- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

2019. évi jogszabályi változások – kata és kiva

[1]Kihirdetésre kerültek a 2019. január 1-tól érvényes jogszabály módosítások.

Kihirdetésre kerültek a jogszabályi módosítások és mint mindig, most is átfogják az adójogszabályok egészét.

Cikkünkben elsőként a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata) és a kisvállalati adóban (kiva) módosult szabályokat ismertetjük.

KATA

Nem bevétel

Lényeges változás, hogy a katás egyéni vállalkozók esetében nem katás bevétel, ha a kisadózó egyéni vállalkozó olyan ingó vagyontárgyat, ingatlant, vagyoni értékű jogot idegenít el, amelyet nem kizárólag üzemi célból használt. Ha ezek értékesítéséből bevétele származik a katás egyéni vállalkozónak, akkor erre a bevételre a személyi jövedelemadó törvény ingatlan illetve ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem szerinti adózását kell alkalmaznia.

Bevétel

Katás bevétel, az olyan tárgyi eszközök és nem anyagi javak értékesítése, amelyeket a kisadózó egyéni vállalkozó kizárólag a kisadózó vállalkozás tevékenységével kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják.

Nem minősül kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi.

KIVA

A változások ösztönzik a kiva választását, a választhatósági értékhatárok kitolásával még több vállalkozás jut be ebbe a sokaknak, igen kedvező adózási formába.

Hogyan változtak a kisvállalati adó (kiva) választásának feltételei?

Az állományi létszám és bevételi határok számítása során a kapcsolt vállalkozások átlagos statisztikai állományi létszámát és bevételét együttesen, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján kell figyelembe venni.

Mikor szűnik meg a kisvállalati (kiva) adóalanyiság?

A változásokkal együtt, most összefoglaljuk az összes olyan okot, amely az adóalanyiság megszűnését eredményezi.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre! [2]