Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
okt
18
2018

Óriási könnyítés a végelszámolásban!

Komoly változásokat hozott a Cégtörvény 2018. július 1-től hatályos rendelkezése az egyszerűsített végelszámolás szabályaiban.

A Cégtörvény július 1-i változásával tényleg sikerült a megszűnő vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenteni és egyszerűsíteni az eljárási szabályokat az egyszerűsített végelszámolás körében, így könnyebben szabadulhat meg, csak papíron létező társaságaitól.

Ki jogosult egyszerűsített végelszámolásra?

A jogszabály módosításáig, csak

 • közkereseti társaság
 • betéti társaság
 • egyéni cég

volt megszüntethető ezzel az egyszerűsített, 150 nap alatt végbemenő folyamattal.

Kik kerültek be 2018. július 1-től ebbe a körbe?

A jogszabály módosításával

 • korlátolt felelősségű társaság
 • részvénytársaság

A módosítással minden olyan társaság, amely nem kötelezett könyvvizsgálatra, megszűnhet egyszerűsített végelszámolással.

Milyen egyszerűsítést tartalmaz a törvényi változás?

Végelszámoló

Eddig az egyszerűsített végelszámolással érintett társaságok kötelesek voltak végelszámolót kijelölni. Ezt a módosítás megszünteti és engedi, hogy a végelszámolót terhelő feladatokat a cég, vezető tisztségviselői lássák el. A végelszámolás kezdetével így az ügyvezető megbízatása nem szűnik meg automatikusan, hanem továbbra is maradhat ebben a pozíciójában és elláthatja a végelszámolói feladatokat.

Egyszerűsített végelszámolás bejelentése

A változás időpontjától már nem kell a cégbíróságnak is bejelenteni a végelszámolás kezdetét vagy végét, elég azt csak az adóhivatalnak bejelenteni. A cégbíróság az adóhatóság elektronikus értesítése alapján automatikusan jegyzi be a cégjegyzékbe a végelszámolásra utalást és az egyszerűsített végelszámolás kezdő időpontját.

A cégbíróság, az adóhatóság értesítését követően automatikusan közleményt tesz közzé a Cégközlönyben az egyszerűsített végelszámolás megindításáról, ez a feladat ezentúl nem a végelszámolót terheli.

Szintén csak az adóhatósághoz kell bejelenteni, ha a társaság tagja az egyszerűsített végelszámolás befejezését vagy megszüntetését határozta el.

Az egyszerűsített végelszámolás befejezéséről elektronikus úton kell megküldeni a cégbíróság részére a vagyonfelosztási javaslatot a jogszabályban meghatározott iratminta segítségével.

Továbbra is feltétel!

Végelszámolással és így egyszerűsített végelszámolással is, csak azok a társaságok szűnhetnek meg, akik rendezni tudják tartozásaikat és a végelszámolás befejezésére semmilyen tartozásuk nincs.

Mikor kell az egyszerűsített végelszámolás helyett a végelszámolás szabályai szerint eljárni?

 • ha a társaság a végelszámolás során valamely hitelező igényét vitatja, vagy e miatt peres eljárást indít
 • végelszámolási kifogással kapcsolatos eljárás van folyamatban
 • az egyszerűsített végleszámolásra nyitva álló határidő (150 nap) eltelt

Ebben az esetben bármelyik feltétel bekövetkeztét követő 60 napon belül köteles a társaság végelszámolót választani a változásbejegyzési kérelmet benyújtani.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

2 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Tisztelt szakértő!
  Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben,ha a 80%-os tulajdonu ügyvezető elhunyt 09.27-én, a másik tulajdonos 20%-ban van, nincs meghatalmazásom, csak az elhunyt ÜF kapiján küldtem a bevallásokat, ilyen esetben mi a teendő, ha nem akarják folytatni a céget, meg kell várni a hagyatéki tárgyalást, vagy már előbb lehet valamit tenni, nem tudom beadni a 03.havi ÁFA bevallást sem, mert bár nyitott az ÜF kapu, de vissza jön, hogy csak Ő a jogosult, aki elhunyt.
  Még ilyen nem volt a praxisomban, pedig hosszú ideje dolgozom.
  Köszönöm válaszukat

  • Kedves Kelemen Istvánné!

   Teljesen szabálytalan egy másik ember ügyfélkapujának használata! Amióta életbe léptek a GDPR szabályok, még büntethetnek is érte!
   Eddig is csak a meghatalmazás lett volna szabályos.
   Ilyen esetben értesítést kell küldeni az adóhivatalnak arról, hogy mi történt és hogy az adóbevallások elmaradása miatt ne szabjon ki bírságot.
   A tulajdonos pedig forduljon jogászhoz és vele beszélje meg, hogy mi a teendő ilyenkor illetve akkor, ha meg szeretné szüntetni a társaságot.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!