Óriási könnyítés a végelszámolásban!

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

4 hozzászólás

 1. Kelemen Istvánné szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben,ha a 80%-os tulajdonu ügyvezető elhunyt 09.27-én, a másik tulajdonos 20%-ban van, nincs meghatalmazásom, csak az elhunyt ÜF kapiján küldtem a bevallásokat, ilyen esetben mi a teendő, ha nem akarják folytatni a céget, meg kell várni a hagyatéki tárgyalást, vagy már előbb lehet valamit tenni, nem tudom beadni a 03.havi ÁFA bevallást sem, mert bár nyitott az ÜF kapu, de vissza jön, hogy csak Ő a jogosult, aki elhunyt.
  Még ilyen nem volt a praxisomban, pedig hosszú ideje dolgozom.
  Köszönöm válaszukat

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kelemen Istvánné!

   Teljesen szabálytalan egy másik ember ügyfélkapujának használata! Amióta életbe léptek a GDPR szabályok, még büntethetnek is érte!
   Eddig is csak a meghatalmazás lett volna szabályos.
   Ilyen esetben értesítést kell küldeni az adóhivatalnak arról, hogy mi történt és hogy az adóbevallások elmaradása miatt ne szabjon ki bírságot.
   A tulajdonos pedig forduljon jogászhoz és vele beszélje meg, hogy mi a teendő ilyenkor illetve akkor, ha meg szeretné szüntetni a társaságot.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Zomborné Kata szerint:

  Kedves szakértő! Van egy 10 év működő kft. 3 tulajdonosa van ebből kettő alkalmazottja a kft-nek és 1 ügyvezetője. A két alkalmazott nyugdíjba készül a következő éven és utánpótlás híján a kft-t szeretnék jogutód nélkül felszámolni. Negatív mérlege, tartozása nincs a cégnek. Tovább nem szeretnének dolgozni, így bevételük már nem lesz, és a kalkuláció miatt szeretnék megtudni a következőket:
  – kb mennyi ideig tart a végelszámolás?
  – az ügyvezető lett kinevezve biztosnak, neki mennyinek kell lennie a min. járandóságának, illetve lemondhat-e róla?
  – kb mennyibe kerülnek a költségek, beleértve a könyvelői költségeket is (főleg a könyvelői költségek érdekelnének hozzávetőlegesen, mert úgy érezzük a cég könyvelője kissé túlzott a tájékoztatás során)
  – Érdemes-e külsős céget megbízni az eljárás lefolytatásával?
  Segítségét előre is köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kata!

   2018. július 1-től a Kft-ket is meg lehet ilyen esetben, egyszerűsített végelszámolással szüntetni, 150 nap áll rendelkezésre a végelszámolás elkezdésétől, annak befejezéséig.
   Az ügyvezető lemondhat a járandóságáról.
   Két zárást kell készíteni, egyet a végelszámolás tervezett időpontjára, egyet a végelszámolás befejező időpontjára + vagyonfelosztási javaslat. Ez a mi társaságunknál 80 eFt+áfába kerül.
   Mindenképpen egyszerűbb a helyzet, ha a cég saját könyvelője végzi a végelszámolást.
   Külsős céget is meg lehet bízni, ha teljesen tiszta a könyvelés, minden számla egyenlegéről tudható, hogy mit tartalmaz, rendben vannak a leltárak (befektetett eszközök, követelések, kötelezettségek).

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük