Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
okt
18
2018

Óriási könnyítés a végelszámolásban!

Komoly változásokat hozott a Cégtörvény 2018. július 1-től hatályos rendelkezése az egyszerűsített végelszámolás szabályaiban.

A Cégtörvény július 1-i változásával tényleg sikerült a megszűnő vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenteni és egyszerűsíteni az eljárási szabályokat az egyszerűsített végelszámolás körében, így könnyebben szabadulhat meg, csak papíron létező társaságaitól.

Ki jogosult egyszerűsített végelszámolásra?

A jogszabály módosításáig, csak

 • közkereseti társaság
 • betéti társaság
 • egyéni cég

volt megszüntethető ezzel az egyszerűsített, 150 nap alatt végbemenő folyamattal.

Kik kerültek be 2018. július 1-től ebbe a körbe?

A jogszabály módosításával

 • korlátolt felelősségű társaság
 • részvénytársaság

A módosítással minden olyan társaság, amely nem kötelezett könyvvizsgálatra, megszűnhet egyszerűsített végelszámolással.

Milyen egyszerűsítést tartalmaz a törvényi változás?

Végelszámoló

Eddig az egyszerűsített végelszámolással érintett társaságok kötelesek voltak végelszámolót kijelölni. Ezt a módosítás megszünteti és engedi, hogy a végelszámolót terhelő feladatokat a cég, vezető tisztségviselői lássák el. A végelszámolás kezdetével így az ügyvezető megbízatása nem szűnik meg automatikusan, hanem továbbra is maradhat ebben a pozíciójában és elláthatja a végelszámolói feladatokat.

Egyszerűsített végelszámolás bejelentése

A változás időpontjától már nem kell a cégbíróságnak is bejelenteni a végelszámolás kezdetét vagy végét, elég azt csak az adóhivatalnak bejelenteni. A cégbíróság az adóhatóság elektronikus értesítése alapján automatikusan jegyzi be a cégjegyzékbe a végelszámolásra utalást és az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját.

A cégbíróság, az adóhatóság értesítését követően automatikusan közleményt tesz közzé a Cégközlönyben az egyszerűsített végelszámolás megindításáról, ez a feladat ezentúl nem a végelszámolót terheli.

Szintén csak az adóhatósághoz kell bejelenteni, ha a társaság tagja az egyszerűsített végelszámolás befejezését vagy megszüntetését határozta el.

Az egyszerűsített végelszámolás befejezéséről elektronikus úton kell megküldeni a cégbíróság részére a vagyonfelosztási javaslatot a jogszabályban meghatározott iratminta segítségével.

Továbbra is feltétel!

Végelszámolással és így egyszerűsített végelszámolással is, csak azok a társaságok szűnhetnek meg, akik rendezni tudják tartozásaikat és a végelszámolás befejezésére semmilyen tartozásuk nincs.

Mikor kell az egyszerűsített végelszámolás helyett a végelszámolás szabályai szerint eljárni?

 • ha a társaság a végelszámolás során valamely hitelező igényét vitatja, vagy e miatt peres eljárást indít
 • végelszámolási kifogással kapcsolatos eljárás van folyamatban
 • az egyszerűsített végleszámolásra nyitva álló határidő (150 nap) eltelt

Ebben az esetben bármelyik feltétel bekövetkeztét követő 60 napon belül köteles a társaság végelszámolót választani a változásbejegyzési kérelmet benyújtani.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

4 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Tisztelt szakértő!
  Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben,ha a 80%-os tulajdonu ügyvezető elhunyt 09.27-én, a másik tulajdonos 20%-ban van, nincs meghatalmazásom, csak az elhunyt ÜF kapiján küldtem a bevallásokat, ilyen esetben mi a teendő, ha nem akarják folytatni a céget, meg kell várni a hagyatéki tárgyalást, vagy már előbb lehet valamit tenni, nem tudom beadni a 03.havi ÁFA bevallást sem, mert bár nyitott az ÜF kapu, de vissza jön, hogy csak Ő a jogosult, aki elhunyt.
  Még ilyen nem volt a praxisomban, pedig hosszú ideje dolgozom.
  Köszönöm válaszukat

  • Kedves Kelemen Istvánné!

   Teljesen szabálytalan egy másik ember ügyfélkapujának használata! Amióta életbe léptek a GDPR szabályok, még büntethetnek is érte!
   Eddig is csak a meghatalmazás lett volna szabályos.
   Ilyen esetben értesítést kell küldeni az adóhivatalnak arról, hogy mi történt és hogy az adóbevallások elmaradása miatt ne szabjon ki bírságot.
   A tulajdonos pedig forduljon jogászhoz és vele beszélje meg, hogy mi a teendő ilyenkor illetve akkor, ha meg szeretné szüntetni a társaságot.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves szakértő! Van egy 10 év működő kft. 3 tulajdonosa van ebből kettő alkalmazottja a kft-nek és 1 ügyvezetője. A két alkalmazott nyugdíjba készül a következő éven és utánpótlás híján a kft-t szeretnék jogutód nélkül felszámolni. Negatív mérlege, tartozása nincs a cégnek. Tovább nem szeretnének dolgozni, így bevételük már nem lesz, és a kalkuláció miatt szeretnék megtudni a következőket:
  – kb mennyi ideig tart a végelszámolás?
  – az ügyvezető lett kinevezve biztosnak, neki mennyinek kell lennie a min. járandóságának, illetve lemondhat-e róla?
  – kb mennyibe kerülnek a költségek, beleértve a könyvelői költségeket is (főleg a könyvelői költségek érdekelnének hozzávetőlegesen, mert úgy érezzük a cég könyvelője kissé túlzott a tájékoztatás során)
  – Érdemes-e külsős céget megbízni az eljárás lefolytatásával?
  Segítségét előre is köszönöm.

  • Kedves Kata!

   2018. július 1-től a Kft-ket is meg lehet ilyen esetben, egyszerűsített végelszámolással szüntetni, 150 nap áll rendelkezésre a végelszámolás elkezdésétől, annak befejezéséig.
   Az ügyvezető lemondhat a járandóságáról.
   Két zárást kell készíteni, egyet a végelszámolás tervezett időpontjára, egyet a végelszámolás befejező időpontjára + vagyonfelosztási javaslat. Ez a mi társaságunknál 80 eFt+áfába kerül.
   Mindenképpen egyszerűbb a helyzet, ha a cég saját könyvelője végzi a végelszámolást.
   Külsős céget is meg lehet bízni, ha teljesen tiszta a könyvelés, minden számla egyenlegéről tudható, hogy mit tartalmaz, rendben vannak a leltárak (befektetett eszközök, követelések, kötelezettségek).

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!