2014. augusztus 20. – Új kenyér ünnep helyett, reklámadó bevallás határideje!

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

5 hozzászólás

 1. Pötörke Zsuzsa szerint:

  “A 2014. évre vonatkozó adóelőleg megállapítási, bevallási, megfizetési és adóelőleg-kiegészítési kötelezettség
  “…. az adófizetésre nem kötelezett adóalany azonban adó, adóelőleg és előleg-kiegészítés bevallására nem kötelezett [Ratv. 7. § (6) bekezdés]. Ez azt jelenti, hogy az ilyen adózóknak nem kell nulla adattartalmú bevallást benyújtaniuk.” Forrás:http://www.nav.gov.hu/data/cms339918/66._Informacios_fuzet___A_reklamado_legfontosabb_szabalyai_20140815_jovahagyott.pdf

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Zsuzsa!

   Az információs füzet megjelenése óta ez valóban tisztázódott. A cikk megjelenésekor azonban még nem volt elérhető, a jogszabályból pedig nem ez volt kiolvasható.
   Hiszen amikor az adó alanyait meghatározza a törvény, akkor sem úgy fogalmaz, hogy adóalany az, akinek pl. 500 millió forintot meghaladó reklámbevétele van, vagy hogy pl. az akinek havi nyilatkozat nélküli reklámra fordított kiadása meghaladja a 2,5 millió forintot.
   A 7.§ (6) bekezdése pedig szintén nem egyértelmű azzal, hogy “adófizetésre nem kötelezett adóalany”, hiszen akinek ezen kategóriák alatt vannak a mutatói, azok is kötelezettek adófizetésre, csak adataik alapján éppen a 0%-os sávba esnek, vagy csak a 2,5 millió forint fölötti költség értékek adóznak.
   A mai törvénykezésben sajnos ez a helyzet. Mindenki próbálja kitalálni a jogalkotó szándékát és hol szó szerint értelmezendő amit ír, hogy egyáltalán nem.
   Köszönöm az észrevételét!

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Nagy Ilonna szerint:

  A cikk szerint: “Ebben a két esetben a megrendelő-vállalkozó köteles reklámadó bevallást készíteni, még akkor is, ha nincs adófizetési kötelezettsége, mert a reklámadó mentes sávba esik a reklámokért kifizetett összeg.”

  Ennek fényében mi a véleményük a reklámtörvény 7. § (6) bekezdésében foglaltakról, amelyek szerint: “az adófizetésre nem kötelezett adóalany adó, adóelőleg és előleg-kiegészítés bevallására nem kötelezett.”

  A fenti rendelkezés (első látásra) valamennyi adóalanyra vonatkozik, azaz nem csak a reklám közzétevőjére és / vagy megrendelőjére, és azt sem részletezi, hogy mely okból nem köteles az adóalany adófizetésre…

  Tehát a kérdés az az, hogy ha reklám közzétevőjeként nem éri el a bevétel a törvényben meghatározott értékhatárt, vagy megrendelőként nem éri el a megrendelés összege a havi értékhatárt, és így nem áll fenn adófizetési kötelezettség, kell-e adóbevallást benyújtania az adóalanynak?

  Köszönettel!

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Ilona!

   Az adóhivatal információs füzete és az ügyfélszolgálat tájékoztatása szerint a jogszabályt úgy kell értelmezni, hogy csak akkor kell reklámadó előleg, vagy reklámadó bevallást adni, ha abban nem nulla az adó összege.
   Vagyis akinek pl. a reklám bevétele és az önreklámra fordított költsége összesen nem haladja meg az 500 millió forintot, annak nem kell előleg bevallást adnia és annak sem kell reklámadó bevallást adnia, akinek a megrendelt reklámra fordított, nyilatkozat nélküli költségei nem haladja meg havonta a 2,5 millió forintot.
   Remélem tudtam segíteni!

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Nagy Ilonna szerint:

    Kedves Mária!

    A válasza mindenképp nagy segítséget jelentett, különösen azért, mert önmagában a jogszabály szövege (alaposabban átolvasva) messze nem egyértelmű a kérdésben…
    Nagyon köszönöm az utánajárását és a segítségét!

    Üdvözlettel:
    Nagy Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük