Hogyan fizessük a gyermek közoktatással kapcsolatos kiadásait az adótanácsadó szerint?

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

5 hozzászólás

 1. Fűrész Tiborné szerint:

  Kedves Cikkíró!
  Felbuzdulva írásán megkérdeztem a NAV-tól pontosan mi adható adómentesen az Ön által leírt módon, de azt a választ kaptam, hogy a hivatkozott törvény (1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.6. pontja ) alapján nem a munkáltató fizetheti adómentesen, hanem az illető kaphatja adómentesen az államtól önkormányzattól: pl ingyenes tankönyvek, vagy egyetemeknél kollégiumi ellátásért fizetett összeg mellé kap a hallgató (illetve nem ő közvetlen hanem az intézmény) támogatást.
  A munkáltató egyedül iskolakezdési támogatást adhat azt is utalvány formájában és nem adómentesen.
  De ha Ön pontosítaná esetleg mire alapozza az adómentességet szívesen utána járnék ismét. Köszönöm

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Fűrész Tiborné!

   Sajnos az adóhivatal telefonos tájékoztatása gyakran nem a jogszabályok tényleges ismeretén alapul, hanem valami megfogalmazhatatlan dolgon. Nagyon sok múlik a válasz esetében azon, hogy ki a megkérdezett, ki az aki a tájékoztatás telefonvonala túloldalán ül, mekkora tapasztalata van, mennyire mélyen ismeri a területéhez kapcsolódó jogszabályt. Sajnos a telefonos ügyintéző vonal végén nem mindig ülnek az adott téma mélységeiben felkészült tájékoztatók. Ismerik a mindennapos kérdésekre adandó válaszokat, de ha bármilyen kicsit speciálisabb kérdésre szeretnénk választ kapni, akkor arra vagy az ügyintéző talál ki gyorsan egyet, vagy jobb esetben azt mondja, hogy erre ő sajnos nem tud válaszolni.
   Tesztelheti ezt azzal is, hogy két régió ügyfélszolgálatán teszi fel ezt a speciális kérdést és nyugodtan csodálkozhat azon, hogy nem fogja ugyanazt a választ kapni.
   Ez nagyon szomorú, de sajnos így van.

   A törvény hivatkozott részében nincs utalás arra, hogy ez a juttatás csak akkor adómentes, ha azt állami szerv vagy önkormányzat nyújtja, bárhonnan érkezzen is a személyi jövedelemadó törvény hivatkozott törvényi helye szerint adómentes és ha ez a juttatás adómentesen nyújtható, akkor azt a társasági adótörvény is elszámolhatónak elismeri el.

   Ha igénybe szeretné venni azt a szolgáltatásunkat, amelyben az adóhivatal ezzel kapcsolatos írásos állásfoglalását kéri, akkor kérem szépen, hogy azt az e-mail címemre írt levélben jelezze.

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Várkonyi Petra szerint:

  Kedves Gazdagné Novák Mária!

  Érdeklődöm, hogy a cikkben leírtak még aktuálisak-e.

  Köszönettel
  Várkonyi Petra

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Várkonyi Petra!

   Igen aktuális, még mindig adómentes a bölcsődei, óvodai ellátás.
   Szja tv. 1. melléklet 8.6. pontja alapján.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Várkonyi Petra!

   Igen.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük