Változások a katában 2015. – Adótanácsadói összefoglaló

G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Érdekelhet még...

47 hozzászólás

 1. Kovács Árpád szerint:

  Katás egyéni vállalkozó vagyok. 2014 jun.28.-tól beteg állományba vagyok.A táppénz jogosultságom április 26-án lejárt.Mivel nem tudtam minden hónapban lejelentettem a táppénz miatti szüneteltetést.Kérdésem az lenne,hogy mivel nem vagyok munka képes ez a beadott nyomtatvány feljogosít e a fizetés mentességre?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kovács Árpád!

   Ha bejelentette a táppénz miatti szüneteltetést, akkor a következőképpen kell megfizetnie a katat:
   – 2014. júniusra meg kell fizetni a tételes adót,
   – 2014. július – 2015. március hónapokra nem kell megfizetni,
   – 2015. április hónapra meg kell fizetni – mivel 2014. június 28-ától beteg, az ebben a hónapban 3 nap és 2015. április 25-ig beteg, ez pedig ebben a hónapban 25 nap, ez összesen nem éri el a 30 napot, ezért 2015 április hónapra meg kell fizetnie a tételes adót.
   (Az adót természetesen minden hónapra az adott hónapot követő hónap 12-ig kell megfizetni, vagyis például a 2014. júniusit 2014. július 12-ig.)

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Nagy Katalin szerint:

  Vállalkozásom elindításához a kata-s adózáson gondolkozom, s ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ha nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezem, akkor is főállású adózónak minősülök, és az alap 50e forintos díjat kellene befizetnem?
  Üdv,
  Katalin

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Katalin!

   Sajnos igen, főállású adózónak fog minősülni a kata szempontjából, mert ebben az adózási formában, csak azok nem főállásúak, akik nyugdíjasok, bizonyos rokkantsági ellátásban részesülnek vagy valahol van heti 36 órát elérő munkaviszonyuk.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 3. Horváth Anna szerint:

  Kedves Mária!

  Július közepén indítottam el egyéni vállalkozásomat (főállású KATA-s). Kérdésem, hogy augusztus 12-ig a KATA szerint esedékes 50.000 Ft-ot kell befizetnem vagy az elso honapra a kötelező minimálbér (illetve a bérminimum) után járó járulékokat kell fizetnem és majd szeptemberben fizetem először a KATAt? Válaszát nagyon köszönöm.
  Üdvözlettel,
  Horváth Anna

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Horváth Anna!

   Ha főállású katas egyéni vállalkozását július közepén indította el, akkor semmiképp sem a minimálbér szerint adózik, még tört hónapban sem, hiszen katas.
   A jogszabály szerint arra a hónapra, amikor a vállalkozása indult már meg kell fizetni a tételes adót, vagyis júliusra már meg kell fizetni az 50 000 forintot, aminek a fizetési határideje augusztus 12.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 4. Tóth István szerint:

  Kedves Mária!

  Katás vállalkozás szüneltetése esetén mely nyomtatványokat kell elküldeni az ügyfélkapun keresztül?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv.:István

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Tóth István!

   Ezek a nyomtatványok településenként illetve Budapesten kerületenként eltérőek.
   A következő linkkel tudok segíteni, ahol ki tudja választani az ön számára szükséges nyomtatványt:
   http://www.nyilvantarto.hu/hu/evig

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 5. Sághy Petra szerint:

  Kedves Mária!

  Katás egyéni vállalkozóként nyelvi magánoktatással foglalkozom. Szeptember 1-étől egy középiskolában megbízásos szerződés alapján óraadó tanárként is dolgozom. Számlát az iskola nem fogad el. Ebben az esetben hogyan adózom? Ha nem tartom meg a Katás vállalkozást, létesül valamilyen státuszom? Tanácstalan vagyok. Ha fizetem a Katás 50000 Ft-ot illetve az iskolából kapott órabéremből is levonnak, akkor gyakorlatilag nem is éri meg dolgoznom.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Sághy Petra!

   Ez a két adózási rendszer nem köthető össze.
   A kata havi tételes adójának megfizetésével jogosulttá válik arra, hogy 6 millió forint éves bevételt számlázzon ki. Természetesen a 6 milliós értékhatár fölötti számlázások is megengedettek, plusz 40% kiegészítő adó megfizetése mellett. Erről a bevételről év végén kell számot adni és nem kell az év végi személyi jövedelemadó bevallásban szerepeltetni.
   A megbízásos szerződés alapján megszerzett jövedelem utáni adókat azonban, a kata nem váltja ki, azokat ugyanúgy meg kell fizetni – illetve a kifizetőnek le kell vonni -, mintha nem is lenne katás. Ezzel a jövedelmével is év végén fog elszámolni, de ezzel már a személyi jövedelemadó bevallásban.
   Ha az iskola befogadna katas számlát, akkor a megbízásos szerződés helyett vállalkozói szerződés keretében kiszámlázott bevétel után nem kellene már semmilyen adót fizetnie. Jól érzi, tényleg rosszul jár így.
   Lehet, hogy érdemes lenne megkérdezni az iskolát, hogy milyen okból nem tud számlát befogadni, hátha csak valami félreértés miatt áll elő ez a helyzet és orvosolható!

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 6. P.Adrienn szerint:

  Kedves Mária,

  ha egy főállású KATÁs egyéni vállalkozó szünetelteti a tevékenységét (mellesleg GYED extrás is), akkor nincs biztosítása? tehát fizetendő a havi 6.930,- ft eü szolg. járulék?

  köszönöm,
  Adrienn

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves P.Adrienn!

   Ha bármilyen adózási formában is, de GYED-en van, akkor van biztosítási jogviszonya, így nem kell megfizetni havonta az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 7. Kiss Erzsébet szerint:

  A KATA alanynak is kell NYENYI jelentést küldeni?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Kiss Erszébet!

   2010. január 1-én már megszűnt a NYENYI jelentési kötelezettség. Ezt az adatszolgáltatást csak az év közben nyugdíjba menőknél szokták kérni.
   Így a KATA alanyoknak sem kell NYENYI jelentést beküldeni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 8. b . peterne szerint:

  jelenleg egyeni vallalkozokent kis elelmiszer boltot vezetek. alkalmazott nincs. afa korbol kileptem mivel keves a forgalom. a konyvelom szerint nem erdemes katat valasztanom.sajnos igy a magas jarulek miatt mar nagyon a padlon vagyok, alig birok fizetni. mit javasolnak. elore is koszonom.

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves B.Péterné!

   Ezt a döntést csak a számok ismeretében lehet meghozni, konkrétan összehasonlítva a nem katásként fizetett adókat a katásként fizetendő adókkal.
   Egy főállású katás egyéni vállalkozó éves adója 655 eFt, ehhez kellene hasonlítani a nem katás egyéni vállalkozása adóit (a bérjárulékoknál a levonásos járulékot is vegyék bele, az iparűzési adót és a kamarai tagdíjat is, mert a 655 eFt-ban az is benne van).
   Még egy fontos dolog az összehasonlításhoz. Nyugdíjalapja a főállású katás egyéni vállalkozónak is van havi 81,3 eFt.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 9. Edina szerint:

  Kedves G. Novák Mária !

  Szeretnék érdeklődni , hogy a Kata alatt Egyéni céget november 16 -án jegyezte be a Cégbíróság , melyet november 1-én beadott Katás egyéni vállalkozásból alapítottam .
  Az egyéni vállalkozásnak és egyéni cégnek két különböző adószáma van!

  A kérdésem az lenne , hogy ebben az estben az egyéni cég mekkora összegű bevételt számlázhat ki ebben az éveben ( 2015 november és december hónapban ), ha nem szeretnék sem az Alanyi Áfa mentes körből kiesni, sem pedig 40% -os “büntető ” adót fizetni.
  Az egyéni vállalkozás nem adott ki számlát . Az első számlát az egyéni cég december 1-én állította ki.

  Illetve felmerült bennem a kérdés, hogy a két különböző adószám miatt , hogy február 25-ig beadandó “bevallást” be kell -e nyújtani mindkét adószámra vonatkozóan ?

  Válaszát előre is köszönöm !
  Üdvözlettel
  J. Edina

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Edina!

   Kérek szépen egy kis időt arra, hogy utánanézzek.
   Hamarosan jelentkezem a válasszal.

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Edina!

   A kisadózó adóalanyisága megszűnik a kisadózó egyéni vállalkozás jogállása megszűnése napjával, november 15-ével.
   Erről az időszakról külön nyilatkozatot kell tenni, 15KATA.
   Az egyéni cég pedig, mint az egyéni vállalkozástól független, új vállalkozás, november 16. és december 31-i időszakról tesz majd nyilatkozatot (15KATA), így ebben a vállalkozási formában – 40% büntető adó megfizetése nélkül – csak a 6 millió forint 46 napra jutó összege számlázható ki.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 10. Tapodi Brigi szerint:

  Kedves Mária!

  Főállás mellett, egyéni vállalkozói KATÁ-s vagyok, melyet 2016.január 1-jétől szüneteltetni szeretnék. Érdeklődnék, hogy a szüneteltetést mikor kell bejelentenem? Valahol azt olvastam, hogy csak előtte egy nappal, tehát esetemben 2015.december 31-én lehetséges. Így volna ez valóban? Korábban nem tehetem meg?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Tapodi Brigitta!

   Nem tudom mikor lett egyéni vállalkozó, ezért mindenképpen szeretném tájékoztatni arról, hogy megszűntek a bejelentések papíron lehetséges beadásai. Ahhoz, hogy bármit be tudjon jelenteni, ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkeznie, amelyet bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál el tud intézni.
   Ha ez megtörtént, akkor a következő linken tudja – valóban előző nap, előbb ez nem lehetséges – kitölteni és bejelenteni a szüneteltetést.
   http://www.nyilvantarto.hu/hu/
   Itt a “Szolgáltatások” menüpont alatt válassza a “Webes ügysegéd” menüpontot.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 11. Schmiederné Szabó Ildikó szerint:

  Kedves G.Novák Mária !

  40 órás munkaviszony melletti KATA-s vállalkozó munkaviszonya 2016.01.31. napon megszűnik. Kérheti-e február 01-től vállalkozói tevékenységének szüneteltetését? Ha igen, jogosult -e álláskeresési járadékra?

  Köszönettel: Schmiederné Szabó Ildikó

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Schmiederné Szabó Ildikó!

   Igen, kérheti a vállalkozói tevékenység szüneteltetését.
   Nem lesz jogosult álláskereséséi járadékra, mert rendelkezik érvényes bejelentéssel vállalkozói tevékenység folytatására, még ha szünetelteti is azt.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 12. Andrejszki Györgyi szerint:

  Kedves G. Novák Mária!

  Szeretném megkérdezni az alábbiakat: 2015. november 01. től nyugdíjban vagyok, nők 40 éves nyugdíjában, úgymond saját jogú nyugdíjas vagyok, és öregéségi nyugdíjat kapok. Novembertől viszont KATA kisadózó egyéni vállalkozó vagyok. Könyvelő ismerőseim szerint Katásként 6 millió forintig- versenyszféráben- korlátlanul kereshetek, havi 25 000Ft adó megfizetésével. A nyugdíjintézet és egyes cikkek szerint viszont a nők 40 éves nyugdíja nem számít saját jogú nyugdíjnak, és a kereset korlátozva van az évi minimálbér 18-szorosára. Szeretném tudni melyik szabály vonatkozik rám.

  Segítségét köszönöm

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Andrejszki Gyöngyi!

   A 40 éves munkaviszony alapján folyósított nyugdíj nem számít saját jogú, öregségi nyugdíjnak, így katásként havonta nem 25, hanem 50 ezer forint tételes adót kell megfizetni.
   Az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött, korhatár előtti ellátásban részesülő személyek évente a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát meg nem haladó összeghatárig kereshetnek. Tehát, mivel ön nem öregségi nyugdíjkorhatárt betöltő, önre is vonatkozik ez a szabály.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • N.István szerint:

    Kedves G.Novák Mária!

    Nők 40 éves jogosultsági idővel megállapított nyugdíja életkortól függetlenül saját jogú, teljes öregségi nyugdíjnak minősül, és a KATA 25.000 Ft/hó. Irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséig valóban él a keresetkorlát.

    Üdvözlettel:
    N.István

 13. Csillag Lucia szerint:

  Kedves G.Novák Mária!

  KATÁs egyéni vállalkozó hogyan tudja a családi adókedvezményt érvényesíteni, illetve a gyereke egyetemi ösztöndíj-kérelméhez szükséges domborpecsétes NAV-igazolást kap-e?
  Köszönettel
  Csillag Lucia

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Csillag Lucia!

   A katás egyéni vállalkozó, katás jövedelmére tekintettel, nem tudja érvényesíteni a családi kedvezményt.
   Nem tudom, hogy mi annak az igazolásnak a hivatalos neve, amire rákérdezett, de ha arra gondol, hogy katás egyéni vállalkozó kap-e jövedelemigazolást az adóhivataltól, akkor a válaszom igen. Katásként jövedelemnek számít a kiszámlázott bevétel 60%-a, erről ad az adóhivatal igazolást.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 14. Luce Katalin szerint:

  Kedves Mária!

  Katás egyéni vállalkozás júniusban kezdett. Év végére több, mint 4 millió forint lett a bevétel , ez több, mint az arányos rész. Akkor a 3.500.000,- feletti rész 40%-al adózik? És a Katás egyéni vállalkozás a különadó után folytatható erre az évre is?
  Köszönettel
  Katalin

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Katalin!

   Igen, az időarányos 6 millió forinton felüli rész 40%-kal adózik és természetesen a következő évben is katásként tud működni, hiszen a katásként kiszámlázható bevételnek nincs korlátja, csak megemelt adója.
   Egy dologra viszont felhívnám a figyelmét!
   Ha eddig áfa mentesen végezte a tevékenységét, akkor a túllépést okozó számla kibocsátásakor kötelezően be kell jelentkezni áfa körbe és a következő évben is áfásan kell a számláit kibocsátani.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 15. Peri Livi szerint:

  Kedves Mária!

  Szeretném tanácsát kérni: Katás egyéni vállalkozóként megbízásos alapon kereskedelmi ügyintézést vállalhatok-e egy cégnek úgy, hogy természetesen ott is meg kell jelennem és a megbízásomat helyben is végeznem kell, hiszen a kiszervezett folyamat egy részfolyamat és a cég egyéb munkáival összhangban kell lennie az elvégzett ügyintézésnek. Van-e ebben az esetben lehetőség arra, hogy katás egyéni vállalkozóként végezhessem ezt a tevékenységet? Azt még most előre nem tudom, hogy az év során érkezik-e jelentősebb bevétel másik helyről.
  Előre is köszönettel:
  P.Livi

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Livi!

   Ahhoz hogy az adóhivatal elfogadja azt, hogy valaki nem bújtatott munkaviszonyban végzi a munkáját, hanem vállalkozóként, ahhoz hét feltételből kettőt kell teljesíteni.
   A feltételeket ebben a cikkben találja:
   http://adokultura.hu/2013/04/16/amit-egy-adotanacsado-szerint-minden-vallalkozonak-tudnia-kell-a-katarol-22-resz/
   Egyik feltétel sem hangsúlyosabb, mint a másik, bármelyik kettő teljesítése esetén bizonyíthatóan nem bújtatott munkaviszonyról van szó.
   Nagyon könnyen teljesíthető, hogy a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan nem adhat utasítást a megrendelő, az is, hogy a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozhatja meg és az is, hogy saját eszközeivel dolgozik.
   Ezeket érdemes a szerződésbe is hangsúlyosan belefogalmazni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 16. H. Eszter szerint:

  Üdvözlöm!
  Engem az érdekelne, ha nem főállású kisadózó vagyok, akkor ezt igazolnom kell valahogy, ha igen a munkaszerződés elég? Vagy ha ellenőriznek akkor kérhetik? Amennyiben külföldön dolgozom, akkor más igazolással kell rendelkeznem?
  Illetve ha eddig főállású kisadózó voltam, és most áttérek a nem főállásúba, melyik nyomtatványon kell ezt megtennem?
  Köszönöm
  Eszter

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Eszter!

   Jó ha kér a munkáltatójától egy igazolást, de elvileg az adóhivatalba minden munkáltató jelent adatot és egy esetleges ellenőrzéskor ezt a revizor látja is. Azért azt mondom, hogy az a biztonságos, ha kéri az igazolást.
   Igen, ha külföldön dolgozik, akkor szükséges az A1 igazolás és szükséges a munkahelyéről egy olyan igazolás is, hogy a munkaviszonyban való foglalkoztatása eléri a heti 36 órát.
   A foglalkoztatás minőségének változását az adóhivatal felé a 16T101E nyomtatvány, B01 lapja 7. pontjának kitöltésével tudja jelenteni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 17. zsidai szilvia szerint:

  ÜDVÖZLÖM! KATÁS VAGYOK ,HAVI 50 .000 FIZETEK MINT KISADÓZÓ . SZERETNÉM A LAKÁSOMAT KIADNI MINT MAGÁNSZEMÉLY . A KETTŐ TUD EGYÜTT MŰKÖDNI??? ÉS EZ ESETBEN KÉT ADÓSZÁMOM LESZ? LAKÁSKIADÁS ÉS KATA? KÖSZÖNÖM ELŐRE IS A VÁLASZÁT !

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Zsidai Szilvia!

   Igen tud a kettő együtt működni.
   A lakáskiadáshoz már jó néhány év óta nem kell adószámot kérni, így azt tényleg, mint magánszemély tudja kiadni és csak így, hiszen katás egyéni vállalkozóként ez nem végezhető.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 18. Almásiné Perecz Edit szerint:

  Kedves Mária!

  Egyéni válallkozóként lehet-e 4 vagy 6 órában munkát vállalni?(Katás, és főállásban )
  Előre is köszönöm válaszát!

  Üdvözlettel: Almásiné Perecz Edit

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Almásiné Perecz Edit!

   Természetesen lehet, akár 8 órában is. Ha a heti 36 órát nem éri el a munkavállalása, akkor továbbra is 50 eFt a tételes adó, ha eléri, akkor csak 25 eFt.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 19. Melinda szerint:

  Kedves Mária!

  Főiskolás nappali tagozatos diák vagyok, és egyéni vállalkozást szeretnék nyitni. (hangterapeuta, előadóművész). Mik a legjobb feltételek? Nyilván nem fogok vele sokat keresni az elején, de nagyon bizakodó vagyok, és eltökélt.
  Mit tudna javasolni?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Melinda!

   Diákként sajnos nem számít kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozásnak, ezért a főállású egyéni vállalkozóra vonatkozó szabályok szerint kell adóznia.
   Egyéni vállalkozóként az év elején érvényes minimálbér után kötelező a járulékok megfizetése, még akkor is, ha semmilyen bevétele sincs. Kivéve, ha a tevékenységét egy adott időszakban szünetelteti, mert akkor a szüneteltetés időszakában nincs ilyen kötelezettsége.
   A katas egyéni vállalkozásra is ez vonatkozik, itt azonban fix a fizetendő tételes adó, havi 50 eFt, amiért cserébe 6 millió forintot tud éves-időarányosan kiszámlázni.

   Tehát csak akkor érdemes vállalkozást indítania, ha ezeket a befizetendő összegeket is ki tudja “termelni”.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 20. Éva szerint:

  Kedves Mária!

  Főállású Katás egyéni vállalkozásomat 2016.09.01-től szüneteltetem. Az ügyfélkapun a bejelentést megtettem, a visszajelzés megérkezett. Kell-e egyéb bejelentést a NAV felé tennem, és ha igen, akkor pontosan milyen elektronikus nyomtatványon?
  Biztosítási jogviszonyom más nincs, előre láthatólag néhány napon belül lesz főállású munkaviszonyom.

  Augusztusban még alkalmi munkavállalót foglalkoztattam, az ezzel kapcsolatos bevallást megtettem, az ezzel kapcsolatos terheket és az 50e ft-ot befizettem.

  Hogyan kell bejelentenem azt, hogy a szeptember hónapra már ne írják elő október 12-i határidővel az 50e ft megfizetését?

  Üdv, O. Éva

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Éva!

   Igen kell még bejelentést tennie. 16T101E nyomtatványon a szünetelés bejelentése után következő hónapot kell jelenteni (mert ugye a katát csak egész hónapokra nem kell fizetni, tört hónapokra igen) és a 16T1011 nyomtatványon be kell jelentkezni egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre (havi 7.050,- Ft), hiszen nincs máshol biztosítási jogviszonya. Amikor főállású munkaviszonyba kerül, akkor a munkáltatója bejelenti, hogy munkaviszony alapján biztosított lett és az adóhivatal automatikusan megszünteti az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségét, tehát kijelentkezni majd nem kell.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 21. Papp Mária szerint:

  Főállásu katás egyéni vállalkozó vagyok. Most tudtam meg, hogy. babát várok. Tegnap óta
  kiirtak táppénzre. Vajon hogyan kell fizetnem a havi eddigi 5o.ooo.- Ft-ot, illetve milyen nyom-
  tatványon kell jelenteni a NAV-nak a tp. időszakát?Üdv. Kismama

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Papp Mária!

   Először is gratulálok és minden jót kívánok!
   Katát azokra a hónapokra nem kell fizetni, amikor a teljes egész hónapban táppénzen volt és ezeket a hónapokat kell bejelenteni a 16T101E nyomtatványon. Minden egész táppénzen töltött hónapra újabb 16T101E nyomtatványt kell beküldeni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 22. Szilvia szerint:

  Kedves G. Novák Mária!
  Főállású katás vállalkozó vagyok, április végétől kiírt táppénzre az orvosom. Van arra lehetőségem, hogy a táppénz megszűnése után rögtön szüneteltessem a vállalkozásomat, és így a következő hónapban ne kelljen megfizetnem a tételes adót? Sajnos olyan jellegű a betegségem, hogy megnehezíti a munkámat, így ha egészségesnek is nyilvánítana az orvos, valószínűleg jóval kevesebbet tudnék dolgozni. Nyelvtanárként dolgozom, és krónikus hangszalag-problémáim alakultak ki.:(
  Tehát ha hónap közepén szűnik meg a betegállomány, egy azonnali szüneteléssel elkerülhetem-e a következő havi adófizetést?

  • G.Novák Mária szerint:

   Kedves Szilvia!

   A szüneteltetést bármikor bejelentheti és a bejelentést követő hónapra már nem kell a tételes adót megfizetni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük