogy a KATA volna az ideális választás a vállalkozás számára. De nem kifizetődő-e esetleg, ha mondjuk az első 6-8 hónapban más adózási nemet választ a vállalkozás, amelyben az egyszeri indulási költségeit le tudja írni, majd ezt követően vált a KATA-s adózásra?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm, maradok hűséges olvasója, üdvözlettel:

  Dezső

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Szilágyi Dezső!

   Nagyon megörültem a kérdésének, mert azt látom belőle, amit nagyon szeretnék látni a vállalkozást indítóknál és folytatóknál is. A számítgatásokat, kalkuláció készítéseket és a gondolkodást az adórendszer adta lehetőségek között.

   Igen! Teljesen jól gondolja!
   A kata bármelyik hónapban választható, ezért a leírt esetben, valóban érdemes általános szabályok szerint, társasági adóval indítani és amikor már nincsenek figyelemreméltó költségek és a bevétel nagysága is indokolttá teszi, átváltani katára.
   A tag-ügyvezető jogviszonyára kell nagyon figyelni és azt jól megválasztani – már a társasági szerződés megfogalmazásánál is – , hogy a társasági adós időszakban ne tagi jogviszony után kelljen a megemelt járulékalapok után a járulékokat befizetni.

   Köszönöm, az elismerő szavakat, azok mindig jól esnek!
   Kívánok sikeres vállalkozást és sok megtakarítást eredményező gondolkodást és kalkulációkat!

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 3. Krisztián szerint:

  Tisztelt G. Novák Mária!

  KATA-s iparűzési adóval kapcsolatban lenne kérdésem:

  2015. Nov 3-tól van működő KATA-s egyéni vállalkozásom, de ezt csak 2015. Dec 01.-én vettem észre. Sajnos számítottam valamiféle visszajelzésre a KEKKH vagy Ügyfélkaputól, amit nem kaptam, így késve sikerült kiderítenem, hogy már működik a vállalkozásom.

  Milyen szankcióra számíthatok megkésett IPA bejelentéssel kapcsolatban?

  Hogy tudom és hol bejelenteni, hogy melyik formát választom?

  Ha a 2.5 millió adóalap utáni IPA adózást választom, akkor mivel nem egész évben működött a vállalkozásom,időarányosan Nov-Dec-re kell IPA-t fizetnem?

  Válaszát, segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Krisztián

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Krisztián!

   Ellenőrzési tapasztalatom alapján a késői bejelentés miatt az önkormányzatok csak akkor szabnak ki bírságot, ha egyébként is vizsgálatra jelölik ki az adott vállalkozást és a vizsgálat közben észrevételezik, a bejelentés késedelmét.
   Amikor az iparűzési adó hatálya alá bejelentkezik, akkor a bejelentkező nyomtatványon van ilyen rubrika, ott tudja választani, ha fővárosi adózó.
   Ha vidéki, akkor változatos a helyzet. Van olyan település, amelynek a bejelentkező nyomtatványába ez be van építve, de van olyan is, amelyiknek nincs. Itt külön levelet kell írni arról, hogy ezt az adózási formát szeretné választani.
   Igen, ha sikerül még a 2,5 millió forint adóalap utáni adózást választani (jogszabály szerint 15 nap van rá), akkor az adó időarányos.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Krisztián szerint:

    Tisztelt G. Novák Mária!

    Köszönöm válaszát, nagy segítségemre volt!

    Üdvözlettel:
    Krisztián

 4. Némethné Tódor Johanna szerint:

  T.G.Novák Mária!

  Abban kérem a segítségét, hogy mennyi az az összeg ameddig felvehetem a nyugdíjamat.
  Tehát mennyit számlázhatok egy adott évben. 40 évvel mentem el nyugdíjba ami nem jelenti az öregségi nyugdíjat, mivel 62 éves leszek. Kilenc évig egyéni vállalkozó voltam, és két éve léptem be a KATÁ-ba. ( mióta nyugdíjt kapok) de nem adtam vissza a vállalkozásom.Segítségét előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel. Némethné T. Johanna

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Némethné Tódor Johanna!

   Nyugdíjasként a minimálbér 18-szoros mértékéig szerezhet nyugdíjjárulék alapot képező jövedelmet.
   A katás jövedelem nem számít bele ebbe, mivel nem fizet utána nyugdíjjárulékot, ezért katásként bármennyi jövedelmet szerezhet anélkül, hogy ez a nyugdíját veszélyeztetné.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 5. M. Zsófi szerint:

  Érdeklődnék, hogy KATÁ-sként hogyan tudok saját ingatlan bérbeadás után adózni?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves M.Zsófi!

   Egyetlen tevékenység van, ami nem végezhető katásként és az az ingatlan bérbeadás. Így az ingatlanát csak magánszemélyként tudja bérbeadni (ehhez már nem kell adószámmal sem rendelkezni) és a személyi jövedelemadó bevallásában tud elszámolni az így szerzett jövedelmével.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 6. Kiss Árpád szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  Egy Üdülő (időszakosan nyitva lévő) Társasház gondnokot, üzemeltetőt szeretne megbízni.
  Néhány adózási kérdésünk felmerült, ebben kérném az Ön segítségét.
  Az egyik jelentkező KATA vállalkozási formában szeretné a feladatot ellátni, számlázni. Felmerült a kérdés, hogy KATA-sként e tevékenység vállalható-e? Nem szeretnénk belefutni semmilyen jogszerűtlen dologba.
  http://adozona.hu/kata_kiva/Katas_vagy_munkaviszonyos_Birsagot_fizethet_RFYYCK

  Katás vagy munkaviszonyos? Bírságot fizethet, ha rosszul ítéli meg

  Van-e olyan lehetőség, hogy hónap főszezonban alkalmazottként látja el a feladatot (ez időben gondnok), a többi időszakra KATA-sként (karbantartási feladatok megbízási szerződésekkel)?

  Ha esetleg mégiscsak egyéni vállalkozóként végzi, van-e lehetősége a vállalkozónak arra, hogy átalányadózást válasszon a gondnoki, vagy üzemeltetői feladat ellátására (40% költségelszámolással?)

  Várom szíves válaszát.
  Tisztelettel.
  Kiss Árpád

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Árpád!

   Ahhoz, hogy ne legyen átminősíthető munkaviszonnyá a szerződésük, az szükséges, hogy az Ön által is idézett cikk 7 pontjából egynél több teljesüljön. Nem ismerem a munkavégzés követelményeit, ezért konkrét választ nem tudok adni, csak azt tudom javasolni, hogy tekintsék át a feltételeket és nézzék meg, hogy egynél több feltételre tudnak-e határozott igen választ adni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük