Adótanácsadói segítség személygépkocsi értékesítéshez – 2. rész

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

6 hozzászólás

 1. Molnár Edit szerint:

  A kiigazítás 2. mondata nem inkább így lenne helyes: “Az arányos visszaigénylésre csak abban az időszakban volt lehetőség, amikor a gépkocsi eladását áfával terhelten kellett számlázni, és a beszerzéskor volt a gépkocsin felszámított áfa, csak az adózó nem volt jogosult annak levonására.” ?
  Üdvözlettel: Molnár Edit

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Molnár Edit!

   2013. első negyedévéig az a törvényi furcsaság állt fenn (a törvényalkotók szándéka nem ez volt, de így sikerült), hogy azokat a gépkocsi beszerzéseket, amelyeken volt felszámított áfa, de tiltott volt annak visszaigénylése, eladáskor áfa mentesen kellett számlázni. Azokat pedig amelyeken nem volt áfa (mert pl. magánszemélytől vásároltuk), eladáskor áfával terhelten kellett számlázni.
   Vagyis, ha volt a vásárolt gépkocsi számláján felszámított áfa – ahogy hozzászólásában írja – és a törvényi tiltás miatt ez nem volt visszaigényelhető, akkor eladáskor ezt a gépkocsit nem áfával terhelten, hanem adómentesen kellett eladni.
   Megértem, hogy elkeveredett ebben az erdőben, mert tényleg igen bonyolult jogi helyzet volt, nem beszélve arról, hogy egy régen vásárolt gépkocsi esetében már alig emlékezett valaki arra, hogy hogyan és kitől is történt a vásárlás és ahhoz, hogy jogszabályszerű számlát tudjanak kiállítani elő kellett keresni az irattárból a sok évvel ezelőtti vásárlás számláját.

   Észrevételét megköszönve, minden jót kívánok:
   G.Novák Mária

 2. Molnár Edit szerint:

  Kedves G.Novák Mária!
  Először is megköszönöm válaszát! Szerencsére 2013. 2. negyedévtől egyszerű a helyzet, mindenképpen áfa nélkül kell kiszámlázni a személygépkocsit.
  A 2013. 1. negyedévi és az azt megelőző időszak helyzetéről írt jogszabály-értelmezésével kapcsolatban, azonban még kételyek vannak bennem: egészen pontosan a “FONTOS kiigazítás a cikk 1. részéhez!” című bekezdés 2. mondatával kapcsolatban: Az említett időszaki eladások esetében, ha abban az esetben kellett áfával növelten kiszámlázni a személygépkocsit, amikor beszerzéskor áfamentesen (magánszemélytől vagy használtautó-kereskedőtől) vásárolták az autót, akkor milyen “beszerzés áfája” lenne (lett volna) levonható utólag eladáskor arányosan? Hiszen nem volt beszerzéskor áfa a számlán, vagy csak adásvételi szerződéssel rendelkezett az adózó (magánszemély eladó esetében).
  Köszönettel: Molnár Edit

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Molnár Edit!

   Ezen én is elgondolkodtam tegnap. Ha lesz egy kis időm, “visszanézem” a jogszabályt.

   Köszönöm az észrevételét!
   G.Novák Mária

 3. Molnár Edit szerint:

  Kedves G.Novák Mária!

  A jogszabály visszanézése mellett hasznos lehet még az adóhivatal honlapján közzétett 2011. novemberi ADÓVILÁG-ban megjelent cikk, amelyet itt olvashat:

  http://nav.gov.hu/data/cms210491/szgk_afa.pdf

  Szép napot!

  Üdvözlettel: Molnár Edit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük