Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Már
14
2018

Mindent tud a gyűjtőszámláról? – 2. rész

Mint ígértük folytatjuk a gyűjtőszámlázással kapcsolatos információk boncolgatását.

Írásunkban folytatjuk a gyűjtőszámlával kapcsolatos információk boncolgatását és összefoglaljuk a lényeges különbségeket a gyűjtőszámla és az időszakos teljesítésű számla között.

Hogyan különül el az időszakos teljesítéstől?

A felek az időszakos teljesítésű ügyletek esetében úgy állapodnak meg, hogy időszakonként számolnak el a teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról, tehát nem a különböző időpontú teljesítések egyben való leszámlázásáról állapodnak meg, hanem arról, hogy minden teljesítést leszámláznak, csak éppen nem egyesével, hanem gyűjtőszámlával.

A gyűjtőszámla utolsó példájánál maradva, abban is megállapodhat a két fél, hogy az adótanácsadóval havonta számolnak el, ebben az esetben, mivel folyamatos időszakos teljesítésről van szó, havonta egy számla készül az időszakos teljesítésről.

Ebből is látszik, hogy ugyanarra az ügyletre tudunk gyűjtőszámlázni és tudunk időszakos teljesítésről is számlát kiállítani. Egy sor esetben ezt csupán a felek megállapodása határozza meg, ezért fontos, hogy a megállapodásunkat foglaljuk írásba.

A főbb különbségeket az áttekinthetőség kedvéért táblázatba foglaltunk.

Megnevezés Határozott időre szóló elszámolás Gyűjtőszámla
2007. CXXVII. áfa törvény 58. § 164. § és 171. §
A felek megállapodása alapján A felek szerződésben arról állapodnak meg, hogy előre meghatározott időszakonként számolnak el a teljesített termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról. A felek szerződésben arról állapodnak meg, hogy a különböző, egymást követő, időpontú teljesítéseket egy számlában, azok saját teljesítési időpontjában számlázzák le.
A termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás kiszámlázása meghatározott, megállapodott időszakra történik, a teljesítés az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napja. Több egymást követő teljesítést nem egyenként számláz az adóalany, hanem az azonos adó megállapítási időszakba eső teljesítési időpontú szolgáltatást, illetve termékértékesítést egy számlában szerepeltet, felsorolva abban a teljesítéseket.
Számla kiállítási szabályok A számlán egy teljesítési időpont szerepel, amely megegyezik az ellenérték megtérítésének az esedékességével. (kivételek: Áfa törvény 58.§. (1a), (2), (3), (4) A számla teljesítés időpontja rovatában nem szerepel dátum, hiszen a számla tartalmi részében az egyes ügyletek a konkrét teljesítési időponttal megjelölve tételesen vannak feltüntetve.
A számla tartalmi részében nincs semmilyen időszakos bontás, hiszen a teljes időszak teljesítését, megállapodás szerint, egyben számlázzuk. A gyűjtőszámlában az összes teljesítést, egymástól elkülönítve kell feltüntetni úgy, hogy az egyes ügyletek adóalapjai összesítetten is szerepeljenek rajta.
60 napos szabály A számlákat legalább a kiállító áfa bevallási gyakoriságához igazítva kell kiállítani.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!