- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

2019. évi szociális hozzájárulási adó – 1. rész

[1]2019. január 1-től lényegesen megváltozik a társaságok jövedelmek után fizetendő adója.

A 2018. július 31-én kihirdetett szociális hozzájárulási adó törvény 2019. január 1-től hatályon kívül helyezi az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvényt és lényegesen megváltoztatja a jövedelmek után fizetendő adók mértékét és azok alapját.

A továbbiakban sorra vesszük a törvényi változásokat az új szociális hozzájárulási adó törvény legfontosabb elemeinek bemutatásával (figyelembe véve a 2018. november 18-án elfogadott és a köztársasági elnöknek aláírásra megküldött módosítást is).

Milyen jövedelmek esetén kell szociális hozzájárulási adót fizetni?

További adófizetési kötelezettségek

A szociális hozzájárulási adó (2019-ben 19,5%) alapjának felső határa, ezen jövedelmek esetében (a “További adófizetési kötelezettségek” alatt szereplő jövedelmek esetében), a minimálbér összegének huszonnégyszerese, amely alapba beleszámít természetesen az összevont adóalapba tartozó jövedelem, a tanulószerződés alapján kifizetett díj, az ösztöndíjas foglalkoztatás, az érdekképviseleti tagdíj és az önálló és nem önálló jövedelem is.

Az adminisztrációt valóban sikerült csökkenteni, hiszen nem két jogszabályt kell ismerni, hanem csak egyet a továbbiakban, viszont az adó nagyságát is sikerült, az adminisztráció csökkentés jegyében feltornázni. Az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény szerinti plafon, ameddig azt meg kellett fizetni 450 000 forint volt, az adminisztráció csökkentés jegyében azonban a tervezett 2019. évi 150 000 forintos minimálbér mellett ez az adófizetési plafon 702 000 forintra fog emelkedni.

Ki mentesül az adófizetési kötelezettség alól?

További fontosabb mentesülések

Tartsanak velünk a továbbiakban is, hiszen a szociális hozzájárulási adóval foglalkozó cikkünk második részében az igénybevehető adókedvezményeket vesszük majd sorra.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre! [2]