Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Júl
31
2018

Tárgyi adómentes ügyletek – 5. rész

A tárgyi adómentes adózók szolgáltatásnyújtási és szolgáltatás igénybevételeinek szabályaival folytatjuk.

Cikksorozatunk befejező részében a tárgyi adómentes tevékenységet folytató adózók, nem belföldi teljesítési helyű szolgáltatásainak nyújtásával foglalkozunk, majd ugyanezen adózók szolgáltatás igénybevételeinek szabályait térképezzük fel az általános forgalmi adó szempontjából.

Ha az általános forgalmi adótörvény szerinti teljesítési hely nem belföld, hanem a közösség más tagállama vagy harmadik ország, akkor már nem olyan egységes a kép.

Az érthetőség kedvéért az adatokat táblázatba foglaltuk.

Belföldön TAM tevékenységet számláz közösségi adóalanynak Belföldön TAM tevékenységet számláz harmadik országnak
teljesítési hely a közösség más tagállama teljesítési hely harmadik ország
adóalanynak nem adóalanynak adóalanynak nem adóalanynak
Fordított adózás szabályai szerint állítjuk ki a számlát és a számlán is feltüntetjük a fordított adózást. Tehát adómentes számlát állítunk ki, az általános forgalmi adó felszámítását áthárítjuk a megrendelőre. Az adott tagállamban, vagy harmadik országban be kell jelentkezni, adószámot kell kérni és az ottani szabályok szerint az általános forgalmi adószabályokat alkalmazni. Fordított adózás szabályai szerint állítjuk ki a számlát és a számlán is feltüntetjük a fordított adózást. Tehát adómentes számlát állítunk ki, az általános forgalmi adó felszámítását áthárítjuk a megrendelőre. Az adott tagállamban, vagy harmadik országban be kell jelentkezni, adószámot kell kérni és az ottani szabályok szerint az általános forgalmi adószabályokat alkalmazni.
Általános forgalmi adóbevallást és összesítő bevallást is kell adnunk. Nem kell általános forgalmi adóbevallást adni. Általános forgalmi adóbevallást kell adnunk. Nem kell általános forgalmi adóbevallást adni.

Táblázatunkból egyértelműen látjuk, hogy ha adóalany veszi igénybe a tárgyi adómentes szolgáltatásunkat, akkor fordított adózású számlát – adómentes – számlát kell kiállítanunk, ahol az általános forgalmi adót majd a vevő fogja a saját országa szabályai szerint felszámolni és esetleg levonásba helyezni.

Ha azonban nem adóalany veszi igénybe a szolgáltatásainkat, akkor – mivel a teljesítési hely nem belföld, hanem a közösség más tagállama vagy harmadik ország – kötelesek vagyunk az adott ország szabályai szerint eljárni, ott bejelentkezni az adóhatóságnál és az adott ország általános forgalmi adótörvénye szerint felszámítani, bevallani és befizetni az általános forgalmi adót.

Szolgáltatás igénybevételek

Hogyan köteles eljárni a tárgyi adómentes tevékenységet folytató adózó, ha a közösség más tagállamából vagy harmadik tagországból vesz igénybe szolgáltatást?

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért ismét táblázatot használtunk.

Belföldön TAM tevékenységet végző adóalany, közösségi adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást Belföldön TAM tevékenységet végző adóalany, harmadik országbeli adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást
teljesítési hely belföld
Belföldi általános forgalmi adómérték szerinti adót kell a szolgáltatást nyújtó számlája alapján megállapítani.
Általános forgalmi adóbevallást és összesítő bevallást is kell adnunk. Általános forgalmi adóbevallást kell adnunk.

Látjuk, hogy szolgáltatás igénybevétel esetén – mivel az általános forgalmi adó szerinti teljesítési hely belföld – a szolgáltató adómentes számlájára a tárgyi adómentes adózónak kell az általános forgalmi adót felszámítani, bevallani, befizetni és természetesen, mivel tárgyi adómentes tevékenység végzéséhez veszi igénybe a szolgáltatást, ezért a szolgáltató számlájára felszámított általános forgalmi adót nem fogja tudni levonásba helyezni.

Nagy utazás volt és remélem elegendő iránymutatást kaptak azok az olvasóink is, akik ezekkel a speciális, adólevonásra nem jogosító – tárgyi adómentes – értékesítésekkel, szolgáltatásnyújtásokkal és igénybevételekkel foglalkoznak ahhoz, hogy számláikat és adózási kötelezettségeiket, az általános forgalmi adótörvény előírásainak megfelelően tudják rendezni.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!