Adótanácsadói javaslatunk – Fizesse vissza hitelét munkáltatói támogatásból!

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

4 hozzászólás

 1. Harangozóné Schmidt Erika szerint:

  Kedves Hölgyem,

  Nagyon hasznos volt a cikke számomra, ugyanis nekem a cégem tudna adni ilyen lehetőséget és igénybe is szeretném venni. Azonban nem tudom, hogy ezt az okiratot :

  “az összeg felhasználását, a hitel törlesztését igazoló okirattal” amit a cikkében említett, hogyan kell beszerezni pl az OTP banktól, mivel ott (és ahogyan hallom más bankoknál sincsenek) a helyzet magaslatán. Tudna adni egy két ötletet, hogy a cég ezt hogyan tudja kivizetni illetve az OTP-nél honnan lehet ezt beszerezni?

  Előre is köszönöm segítségét.

  Üdvözlettel:

  Harangozóné S. Erika

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Erika!
   Biztosan van hitelszerződése, amit a pénzintézettel kötött. Ez az egyik kiinduló alap, bizonyíték arra, hogy lakáshitele van.
   Mielőtt befizetné a törleszteni kívánt összeget, kérjen a pénzintézettől egy igazolást arról, hogy abban a pillanatban mennyi hitele van még az adott szerződéshez kapcsolódóan.
   Majd amikor a munkáltatója vagy Ön törlesztést fizet be a pénzintézetbe, akkor ennek az összegnek a befizetéséről kérjenek a pénzintézettől egy igazolást, hogy ezt az összeget a hitel törlesztéseként fizették be.
   Ezek a dokumentumok elegendően fogják alátámasztani a munkáltatótól kapott összeg adómentességét.
   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   Gazdagné Novák Mária

 2. Csuti Balázs szerint:

  Kedves Mária!

  Nekem csak az nem világos, hogy ezt csupán a havi törlesztésre lehet fordítani, vagy egy összegben is be lehet fizetni a hitelbe?
  Ez azért érdekes, mert számtalan hitelkonstrukció létezik és kérdéses, h mennyire rugalmas lesz a rendszer, mennyire fog igazodni a különböző konstrukciók jellegzetességeihez.

  Megpróbálom érzékeltetni egy példával: Tegyük fel, hogy a hitel összege 5 millió forint. Ennek a 33%-a 1.650.000 Ft. A hitelkonstrukció olyan, h először évekig csak a kamatot fizetik, majd pár év múlva a tőkét a kamattal együtt. Emiatt a havi törlesztés igen alacsony, legyen mondjuk 20e Ft. Annak a 33%-a 6600 Ft. Egy évben 12*6600= 79.200 Ft. A cafateria elemen ugyanakkor van éves szinten mondjuk 1 millió forint. Ha a teljes összeget be lehet forgatni a hitelbe, például a törzstőkébe, akkor az valóban segítség, de ha csupán havi törlesztésre lehet felhasználni, akkor az nem valami sok…ebben az esetben.
  (Nyilván ahol óriási devizahitelekkel küzdenek, ott könnyebbé teheti a havi költségeket.)

  Köszönöm előre is a segítséget!

  Üdvözlettel:
  Csuti Balázs

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Balázs!

   Az 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklet 2.7. pontja a következőképpen fogalmaz:
   2.7. A munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet vagy a kincstár útján, annak igazolása alapján nyújtott, vissza nem térítendő támogatás (ideértve a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét, továbbá a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtott támogatást is) a vételár vagy a teljes építési költség 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben, feltéve, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt (lakáscélú munkáltatói támogatás);

   Ez tehát azt jelenti, hogy az egyetlen lényeges pont a lakáscélú felhasználás. Vagyis a teljes éves 1 millió forintot be lehet forgatni a hitel illetve annak kamata törlesztéseként. Nem feltétlenül a törlesztőrészletek átvállalása valósítható meg, hanem akár a teljes hitel törlesztése is bevállalható (az előtörlesztés is törlesztés), a korlát a négy évente 5 millió forint az összeg tekintetében.

   Remélem jól értettem a kérdését!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük