Hogyan fizessük a bölcsit az adótanácsadó szerint?

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

16 hozzászólás

 1. Szabó Erika szerint:

  Üdv!

  Érdeklődöm, hogy ez a törvény hatályban van-e még? Önkormányzatnál dolgozom, családi napközibe jár a gyermekem aki 2 éves. Munkáltatóm kifizetheti adómentes hozzájárulásként a bölcsödei térítési díj egy részét, ha arra az összegre a munkáltató nevére hozok számlát?

  Köszönettel:
  Erika

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Erika!

   Igen hatályban van. Az 1995. évi CXVII. törvény a Személyi Jövedelemadóról 1. számú melléklet 8.6. pontja szerint a teljes vagy részleges térítés a munkáltató nevére szóló számla alapján adómentes.
   Így nyugodtan választhatja azt a megoldást is, hogy a teljes összegről kéri a számlát, amit a bölcsődei szolgáltatónak könnyebb kiállítani, a munkáltatója pedig ennek csak egy meghatározott részét téríti meg.
   Nagyon kevesen ismerik ezt a lehetőséget a munkáltatók közül is, pedig nagyon sokat segítene a családok helyzetén.
   Örülök, hogy rátalált erre a kedvező lehetőségre!

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Szabó Erika szerint:

  Üdvözlöm!

  Még annyi kérdésem lenne, hogy kapok 8.000 Ft értékben Erzsébet-utalványt. Mennyiben befolyásol ez engem, illetve munkáltatómat az adózásban, adómentességben, ha pl. 15.000 Ft hozzájárulást ad a családi napközi térítési díjához? Előző válaszát köszönöm szépen!

  Üdvözlettel és köszönettel:
  Szabó Erika

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Erika!

   Az Erzsébet-utalvány a jogszabályba meghatározott határig adómentesen adható, a családi napközi térítés pedig a családi napközi szolgáltatásról szóló számla összegéig adómentes. A kettő nem zárja ki egymást, mindkettő adómentesen adható együtt is.
   Határt csak az szabhat, ha az önkormányzat cafeteria szabályzattal rendelkezett az egyes dolgozók igénybevehető éves juttatási keretéről.

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 3. Bné Lipcsei Magdolna szerint:

  Üdv,szeretném megkérdezni,hogyha magán bölcsődébe jár a gyermek (államiba csak szeptembertől veszik fel) igénybevehető-e a munkáltató általi hozzájárulás,köszönöm

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Bné Lipcsei Magdolna!

   Mivel a “Milyen intézményben fizetett díjak vállalhatók át?” című részben felsoroltak felölelik a teljes vállalkozási forma lehetőséget, ezért a magán bölcsődébe fizetett díjakat is át tudja vállalni a munkáltató. A magán bölcsőde is vagy egyéni vállalkozásként vagy egyéni cégként vagy valamilyen gazdasági társaságként végzi ezt a bölcsődei szolgáltatást és az ilyen formában működő bölcsődei díjak mind adómentesen átvállalhatók.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 4. Schwartz Éva szerint:

  Kedves Mária,

  A bölcsőde azt a felvilágosítást adta, hogy nem tud olyan számlát adni, amelyen csak a munkáltató neve szerepel. A számlán rajta lesz a gyermek (gyermekek, mert ikrek) neve és a költségviselő neve lesz a munkáltató. Ebben az esetben is adómentes a juttatás?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Schwartz Éva

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Éva!

   Bármi rajta lehet a számlán, a lényeg az, hogy a számla a munkáltató nevére szóljon.

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 5. Sz Mária szerint:

  Sajnos a bölcsődei adómentes juttatás csak elvi lehetőség, mivel mifelénk nem állítanak ki munkáltató nevére szóló számlát. 🙁

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Sz.Mária!

   Eddig ezzel még senkinek nem volt problémája.
   Talán beszélje meg a bölcsődével, hogy a munkáltatója fogja átutalni a díjat, ezért szíveskedjenek a munkáltató nevére kiállítani és elküldeni a számlát.
   Hátha így sikerül.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 6. Köblő Emese szerint:

  Érdeklődnék, hogy a bölcsőde állami normatívája nem kerül veszélybe azáltal, ha az alapellátás fejében díjat számol fel a szülőknek? Alapítványi fenntartású bölcsődéről van szó, és ezzel riogatnak minket miközben a szülők jogosan kérnék a számlát a cafetéria miatt….
  Köszönettel

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Emese!

   A bölcsődék állami normatívájával kapcsolatban semmilyen tudásom nincs.
   Ha a szülök kérnek számlát a szolgáltatásról, akkor azt viszont az alapítvány semmilyen indokkal nem tarthatja vissza.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 7. Szabiányin Réka szerint:

  Kedves Mária,
  a teljes bölcsődei ellátás beletartozhat a cafeteria keretembe, tehát gondozási díj+a gyermek étkeztetése? Vagy csak külön a gondozási díj?
  Válaszát előre is köszönöm
  Üdvözlettel: Szabiányin Réka

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Szabiányin Réka!

   A törvény úgy fogalmaz, hogy bölcsődei ellátás. Én azt gondolom, hogy ebbe beletartozik a gyermek étkeztetése is, hiszen nem gondozási díjat jelöl meg a jogszabály.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 8. K Anna szerint:

  Érdeklődnék, hogy orvos házaspár (mindkettőnek privát praxisa van vállalkozásban) gyermekére alkalmanként egyéni vállalkozóként vigyázva az általam kiállított számlát a házaspár költségként elszámolhatja-e?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
  K Anna

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Anna!

   Ha egyéni vállalkozóként ez a tevékenység benne van a tevékenységei között, csak akkor teheti meg és adhat ki róla számlát.
   Az orvos házaspár pedig csak akkor számolhatja el a vállalkozásuk nevére kiállított számlát, ha az bölcsődei ellátásnak minősül, vagyis ha ön bölcsődei szolgáltatást nyújt.
   Kérdéséből nem ez derült ki, ezért a kérdésében lévő információk alapján az orvosházaspár nem számolhatja el költségként a kiállított számlát.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük