Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
ápr
21
2015

Mit válasszak áfamentesként – TAO, EVA vagy KATA? – 1. rész

bookkeeping-615384_640Mindenki érzi, hogy nem mindegy, milyen formában adózik, de sokan nem tudják, hogyan döntsenek egyik vagy másik mellett.

Sokan kérték, hogy próbáljam egzakttá tenni, számszerűsíteni azt, hogy kinek milyen adózási formaválasztás hozná meg a legnagyobb adómegtakarítást.

A feladat nehéz, de adótanácsadóként azt látom, hogy az ügyvezetőknek sok fejtörést okoz, ez a választás, ezért megpróbálkozom vele.

Annál is inkább mivel, nagyon sok olyan társasággal találkozom, amely nem jól választja meg adózási formáját, pedig egy jó választás több százezer forinttal gazdagíthatná pénztárcájukat.

Jól választani csak úgy lehet, ha számításokat készítünk.

Segíthetnek ebben az előző évek adatai és az előrejelzések, de bizonyos feltételek megléte mellett, általánosságban is meghatározható, hogy mely forma mellett lehet a legkevesebb adót fizetni.

Az adózási formák megválasztásánál nem mindegy, hogy a társaság bejelentkezett-e az áfa körbe vagy sem, ezért külön mutatom be az adómentes és az áfa körbe bejelentkezettek választási optimumát.

Mai cikkemben azt vizsgálom meg, hogy mikor érdemes a társasági adó és mikor az eva-s adózási formát választani, ha a társaság áfa mentes tevékenységet végez (tárgyi adómentes) vagy valamilyen oknál fogva alanyi adómentességet választott, persze azt csak 6 millió forint árbevételig.

Áfa mentesek – TAO vagy EVA?

Milyen vizsgálatunk szempontjából fontos információkat tudunk az tao-ról?

 • Általános adózási forma, ha semmilyen egyéb adózási formát nem választottunk, akkor társasági adót fogunk fizetni.
 • A bevételek és költségek különbözete után 10% társasági adót kell fizetni 500 millió forint adóalapig.
 • Ha az adózott eredményhez a tulajdonosok hozzá szeretnének jutni, akkor osztalékként kell azt kifizetni, 16% személyi jövedelemadó és 450 eFt-os maximumig 14%-os egészségügyi hozzájárulás mellett.

Milyen vizsgálatunk szempontjából fontos információkat tudunk az eva-ról?

 • Akkor választható, ha a társaság már legalább 2 üzleti éve működik.
 • A kiszámlázható áfá-t is tartalmazó árbevétel maximum 30 millió forint lehet, amely nem időarányos, tehát ha egy társaság év közben megszünteti a működését, akkor is a maximumot számlázhatta ki.
 • Áfa szempontjából speciális eset, a kimenő számlákon fel kell számítani az adott tevékenységre vonatkozó áfát, de e miatt nem lesz a társaság áfa fizetésre kötelezett, nem kell áfa bevallást adnia a társaságnak. Mai vizsgálódásunkban azonban, ezt nem vesszük figyelembe, hiszen az áfa mentesek adózási formaválasztásával foglalkozunk.
 • Az adó mértéke 37%, amit a számla bruttó, fizetendő összegéből kell megfizetni, mai vizsgálódásunk szerint ez megegyezik a számla nettó összegével.

A szemléletesség kedvéért összeállítottam egy táblázatot, amellyel azt mutatom meg, hogy az eva szerint megengedett maximális árbevétel kiszámlázása mellett, hogyan alakul az adófizetési kötelezettség a két adózási formában.

Egyszerűsítő feltételezések:

 • az árbevételszerző tevékenység áfa mentes
 • a társaság éves bevétele 30 millió forint
 • nincsenek elszámolható költségek
 • csak azokat az adókat vettük be a vizsgálatba, amelyek eltérést okoznak az éves adófizetésben
 • társasági adózási formát választott társaság az adózott eredményt, teljes egészében a tagok osztalékaként fizeti ki
 • a táblázatok adatai ezer forintban értendők

Megnevezés

TAO

EVA

Bevétel 30 000 30 000
Adóalapot csökkentő költségek
Adóalap 30 000 30 000
Társasági adó 3 000
Osztalék személyi jövedelemadója 4 320
Osztalék egészségügyi hozzájárulása 450
Iparűzési adó 600 300
EVA 11 100
Összes adó a társasági adóban 8 370
Összes adó az eva-ban 11 400

Jól látszik, hogy ha áfa mentes tevékenységet folytatunk, éves szinten 30 millió forint bevétellel rendelkezünk és nem akarjuk a költségvetés feneketlen bugyrát plusz 3 millió forinttal megtömni, akkor tilos az eva választása.

Most megnézzük, mi az a bevételi értékhatár, amíg ez az állítás igaz.

Megnevezés

TAO

EVA

Bevétel 3 879 3 879
Adóalapot csökkentő költségek
Adóalap 3 879 3 879
Társasági adó 388
Osztalék személyi jövedelemadója 559
Osztalék egészségügyi hozzájárulása 450
Iparűzési adó 78 39
EVA 1 435
Összes adó a társasági adóban 1 474
Összes adó az eva-ban 1 474

Ezek után adótanácsadóként nagyon remélem, hogy ha valaki olyan tevékenységet végez, amely az áfa törvény szerint mentes az adó alól, vagy alanyi mentességet választott, akkor és csak is akkor jelentkezik be az eva törvény hatálya alá, ha kizárólag költség nélküli (szellemi) tevékenységet végez és éves bevétele nem haladja meg a 3 879 eFt-ot!

Ebben az esetben ugyanis megegyezik az eva mértéke a társasági adósként adózók adójának mértékével, illetve e bevétel alatt kevesebb a fizetendő adók összege az eva-ban.

Természetesen úgy számolva az adókat, ahogyan az egyszerűsítő feltételeknél leírtam, hogy az adózott bevétel a társasági adós formánál is a vállalkozás tulajdonosai zsebében kössön ki.

Következő cikkünkben tovább segítjük választásukat az adózási formák között.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!