Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Már
26
2019

ÁFA törvény 2019. – Személygépkocsi lízing áfája

2019. január 1-től kedvezően változik a személygépkocsik előzetesen felszámított áfájának levonhatósága.

2019. január 1-től kedvezően változik a személygépkocsik előzetesen felszámított áfájának levonhatósága, levonható a bérbevett – ide értve a nyílt végű lízinget is –, személygépkocsik előzetesen felszámított áfájának 50%-a.

Levonható-e a felszámított áfa, ha a gépkocsit nem csak üzleti céllal használja a társaság?

Igen. A módosított rendelkezések értelmében üzleti célra és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi áfájának 50%-a, mindenféle nyilvántartást nélkülözően is levonásba helyezhető.

Mikor alkalmazható a rendelkezés először?

Azokra a bérleti és lízingdíjakra, amelyek 2018. december 31-ét követő elszámolási időszakra vonatkoznak, és amelyekre a levonási jog 2018. december 31-ét követően keletkezik.

Mikor alkalmazható az 50%-os levonási arány?

Azt kell megvizsgálni, hogy a személygépkocsi bérbevétele – nyílt végű lízingje – bármilyen mértékben köthető-e az adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez. Ha igen, akkor az üzleti és magáncélú használat arányát már nem kell vizsgálni, az 50%-os levonási arány alkalmazható. Kizárólag azt kell igazolni, hogy volt a személygépkocsinak üzleti célú használata.

Lehet-e a levonási arány 90%?

Igen. Továbbra is él az a rendelkezés, hogy megfelelő dokumentáció mellett a tényleges üzleti célú használat arányában vonható le az előzetesen felszámított áfa.

Alkalmazható-e vegyesen a két módszer?

Igen, ha egy társaság több személygépkocsit használ, akkor személygépkocsinként határozhatja meg, hogy melyik módszert szeretné alkalmazni.

Ennek az egyetlen feltétele, hogy több gépkocsi egyetlen szerződéssel való bérlése esetén, a megkötött szerződésből derüljön ki a személygépkocsinkénti bérleti-, illetve lízingdíj.

Hogyan alkalmazható a módszer az adólevonásra nem jogosító (áfa mentes) tevékenységet is végző társaságok esetében?

Először az üzleti és magáncélú használat arányát kell meghatározni, ami történhet az 50%-os szabály használatával is és ezután kell az áfa levonásra jogosító és nem jogosító tevékenységek arányában megosztani a kapott levonható áfát.

(Ha ezt matematikailag nézzük, akkor teljesen fölösleges volt a sorrend meghatározása, mert a felcserélt sorrend is ugyanazt az eredményt fogja adni.)

Hogyan alakul az adólevonás mértéke, ha a magánhasználatot megtérítteti a társaság?

A társaság akkor jogosult az előzetesen felszámított áfa teljes összegének levonására, ha a megtéríttetett magánhasználat a számla ellenértékének legalább 50%-át eléri.

Itt nagyon fontos követelmény, hogy mivel a munkavállaló és a munkáltató nem független felek, ezért a dolgozói térítés adóalapjának a szokásos piaci árat kell tekinteni, ha a megtérítendő ellenérték ennél aránytalanul alacsonyabb.

A jogszabály sajnos semmilyen támpontot nem ad arra vonatkozóan, hogy mit kellene aránytalanul alacsonyabbnak ellenértéknek tekinteni, ezért ha nem szeretnének az adóhivatallal vitába keveredni, alkalmazzák a szokásos piaci árat.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

Szólj hozzá!