Amit egy adótanácsadó szerint minden vállalkozónak tudnia kell a katáról! – 2/2. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

46 hozzászólás

 1. Krisztián szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  A bújtatott munkaviszony egyik pontját nem tudom értelmezni:

  “a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette”

  Ez nekem annyit jelentene, hogy a kisadózó, egy munkát nem csak személyesen, hanem közvetve a jelenléte nélkül is el tud végezni, például egy villanyszerelő, aki alvállakozásba adja ki a munkát vagy az egyéni vállalkozásába van több ember bejelentve.

  Lehet, hogy rosszul emlékszem és az Egyéni Vállalkozás értelmezésével van problémám, de abba nem lehetnek többen, csak egyedül, mivel Egyéni Vállalkozás vagy ez így nem helytálló?

  Segítségét előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Krisztián

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Krisztián!

   “a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette”
   Ez három módon lehetséges.
   1. A kisadózónak alkalmazottja vagy alkalmazottai vannak és ők is végzik a tevékenységet.
   2. A kisadózó alvállalkozókkal is végezteti a munkát.
   3. Az 1. és a 2. pont vegyesen.

   Remélem sikerült redbe teni ezt a kérdést!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Krisztián szerint:

  Tisztelt G. Novák Mária!

  Köszönöm válaszát, így már teljesen érthető számomra.

  Üdvözlettel:
  Steinbach Krisztián

 3. Éva szerint:

  Üdvözlöm!
  Egyéni katásként szeretnék,egy cégnek csomagolni,kb havi 180-200 ezer forintról adnék számlát.Nem lenne kötött munkaviszonyom.A cég telephelyén lenne a munka.Nem is minden nap kellene mennem.Ez minek minősülne?
  Előre is köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Éva!

   Szerintem bevállalható katásként, hiszen két feltételt kell teljesíteni a hétből és azt teljesíteni tudja, csak a szerződést is úgy kell megírni, hogy ez kiderüljön belőle.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 4. Gábor szerint:

  Kedves G. Novák Mária.
  Az alábbiakra szeretnék választ kapni ha lehetséges.
  Villanyszerelő végzettséggel egy cég alkalmazottként két társasház gondnoki/karbantartói munkáját végzem. Kötetlen munkaidőben, saját szerszámaimmal. Nem szabják meg mikor mit csináljak.(szerződésekben azért le van írva mi az elvárás nagy vonalakban) a lényeg működjön minden. Közvetlenül nem ad senki utasítást a munkák elvégzésére.
  A két házból túllépem a évi 1Mft os határt bőven.
  Ráadásul néha a közös képviseletnek is dolgozom.
  Javasolták mivel beleférnék a 6Mft os határba hogy legyek katás.
  Hagyjam ott a céget és közvetlenül a két házzal kössék szerződést.
  Ön szerint ez járható út lenne? NAV beletudna kötni hogy a két társasháznak dolgozom, vagy elfogadná hogy ez nem bújtatott munkaviszony. Szerződést a házakkal kötném de a képviselet írná alá. Számlák is a házak nevére lennének kiállítva. Képviselet utalna a házak számlájáról.
  Mivel értékhatár miatt jelenteni kell biztos számíthatnák ellenőrzésre.
  Köszönettel:Gábor

 5. Gábor szerint:

  Kedves Mária.
  Nagyon köszönöm a gyors válaszát!
  Gábor

 6. Oszkár szerint:

  Kedves Mária!

  Egészségügyi diplomával a főállásom mellet, havi 2-6 alkalommal megbízási szerződéssel dolgozom egy kórházi osztályon. A kórháznak számlázom, én adom meg, hogy hányszor( ált. 2-6 alkalom havonta), melyik napokon, éjszaka vagy nappal dolgozom. A munkavégzés módjára vonatkozóan a magyar ill. nemzetközi szakmai protokollok az irányadóak.
  A kérdésem az lenne, hogy vállalható -e ez Katásként?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Oszkár!

   Már azzal, amit leírt, teljesített két feltételt, hiszen az időbeosztást és a munkavégzés módját is ön határozza meg, így véleményem szerint igen.
   Jogszabály szerint egynél több feltételt teljesít így.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Oszkár szerint:

    Igen, köszönöm a válaszát!

    • Oszkár szerint:

     Kedves Mária!
     Ha megengedi, még az lenne a kérdésem, hogy vitás esetekben melyik felet terheli nagyobb felelősség/számíthat nagyobb büntetésre? Aki adja a munkát vagy aki elvállalja? Úgy is kérdezhetném, hogy a törvény szemében melyik a nagyobb “bűn”, bújtatva alkalmazni valakit vagy bújtatva dolgozni?
     Tisztelettel:
     H.Oszkár

     • G.Novák Mária szerint:

      Kedves Oszkár!

      Az én tudomásom szerint, mindkettőt büntetik.

      Remélem tudtam segíteni!
      Üdvözlettel:
      G.Novák Mária

 7. Adri szerint:

  Kedves Mária!
  Egyszemélyes Kft-m van, megbízási jogviszonnyal. A Kft-ben van egy alkalmazott, ő végzi a tevékenységet.
  Bt beltagként lehetek főállású KATA-s, hogy a Kft-ből csak a megbízási díj után fizessek járulékot?
  Köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Adri!

   Igen, Bt. beltagként lehet főállású katás, ezt a Kft.-ben betöltött jogviszonyai egyáltalán nem befolyásolják.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 8. Mia szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  KATA-s vállalkozással kapcsolatban több kérdésem lenne, remélem tud bennük segíteni:

  1) Ha valaki egyéni vállalkozóként és egy Bt. kültagjaként is főállású katásként fizeti az 50.000,- ft-os KATA-t, akkor neki mi lesz a járulékalapja gyerekvállalás esetén? Mindkét jogviszony után megigényelheti pl. a GYED-et a gyerek fél éves kora után?

  2) Ha egy KATA-s vállalkozó túllépi az évi 6 milliós keretet és tételes iparűzési adófizetést választott, akkor neki van valami dolga az önkormányzat felé?

  3) Ha egy KATA-s vállalkozónak van székhelye és telephelye is, de nem választotta a tételes adófizetési módot iparűzési adó tekintetében, akkor neki mi alapján kell megosztania az adóalapját? Lévén csak bevételi nyilvántartást vezet (elvileg), érdemes pl. a költség számláit is gyűjteni? A bevallásba beírhatja az anyagköltséget, árut mint csökkentő tétel, attól függetlenül, hogy ezek nem képezik a “könyvelése” részét?
  És a kijött adóalap esetében mi lesz a megosztás módszere? Bért nem számol el, értékcsökkenés mint olyan nincs. A székhelyen amúgy munkát nem végez, csak a telephely főbérlője nem adott hozzájárulást a székhelyként való használathoz, ezért volt szükség a saját lakcím székhelyként való bejelentésére…

  Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

 9. Szili Lászlóné szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  21éve van saját vállalkozásom, többnyire EVA-s körben. Saját műhelyem van, saját gépekkel.
  Fémmegmunkáló, elektronikai alkatrész gyártóként vagyok nyilvántartásban. A férjemnek külön vállalkozása van. Az lenne kérdésem mivel többnyire a férjemtől kapok megrendelést és egy-
  két fővárosi megrendelőtől kb 50-50% van munkám, átléphetnék-e a KATA-ba

  Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

  Ibolya

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Szili Lászlóné!

   A következő cikkben találja azokat a feltételeket, amelyekből egynél többnek kell teljesülnie ahhoz, hogy ne lehessen színlelt szerződésnek minősíteni azokat a szerződéseket, amelyeket a megrendelőkkel köt. (Tudom, hogy ez így nagyon morbid, hiszen 21 éve saját EVAs vállalkozásban működik, de a mai világban és az adóhivatal eljárásaiban, sajnos semmi logikus ész nincs, egyszerűen “ráülnek” a jogszabály bizonyos rendelkezésére és le sem szállnak róla, amíg jó nagy bírságot ki nem szabnak.)

   Azok alapján, amiket leírt én úgy gondolom, hogy több feltétel is teljesíthető, így ha ez igaz, akkor a válaszom az, hogy igen, átjelentkezhet katába.
   (Az 50% mindenkibe beleég, pedig az csak egy feltétel a sok közül és ugyanolyan súlya van, mint pl. annak, hogy “a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére”!)

   Fontos tudnivalók:
   a megrendelőkkel kötelező szerződést kötni és azokat a pontokat az említett cikkből beleírni, ami teljesül
   a kata tételes adó megfizetése melletti értékhatára 2016-ban még 6 millió forint, 2017-ben már 12 millió forint
   DE! az alanyi mentes áfa határ 2016-ban 6 millió forint (egybeesik a kata tételes adó megfizetése melletti határával), 2017-ben viszont csak 8 millió forint, ezért a ennél többet szeretne számlázni egy évben és alanyi áfamentességet választott, akkor azzal a számlájával, amivel a 8 milliós bevételi határt átlépi, be kell jelentkezni az áfába (itt a kiszámlázások teljesítés napja szerinti 8 milliós határ számít, nem az, hogy kifizettek-e a vevők már ennyi pénzt!)

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 10. Szili Lászlóné szerint:

  G.Novák Mária.

  Válaszát köszönöm

 11. Pál szerint:

  Kedves Mária!
  Van egy 20 éve működő autószerelő egyéni vállalkozásom, ahol 3 alkalmazott autószerelő is dolgozik és így a bevételem 2-3 szorosa a most megnövelt KATA értékhatárnak. A konkurens vállalkozások szinte mind a kedvezőbb KATA adózás alá tartoznak én viszont lényegesen több adót fizetek, sőt áfát is rendesen, pedig zömében magánszemélyeknek dolgozunk. Kérdeztem a könyvelőmet, hogy mi lenne, ha a három alkalmazottam is kiváltaná a vállalkozói igazolványt, a bvételeket úgy osztanánk el, hogy ne haladja meg egyik vállalkozásban se a 8 Mft-és és így mindnyájan lehetnénk Katásak. Szerinte ez nem működhetne, mert az én vállalkozásom tulajdonában van a műhely és a szerszámok is, és egyébként is biztos azonnal kiszállna a NAV, hogy harmadára, negyedére visszaesett a forgalmam. Ön szerint se járható ez a módszer? Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  B. Pál

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Pál!

   Ha az alkalmazottai egyéni vállalkozók kívánnak lenni, akkor ennek semmi akadálya nincs. Fontos, hogy ne ön akarja, hanem ők és erről valamiféle kérelme is legyen papíron.
   A veszély abban áll, hogy az adóhivatal munkaviszonnyá minősítené-e vissza ezt a vállalkozói jogviszonyt, amibe az alkalmazottai átmennének.

   Fontos, hogy legyen szerződés, amivel bérbe adja nekik a műhelyét és az eszközöket és hogy ezt a saját vállalkozásából ki is számlázza feléjük.
   Ezek után teljesen működőképes lehet az, hogy mindenki saját maga köt szerződést a javítandó autó tulajdonosával (a szóbeli szerződés is szerződés) és saját maga számlázza ki a bevételt.

   Az adóhivatal ezt véleményem szerint nem kifogásolhatja, ha önök úgy döntöttek, hogy így szeretnének a továbbiakban együtt dolgozni. Nagyon fontos, hogy ha bármikor nyilatkozni kell, akkor ezt mindenki a kitalált konstrukció mellett tegye meg.
   Nagyon fontosak az egymás közötti megállapodás papírjai – mit adok bérbe, mennyiért…
   A szerződéseket jogásszal mindenképpen kontrolláltatnám, hogy védhető legyen.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 12. Júlia szerint:

  Kedves Mária,

  Mennyiben kavar be a dologba, ha olyan cégnek dolgozok be KATAsként aminek tagja vagyok?
  A bevételem több mint 50% származik onnan, de teljesül, hogy otthon, saját munkarendben és eszközökkel dolgozok ezek a szerződésben is benne vannak.
  Válaszát előre is köszönöm

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Júlia!

   A kata törvény szerint egynél több feltétel teljesülése esetén, az adóhivatal nem minősítheti munkaviszonynak a vállalkozási jogviszonyt. Tökéletes, hogy ezek a szempontok a szerződésben is benne vannak!
   Ha a cégben is dolgozik, akkor még azt szoktam javasolni, hogy más legyen a feladata munkaviszonyban és egészen más a vállalkozási szerződéssel.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 13. Kata szerint:

  Kedves Mária!

  Alkalmazottként dolgozok egy cégnél, de néhány hónapja egyéni vállalkozó is vagyok és azt találtam ki, hogy alkalmazotti létem helyett a KATA-s egyéni vállalkozásommal számláznék a főnökömnek is a munkámért, de az ő irodájában dolgoznék továbbra is, illetve a vállalkozásom tevékenységét is folytatnám természetesen. Járható út lehet e ez?

  Előre is köszönöm a választ!
  Kata

 14. Lázár Ferenc szerint:

  Jelenleg adószámal rendelkező magánszemély vagyok. Lenne egy televìzió ahol dolgozhatnék. Mégis a főállást próbálják kikerülni hogy legyek főállású egyéni vállalkozó. Szeretnén megkérdezni, hogy egy egyéni vállalkozás milyen költségekkel jár. És bujtatott alkalmazotti felállás fenn áll e főállású egyéni vállalkozóként, csak oda számlázok és az ő eszközeivel.

  Válaszát előre is köszönöm.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Lázár Ferenc!

   Ebben a cikkben találja meg azt a 6. pontot (7 ilyen pont van, de a 7. nem vonatkozik önre ebben a helyzetben), amiből legalább 2-nek kell teljesülni ahhoz, hogy ne minősítsék munkaviszonynak a vállalkozási jogviszonyát. Ezeket a teljesített szempontokat bele kell írni a kötendő szerződésbe is!

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 15. Gábor szerint:

  Kedves Mária!

  A KATA esetében 12M Ft a bevételi határ, viszont azt nem tudom eldönteni, hogy nettó vagy bruttó 12M forintot kell figyelembe vennem.

  Ha jól értem, amennyiben csak 1 cégnek számláznék be éves szinten nettó 8,4M forintot (havi 700e Ft), azonban a szerződésben rögzítenénk, hogy:
  – kötetlen a munkaidő
  – munkavégzés helye saját lakásom
  – a feladatok elvégzésének határidejét én határozom meg
  – illetve a feladatok elvégzését saját eszközeimen végzem
  nem minősülne bújtatott munkaviszonynak.

  Emellett a havi összeg mellett lenne pár kisebb összeg is más cég(ek) felé.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Gábor!

   A kata büntetőadó nélküli határa éves szinten, időarányosan 12 millió forint áfa nélkül.

   – kötetlen a munkaidő – inkább úgy fogalmaznék, hogy a munkavégzés rendjét a katás határozza meg (nem beszélnék “munkaidő”ről, mert ez a fogalom a munkaviszonyt idézi)
   – munkavégzés helye saját lakásom – a jogszabály azt írja, hogy a katás székhelye (ha ez megegyezik a saját lakásával, akkor rendben)
   – a feladatok elvégzésének határidejét én határozom meg – ezt éppen nem kellene, hiszen az aki megbízza tudja, hogy mikorra szeretné
   – illetve a feladatok elvégzését saját eszközeimen végzem – tökéletes

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 16. Nagy Antal Károlyné szerint:

  Kedves Mária!

  Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyám egyszemélyes kft-jében vagyok ügyvezető (tulajdonosa kizárólagosan édesanyám). Számlázhatok-e nem ügyvezetői tevéknységgel összefüggő ellentételezést, amennyiben katás egyéni vállalkozói engedély kérek?
  Válaszát előre is köszönöm:

  Üdvözlettel:
  Nagy Antal Károlyné

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Nagy Antal Károlyné!

   Semmi sem zárja ki a katáról szóló jogszabályban azt a lehetőséget, hogy az ügyvezető katásként beszámlázzon abba a kft-be, ahol ügyvezető, ha megfelel az abban leírt feltételeknek, vagyis ha egynél több feltételt tud teljesíteni a felsoroltak közül. Ha a kft-ben az ügyvezetői feladatokat látja el, akkor nyugodtan számlázhat valami más tényleges tevékenységet. Ezt a jogviszonyt, annak minden részletével, mindenképpen foglalják írásos szerződésbe.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 17. Ferenc szerint:

  Kedves Mária!

  Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben székhelynek olyan helyszínt jelöltem, ahol a tulajdonos előzetesen nem adott hozzájárulást a székhelyként való használathoz, milyen problémák adódhatnak egy esetleges későbbi ellenőrzés során?

  A hiányosságra később derült fény, utólagosan pótolnánk egy székhelyszolgáltatásra váltással.

  Üdvözlettel,
  Ferenc

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Ferenc!

   Tapasztalatom szerint, mivel már kijavították a hibát, nem szokott az adóhivatal erre bírságot kiszabni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 18. Fodor Lászlóné szerint:

  Kedves Mária!

  Érdeklődni szeretnék, hogy választhatom- e a KATÁT, akkor ha Tankerületi Központnak számlázok negyedévenként, 25 db számlát írok iskolákra lebontva. Az éves számlák összege meghaladja az 2 millió forintot, melyet a Tankerületi Központ egyenlít ki. A kiszámlázott tevékenység Tűz és munkavédelem.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Fodor Lászlóné

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Fodor Lászlóné!

   Abból, amit írt sajnos nem tudom megmondani, hogy választhatja-e a katát, mert semmilyen információt nem közölt, amiből ez eldönthető lenne.
   A kata választásánál arra kell figyelemmel lenni, hogy az vállalkozási tevékenység legyen és ne bújtatott munkaviszony.

   A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a munkaviszonnyal kapcsolatos vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:
   – a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette,
   – a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem egy megrendelőtől szerezte (a kapcsolt vállalkozási viszonyban álló megrendelőket egy megrendelőnek kell tekinteni),
   – a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan,
   – a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll,
   – a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére,
   – a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg,
   – a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt 36 órás munkaviszonyban vagy a kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül, ideértve más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózó jogállást is.

   Ha tehát fentiek közül a szerződéses kapcsolatában, legalább kettőt teljesíteni tud (és javaslom, hogy ezt a szerződésbe is foglalják bele), akkor köthet katás egyéni vállalkozóként szerződést az említett intézménnyel.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 19. Zoltán szerint:

  Kedves Mária!
  E.ü. szellemi szabadfoglalkozásúként havi 4-5 alkalommal vállalnék ügyeletet, aban az intézetben ahol a főállásom van. A munkavégzés napjait én adom meg, egyeztetek természetesen. A munkavégzés módja a szakmai irányelvek alapján történik. Vállalható e a kata? Köszönöm válaszát.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Zoltán!

   Mivel a munkavégzés rendjének és módjának meghatározásával két feltételt teljesített, igen. Mindenképpen írják bele ezeket a szempontokat a szerződésbe.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 20. Nagyné Bükkös Erika szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  Adott egy Kft., melynek 50 %-ban tulajdonosa vagyok. (Ezen kívül nincs más “szerepem”.)

  Egyéni katás vállalkozóként az alábbi feltételek teljesülésével:
  – állami szférában rendelkezem heti 40 órás munkaviszonnyal
  – a kft nem ad utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan
  – a tevékenység végzésének helye a birtokomban van
  – a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a Kft. biztosítja
  – a tevékenység végzésének rendjét a Kft. nem határozza meg

  számlázhatok-e havonta ennek a Kft.-nek vagy ez minősülhet „bújtatott munkaviszonynak”?

  Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Nagyné Erika

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Nagyné Bükkös Erika!

   A megadott feltételek megfelelnek a törvényi előírásoknak, tehát ha így számláz a Kft. felé, akkor az nem lehet bújtatott munkaviszony. Fontosnak tartom még, hogy valódi teljesítés legyen a számlák mögött.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 21. Kriszti szerint:

  Kedves Mária! A következőben szeretném állásfoglalását kérni : adott egy egyszemélyes kft melynek tulajdonosa munkaviszonnyal is rendelkezik e társaságban. E tulajdonosnak egyéni vállalkozása is van évek óta, fő tevékenysége gép kölcsönzés. Az esetek 95%-ában a saját kft a bérbevevő. Választható e KATA erre a tevékenységre? Kivédhető e a vélelmezett munkaviszony? Próbálom értelmezni az erről szóló paragrafusokat, de bizonytalan vagyok. A 14-es § 1-es bekezdésében foglaltak alapján véleményem szerint az ügylet tartalma szerint a bérbeadást nem lehet munkaviszony keretében végezni. A 14-es § 3 bekezdése szerint is több mint 1 feltétel teljesül. Viszont ott van a 4-es bekezdés :.”…….. kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket e § alkalmazásában egy személynek kell tekinteni “. Itt teljesen elvesztettem a fonalat: ezt úgy kell értelmezni, hogy hiába felelek meg a 3-as bekezdés c,e,f, pontjainak, mivel kapcsolt vállalkozás a bérbevevő így ezek a pontok nem álljàk meg a helyüket ? Kérem segítsen értelmezni. Előre is köszönöm a tájékoztatás t!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kriszti!

   Ha a tulajdonos tulajdonában vannak gépek és úgy dönt, hogy ezeket egyéni vállalkozás keretében adja bérbe a kft-nek, akkor ennek semmi akadálya, a kata törvény csak az ingatlan bérbeadást tiltja katásként végezni.
   A kata törvényben 7 pontból egynél többet kell teljesíteni, hogy kivédhető legyen a munkaviszony vélelme. Ha ez meg van, akkor csak szerződést kell kötni, amibe ezeket bele is foglalják. Ebben az esetben pedig szó sincs személyes munkavégzésről, csak bérbeadásról, így véleményem szerint semmi sem feltételezi, hogy ezt munkaviszony keretében kellene tenni.
   A 14. § (4) bekezdése arról szól, hogy ha én vállalkozási tevékenység keretében végzek szolgáltatást egy társaságnak és egy másik társaságnak is, és ez a két társaság kapcsolt vállalkozási viszonyban van egymással, akkor a két társaság felé történt kiszámlázásom bevétele úgy számít a 13. § vonatkozásában, mintha egy társaság felé számláztam volna ki.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 22. Kriszti szerint:

  Kedves Mária! Köszönöm a megerősítést, én is így gondoltam.

 23. Róbert szerint:

  Kedves Kriszti!

  Kérdésem az lenne, hogy
  – amennyiben KATA-s vállalkozóként a munkavégzésem helye részben a saját lakásom, részben pedig a megbízó által meghatározott, de nem a tulajdonában álló helyeken dolgozók (szerződött partnerei dolgozói) ellenőrzése. A megbízó telephelyén semmilyen tevékenységet nem végzek.
  – az ellenőrzések időpontját én határozom meg
  – az ellenőrzés módjára vonatkozóan nem a megbízóm, hanem az ellenőrzött helyek és a tevékenység általános szabályai az irányadóak

  ez esetben megdönthető-e a leplezett munkaviszony vélelme?

  További kérdésem lenne, hogy a saját eszköz fogalmában a bérelt/lizingelt eszköz belefér-e. Ez esetben bérelhetek mondjuk autót a megbízótól?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Róbert!

   A következő hat (illetve hét pont van már a jogszabályban, de én most csak hatot teszek ide az egyszerűség kedvéért), feltételből kell egynél többet teljesíteni:

   a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette,
   a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem egy megrendelőtől szerezte (a kapcsolt vállalkozási viszonyban álló megrendelőket egy megrendelőnek kell tekinteni),
   a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan,
   a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll,
   a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére,
   a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

   Az ön által említett két feltétel tökéletesen elegendő:
   a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan,
   a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.
   Én a szerződést javaslom még kiegészíteni eggyel:
   a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette,
   Ami azt jelenti, hogy a kisadózó alvállalkozót vesz vagy vehet igénybe, ha ezt beleírják a szerződésbe, akkor már három feltétel teljesül és ez kizárja a munkaviszonnyá minősítést.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 24. Varga László szerint:

  Kedves Mária !

  Szolgálati járadékos vagyok. A járadék mellett alkalmazotti jogviszonyom van egy biztonsági céggel. Mivel a rám vonatkozó keresetkorlát eléggé behatárolja a munkavégzést kérdésem az lenne, hogy nem főállásu kisadózóként végezhetek e munkát más szintén biztonsági tevékenységet folytató cégnél ?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Varga László!

   Igen, mert a katás jövedelme nem számít bele a keresetkorlátba.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük