- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

2019. évi szociális hozzájárulási adó – 2. rész

[1]Cikkünk első részében bemutattuk az „összevont” szociális hozzájárulási adótörvény lényegesebb változásait.

Eddig az „összevont” szociális hozzájárulási adótörvény lényegesebb elemeit [2] mutattuk be, kinek, mikor kell ezt az adónemet megfizetnie és kik mentesülnek alóla. Most sorra vesszük azokat a kedvezményeket, amelyek bizonyos életkorhoz, tevékenységhez, szakképzettséghez köthetők.

Kik és mik a kedvezményezettek?

A felsorolásból jól látszik, hogy a kedvezményezettek személye teljesen megváltozott, a törvény 2019-től, teljesen más helyzetben lévő munkavállalókat támogat a kedvezménnyel.

Vegyük sorra a kkv-kat érintő kedvezményeket!

Szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak

Kedvezmény összege a bruttó bér, legfeljebb a minimálbér adójának fele.

Munkaerőpiacra lépők

Az alkalmazás hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási kötelezettséggel járó biztosítási jogviszonnyal (munkaviszony, társas vállalkozói jogviszony, stb.).

Kedvezmény összege a bruttó bér, legfeljebb a minimálbér adója az első két évben és legfeljebb a minimálbér adójának fele a foglalkoztatás harmadik évében.

A kedvezményt a kifizető az adóhatóság igazolása birtokában érvényesítheti, melyet biztosítotti bejelentést követően, a foglalkoztatás kezdő időpontját követő hó 10-ig hivatalból, ennek hiányában a kifizető havi bevallásban tett kérelmére állít ki és elektronikusan küld meg az adóhivatal a kifizető részére.

Három vagy több gyermeket nevelő, munkaerőpiacra lépő nők

Az alkalmazás hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett biztosítási kötelezettséggel járó biztosítási jogviszonnyal (munkaviszony, társas vállalkozói jogviszony, stb.).

Kedvezmény összege a bruttó bér, legfeljebb a minimálbér adója az első három évben és legfeljebb a minimálbér adójának fele a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében.

A kedvezményt a kifizető az adóhatóság igazolása birtokában érvényesítheti, melyet biztosítotti bejelentést követően, a foglalkoztatás kezdő időpontját követő hó 10-ig hivatalból, ennek hiányában a kifizető havi bevallásban tett kérelmére állít ki és elektronikusan küld meg az adóhivatal a kifizető részére, a legalább három gyermek után járó családi pótlékra való jogosultságról szóló igazolás birtokában érvényesítheti.

Az adókedvezmény érvényesítésére vonatkozó jogosultságot nem érinti, ha az érvényesítési idő alatt a három gyermek után járó családi pótlékra való jogosultság megszűnik.

Megváltozott munkaképességű személyek

Cikksorozatunk következő részében a kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatók kedvezményét mutatjuk majd be, remélhetőleg már az október 19-én elfogadott és kihirdetett törvényjavaslati módosítással együtt és táblázatban foglaljuk majd össze a kedvezményeket a jobb áttekinthetőség kedvéért.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre! [3]