- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

2021. évi jogszabályi változások – kata és kiva

[1]Kihirdetésre kerültek a 2021. január 1-tól érvényes jogszabály módosítások.

A 2021. január 1-től érvényes, kihirdetett jogszabály módosítások közül a kata és a kiva módosításokat fogjuk áttekinteni.

KATA

Három fő területet érint a jogszabály változás:

Vegyük sorra!

Mi történik, ha a magánszemély több jogviszonyában is kisadózó?

Például egyéni vállalkozóként és betéti társaság tagjaként is. 2020. december 31-ig kell döntenie arról, hogy melyik jogviszonyában szeretne 2021-től katás lenni és a másik (harmadik, negyedik… ) jogviszonyát meg kell szüntetnie. Ha ezt ne teszi meg, akkor az adóhivatal a legrégebbi katás jogviszonya megtartása mellett a többit törölni fogja.

Mi történik, ha a katás vállalkozó vagy vállalkozás vele kapcsolt vállalkozásnak számláz be?

A beszámlázott összeg után a számlát befogadó vállalkozás 40%-os mértékű adót fog fizetni.

Mi történik, ha a katás vállalkozó vagy vállalkozás egy másik vállalkozás felé benyújtott számláinak összege meghaladja a 3 millió forintot?

A számlákat befogadó vállalkozás, a 3 millió forintot meghaladó számlaösszeg után 40%-os mértékű adót fog fizetni.

Mi történik, ha ezek a beszámlázások külföldi vállalkozást érintenek?

Ebben az esetben nem a számlát befogadó, külföldi vállalkozás fog adót fizetni, hanem maga a katás lesz köteles a kapcsolt vállalkozás felé kibocsátott vagy a 3 millió forintot meghaladóan egy külföldi partner felé kibocsátott számlák összegének 71,42% százaléka után 40%-os mértékű adót fizetni.

Természetesen azon összeg után, amely után már valamilyen vonatkozásban megfizettük a 40%-os adót, nem kell egy másik szempont szerint még egyszer megfizetni.

Bejelentési kötelezettség

Tárgyhót követő hónap 12-ig be kell jelentenie a kisadózó egyéni vállalkozónak, ha a szünetelés ideje alatt a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.

Megszűnés év közben

Ha a kisadózó vállalkozás év közben szűnik meg, akkor a megszűnést követő 30 napon belül bevallást kell tenni.

Tájékoztatási kötelezettség

A kisadózó köteles a vele szerződéses kapcsolatban lévő vállalkozást írásban tájékoztatni kisadózói jogállásának megszűnéséről vagy újra keletkezéséről. A 2021-ben még fennálló szerződéses jogviszony esetén ezt a tájékoztatást 2021. január 15-ig köteles megtenni.

KIVA

A változások tovább ösztönzik a kisvállalati adó választását, a választhatósági értékhatárok kitolásával még több vállalkozás jut be ebbe a sokaknak, igen kedvező adózási formába.

Változtak a kisvállalati adó (kiva) választásának feltételei, így ez az adózási forma akkor választható, ha

Az állományi létszám és bevételi határok számítása során megszűnt a kapcsolt vállalkozások átlagos statisztikai állományi létszámának és bevételének összeszámítási kötelezettsége.

Az adó mértéke

2021. január 1-től 12%-ról 11%-ra csökken a kiva.

A kisvállalati időszak utolsó évének eredménye

2021. január 1-től a kisvállalati időszak utolsó évének eredménye is része lesz a kiva időszaka alatt felhalmozott eredménynek és a képzendő lekötött tartalék alapjának.

Ha az eredménytartalék kiva alanyiság ideje alatt megszerzett immateriális javak, tárgyi eszközök összegével csökkentett értéke negatív, akkor ez a negatív eredmény a társasági adóalanyiság létrejöttének adóévét követő 5 adóéven belül elhatárolt veszteségként vehető figyelembe.

Mikor szűnik meg a kisvállalati (kiva) adóalanyiság?

A változásokkal együtt, most összefoglaljuk az összes olyan okot, amely az adóalanyiság megszűnését eredményezi.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre! [2]