Tárgyi adómentes ügyletek – 4. rész

A tárgyi adómentes adózók szolgáltatásnyújtásainak  szabályaival folytatjuk.

Cikksorozatunkban a tárgyi adómentes tevékenységet folytató adózók szolgáltatásnyújtásainak szabályait vesszük górcső alá és azt vizsgáljuk meg, hogy általános forgalmi adó szempontjából hogyan kell eljárni a szolgáltatásokról szóló számlák kiállításakor, ha a szolgáltatás áfa törtvény szerinti teljesítési helye belföld.

Most áttekintjük a szolgáltatások főszabály szerinti teljesítési helyeit, hiszen cikksorozatunk előző részében már felsoroltuk a kivétel szabályba tartozó, szolgáltatásokat, amelyeknek bizonyos esetben, a főszabálytól eltérő teljesítési helye van.

Mit is jelent a főszabály szerinti teljesítési hely?

  • ha a megrendelő maga is adóalany – a megrendelő gazdasági letelepedésének országa lesz a teljesítési hely
  • ha a megrendelő nem adóalany – a szolgáltatást nyújtó adóalany gazdasági letelepedésének országa lesz a teljesítési hely

Tehát minden olyan szolgáltatásnak, amely nincs felsorolva a cikksorozat előző részében, főszabály szerinti teljesítési helye van.

Félreértések

Én is sokszor nézeteltérésbe kerülök az ügyfeleimmel, amikor azt akartuk meghatározni, hogy a nyújtott vagy igénybevett szolgáltatásnak mi az általános forgalmi adó szerinti teljesítési helye. A gazdálkodó szervezet vezetői és munkatársai természetesen úgy gondolkodnak, hogy ez nyilván az a hely, ahol a szolgáltatás nyújtás vagy igénybevétel megtörténik.

De nem!

Az általános forgalmi adótörvény szerinti teljesítési hely – néhány egybeeső kivételtől eltekintve – nem azt a teljesítési helyet jelenti, ahol a szolgáltatás ténylegesen  nyújtásra vagy igénybevételre kerül. Ez egy olyan teljesítési hely, ahol függetlenül attól, hogy hol teljesül a szolgáltatás nyújtás vagy igénybevétel, az általános forgalmi adótörvényben meghatározott teljesítési hely fogalom lesz az irányadó.

Nézzük meg ezek után, hogy milyen számlát kell kibocsátania annak a tárgyi adómentes tevékenységet végző adóalanynak, amely teljesítési hely szerint belföldi teljesítési helyű számlát bocsát ki, adóalany vagy nem adóalany megrendelő felé.

Az érthetőség kedvéért az adatokat táblázatba foglaltuk.

Belföldön TAM tevékenységet számláz közösségi adóalanynak Belföldön TAM tevékenységet számláz harmadik országnak
teljesítési hely belföld teljesítési hely belföld
adóalanynak nem adóalanynak adóalanynak nem adóalanynak
TAM TAM TAM TAM
nem kell áfa bevallást adni nem kell áfa bevallást adni nem kell áfa bevallást adni nem kell áfa bevallást adni

Táblázatunkból egyértelműen látjuk, hogy ha a tárgyi adómentes adózó olyan tárgyi adómentes tevékenységet számláz, akár a közösség más tagállamába, akár harmadik országba, amelynek a teljesítési helye belföld, mindenképpen tárgyi adómentes számlát kell kiállítania, függetlenül attól, hogy adóalanynak vagy nem adóalanynak történik a számláz.

Cikksorozatuk következő, s egyben befejező részében megnézzük, hogyan kell a számlákat, az általános forgalmi adó törvény rendelkezései szerint elkészíteni, ha a teljesítési hely nem belföld, hanem a közösség más tagállama vagy harmadik ország és megnézzük azt is milyen szabályok vonatkoznak a tárgyi adómentes adózóra, ha ugyanezen régióktól szolgáltatást vesz igénybe.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.