Tárgyi adómentes ügyletek – 1. rész

Hiánypótlásként, tudnivalók a tárgyi adómentes tevékenységet folytatók közösségi ügyleteiről.

Egyik olvasóm hívta fel rá a figyelmem, hogy igen alaposan átnéztük az alanyi adómentes katá-sok közösségi ügyleteit, az általános forgalmi adó szemüvegén át, de a tárgyi adómentes tevékenységet folytatók közösségi ügyletei érintetlenek maradtak.

Ezt a hiányt pótolva tekintjük át, azokat a szabályokat, amik ennek az adózói körnek a termékértékesítéseire és a beszerzéseire valamint a szolgáltatás nyújtásaira és igénybevételeire vonatkoznak.

Alapozásképpen, kezdjük először a tevékenységi kört folytató adózók belföldi ügyleteivel.

Mi is az a tárgyi adómentesség?

A tárgyi adómentes vagy ahogy az adóhivatal nevezi, „a kizárólag adólevonásra nem jogosító” tevékenységet folytató adóalanyok, valamilyen jogalkotók által meghatározott tárgyhoz, tevékenységhez kapcsolódó mentességet élveznek, tehát amikor ezeket a szolgáltatásaikat értékesítik, akkor nem számítanak fel általános forgalmi adót a kibocsátott számláikon.

Néhány tárgyi adómentes tevékenység:

 • egyetemes postai szolgáltatás
 • köz- és felsőoktatás, felnőttképzés
 • humán egészségügyi szolgáltatás
 • sport-szolgáltatás, melyet közszolgáltató teljesít
 • biztosítás
 • hitel és pénzkölcsön nyújtása
 • valutával kapcsolatos szolgáltatás
 • ingatlan értékesítés, kivéve az új ingatlan vagy az építési telek értékesítését
 • ingatlan bérbeadás, kivéve az adóköteles bérbeadásokat (kereskedelmi szálláshely szolgáltatást nyújtó ingatlan bérbeadása; közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadás; ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadása és széf bérbeadása)

Nem csak előnyökkel jár!

Ez egy igen kényelmes pozíció, hiszen a számlák kiállítása során nem kell az általános forgalmi adóval foglalkozni, de veszíthetünk rajta. Az ilyen tevékenységet folytatók ugyan kötelezően, nem tüntetnek fel általános forgalmi adót a számláikon, így nem keletkezik általános forgalmi adó fizetési kötelezettségük, de a tevékenység folytatásához beszerzett termékek, igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett, megfizetett áfát sem helyezhetik levonásba.

Kivétel szabály – Ahol az adózó választhat!

Az adózó választhatja azt a megoldást is, hogy nem tárgyi adómentesen számláz, hanem általános forgalmi adót számít fel és így ezen tevékenységivel kapcsolatban beszerzett termékek, igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett áfáját levonásba helyezi.

Ez csak három esetben lehetséges

 • beépített ingatlan és ehhez tartozó földrészlet értékesítése
 • beépítetlen ingatlan értékesítése
 • ingatlan bérbeadása, haszonbérbeadása

Mit választhat még az adózó?

Választhatja azt, hogy alanyi adómentes körbe jelentkezik be. Ebben az esetben, kiszámlázott tárgyi adómentes tevékenységei is bele fognak számítani az alanyi adómentes (éves 8 milliós) értékhatárba és mindenben úgy fog eljárni, mint egy alanyi adómentes adózó.

Ha az adózó nem csak tárgyi adómentes tevékenységet végez…

Ha az adózó nem választotta az alanyi adómentességet, hanem általános forgalmi adó fizetési kötelezettséget választott a nem tárgyi adómentes tevékenységeire, akkor a kétféle tevékenységhez beszerzett termékek, igénybe vett szolgáltatások számláit külön kell nyilvántartania. Az áfás tevékenységhez beszerzett termékek, igénybe vett szolgáltatások számláin felszámított általános forgalmi adó levonásba helyezhető, a tárgyi adómentes tevékenységhez beszerzett termékek, igénybe vett szolgáltatások számláin felszámított általános forgalmi adó viszont nem.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha vannak olyan beszerzett termékek, igénybevett szolgáltatások, amelyek mindkét fajta tevékenységhez kapcsolódnak. Ezeknek a számláknak az áfája csak az általános forgalmi adó köteles értékesítés arányában válik levonhatóvá.

Ezek után térjünk vissza a tárgyi adómentes ügyletekhez és nézzük meg, hogyan kell eljárnunk, ha átlépjük az országhatárt. Erre következő írásunkban kerítünk sort.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.