- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

Ha katás vagy, nyilatkozz megfontoltan! – 1. rész

[1]Mire kell figyelnie a katásnak, ha kézhez kap az adóhivataltól egy nyilatkozatot?

Mire kell figyelnie a katásnak, amikor kézhez kap az adóhivataltól egy harminc egynéhány kérdésből álló nyilatkozatot?

Cikkünkben azokat a kérdéseket vesszük sorra, amik egy ilyen nyilatkozatban előfordulhatnak és amelyek megválaszolása során elég egy pongyola megfogalmazás ahhoz, hogy ne azt értse rajta az adóhivatal, amit mi akartunk.

Mint tudjuk a munkaviszonytól való elhatározás során 7 pontból legalább 2 pontot kell teljesítenie a katásnak, ahhoz, hogy a jogviszonyt az adóhivatal ne tudja munkaviszonynak minősíteni. Nem a törvény szövegét fogjuk beidézni, hanem egy sokkal érthetőbb szempontrendszert, ami már régóta „közkézen” forog:

  1. Dolgozz valakivel együtt – legyen beírva a szerződésedbe, hogy alvállalkozót vehetsz igénybe!
  2. Legfeljebb a bevételed fele származzon nagy kuncsafttól!
  3. Dolgozz önállóan, a saját szaktudásod szerint!
  4. Dolgozz otthon, vagy a saját irodádban, műhelyedben!
  5. Dolgozz a saját eszközeiddel!
  6. Dolgozz a saját munkarended, munkabeosztásod szerint!
  7. Dolgozz máshol, teljes munkaidőben!

Mit szeretne bizonyítani az adóhivatal?

Az adóhivatalnak nyilván az a célkitűzése, hogy bebizonyítsa, a katás nem vállalkozási tevékenységet végzett a megbízójánál, hanem bújtatott munkaviszonyban látta el a rábízott feladatot.

Mi a katás érdeke?

Nyilván az, hogy olyan szerződést kössön, olyan feladatot vállaljon és ezen túl olyan válaszokat adjon a kérdésekre, amelyek a vállalkozási tevékenység tényét támasztják alá és megdöntik a bújtatott munkaviszony feltételezhetőségét.

Nyilván az egész nyilatkozat azt próbálja kideríteni, hogy mennyire határolható el a vállalkozó szerződött feladata és annak megvalósítása a munkaviszonytól és mivel alapból az a feltételezés, hogy bújtatott munkaviszonyban történik a feladatmegoldás, a bizonyítási teher a vállalkozón van, hogy ennek ellentmondjon.

A továbbiakban a nyilatkozatok típus kérdései alapján megpróbálunk olvasóinknak egy olyan szemléletet, gondolkodási módot adni, amellyel biztonságosan megválaszolhatják a feltét kérdéseket, értve azok mögöttes tartalmát.

Vegyük sorra az adóhivatal nyilatkozatának fontosabb kérdéseit és nézzük meg azok buktatóit! Ezeket a kérdéseket egy ugyanazon nyilatkozat tartalmazta, amiből látszik, hogy egy-egy feltételre az adóhivatal több szempontból és több megfogalmazással is rákérdez.

A kérdéseket a kata törvény munkaviszonyt kizáró feltételei szerint csoportosítottuk és dolgoztuk fel.

Dolgozz valakivel együtt – legyen beírva a szerződésedbe, hogy alvállalkozót vehetsz igénybe!

A Megrendelő társasággal történő megállapodásuk lehetővé tette-e további alvállalkozó, más munkavállaló igénybevételét?

Mindenkinek javaslom, hogy állapodjon meg a megrendelővel abban, hogy igénybe vehessen alvállalkozót, hiszen ezzel máris teljesített egy pontot a hét közül, hiszen az álvállalkozó igénybevételének csak a lehetőségét kell megadni, nem kell hogy ténylegesen igénybe is vegyen alvállalkozót a szerződő vállalkozó.

Ragaszkodott-e a szerződéskötésnél a Megrendelő társaság az Ön személyes munkavégzéséhez vagy lehetőség volt-e más személy közreműködésének igénybevételére is (pl. a vállalkozás másik tagja vagy foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony keretében rendelkezésre álló személy, stb.)?

Ez a kérdés is arra utal, hogy munkavégzőként kellett-e rendelkezésre állni, vagy egy elvállalt feladat megoldása volt-e a szerződés tárgya. Ha mindenképpen a katás vállalkozónak kellett rendelkezésre állnia, akkor az elég közel viszi a gondolkodást a munkaviszonyhoz, ezért mindenkinek javasolt, hogy a megrendelővel egyeztetve, a szerződésében szerepeljen, hogy alvállalkozót is alkalmazhat a katás vállalkozó.

Ezzel máris egy feltétel teljesül, hiszen nem kell valóban alkalmazni alvállalkozót, csak a lehetőségét kell megadni a feltételrendszer szerint.

Legfeljebb a bevételed fele származzon nagy kuncsafttól!

A vizsgált évben Ön más gazdálkodók részére is végzett tevékenységet? Amennyiben igen, kérem, nevezze meg a tevékenységet és az érintett gazdasági partnert is!

Az a legszerencsésebb variáció, ha a vállalkozó sok megrendelő felé dolgozik, de azzal sincs semmi baj, ha ez nem teljesül, hiszen adódhat olyan megállapodás, amely elég forrást biztosít a vállalkozónak a megélhetéshez, ezért nem köt szerződést más megrendelőkkel. Ha ez így van, akkor ez a feltétel nem tud teljesülni.

Hogyan kerüljük el biztosan ezeket a csapdákat?

Vegyük komolyan a nyilatkozat kitöltését.

Keressünk fel adószakértőt a kitöltés során, aki jártas a szakmai nyelvben és látja a kérdések buktatóit.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre! [2]