- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

ÁFA törvény változásai 2020. – 1. rész

[1]A változásokat a közösségi joggal való jogharmonizáció indokolta.

A 2020. január 1-től hatályos változásokat egyrészt az indokolta, hogy ÁFA törvényünk több ponton ellentétes volt a közösségi joggal, másrészt a közösségi ügyletek területén az egész Európai Unió szintjén jelentős változások történnek, amit a magyar jogszabályoknak is követniük kell.

Az egész Európai Unióban bevezetendő, közösségi termékügyleteket érintő változásokra Quick fix néven hivatkoznak.

Lássuk, mivel kapcsolatosak ezek a változások?

Vegyük ezeket a változásokat sorra.

Mikor adómentes egy közösségi termékértékesítés 2020-tól?

2020. január 1-től egyik kőkemény feltétele lesz az adómentes közösségi értékesítési számla kiállításának az, hogy a vevőnek van-e az értékesítés időpontjában érvényes közösségi adószáma. Eddig ez a bírói döntések szerint csak beazonosítást segítő adat volt, de most bele került a törvénybe kötelező elemként.

Reményeim szerint azt már minden olyan vállalkozó tudja, aki adómentesen terméket értékesít a közösség más tagállamába, hogy partnere érvényes közösségi adószámát a VIES rendszerből tudja lekérdezni.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=hu [2]

Nem elég azonban a partner érvényes közösségi adószámát csak lekérdezni, valamilyen módon el is kell tárolni azt. Ennek leggazdaságosabb módja, ha bármilyen fájlformátumban letároljuk a számítógépünkön egy erre a célra létrehozott mappában, természetesen olyan név alatt, ami alapján aztán visszakereshető és az adott számlához rendelhető.

Ez nagyon fontos, hiszen később törölhetik is a vevő közösségi adószámát, akár visszamenőleg is és akkor a vállalkozónak kell bizonyítékot szolgáltatni arra, hogy az adószám még élt a termékértékesítés időpontjában.

Azoknál a partnereknél is javasolt a számlánkénti adószám érvényességének lekérdezése, akikkel a vállalkozó folyamatos üzleti kapcsolatban van, hiszen csak így bizonyítható, hogy a termékértékesítés időpontjában a vevő érvényes közösségi adószámmal rendelkezett.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre! [3]