Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
feb
27
2018

Mindent tud a gyűjtőszámláról? – 1. rész

Még mindig nagyon sok a bizonytalanság a gyűjtőszámlák körül.

A hozzám érkezett kérdésekből és tanácsadási megkeresésekből, azt látom, hogy még mindig nagyon sok a bizonytalanság a gyűjtőszámlák körül, ezért ebben az írásomban megpróbálom az ezzel kapcsolatos információhiányokat helyretenni.

Mi a gyűjtőszámla?

A gyűjtőszámla az, amikor a felek úgy állapodnak meg, hogy a teljesítő fél több, egymást követő teljesítést fog egyszerre leszámlázni, tehát különböző időpontú teljesítések történnek, amelyekről egy számlát állít ki a beszállító vagy szolgáltató.

Például, a pék minden nap vagy akár naponta többször is, kenyeret szállít egy adott élelmiszerüzletbe és ezeket a szállításokat, egy adott hónapban egyszerre számlázza le.

Vagy egy villanyszerelő vállalkozás folyamatosan rendel villanyszerelési anyagokat, azokat a beszállító van úgy, hogy hetente kétszer, a következő héten esetleg egyszer vagy egyszer sem, utána kéthetente – a rendelésnek megfelelően szállítja le és csak időszakonként egyben állít ki számlát az adott időszak kiszállításairól.

De az is számlázható gyűjtőszámlával, ha például egy adótanácsadóval úgy állapodunk meg, hogy bármikor felhívhatjuk egy adott időszak alatt és ő akkor teljesíti is a tanácsadást. Ilyenkor is lehet az összes tanácsadást gyűjtőszámlával kiszámlázni.

Mi szükséges ahhoz, hogy a beszállító jogosult legyen gyűjtőszámlát kiállítani?

A beszállító akkor állíthat ki gyűjtőszámlát, ha ebben a megrendelővel megállapodtak. A megállapodás történhet szóban vagy írásban, de én mindenkinek azt javaslom, hogy ez történjen írásban, mert könnyíteni fogja a helyzetünket egy esetleges ellenőrzéskor.

Hogyan szabályos a gyűjtőszámla kiállítása?

Mivel olyan teljesítésekről van szó egy adott időszak alatt, amelyeknek eltérő a teljesítési ideje, ezért a számla teljesítés dátuma rovata nem tartalmazhat dátumot. Lehet üres vagy tartalmazhat szöveget, pl. gyűjtőszámla, de nem lehet dátum ebben a mezőben.

A gyűjtőszámlával számlázott teljesítések dátuma eltérő, ezért a számla tartalmi részében minden egyes tejesítést, annak teljesítési időpontjával együtt, külön fel kell sorolni a számlában.

Fontos még, hogy az egyes ügyletek adóalapjait összesítetten is fel kell tüntetni a számlán.

Meddig kell a gyűjtőszámlát kiállítani?

A gyűjtőszámla kiállításának gyakoriságát a számla kiállítójának áfa bevallási gyakorisága fogja bekorlátozni. Ha negyedéves áfa bevalló a beszállító, akkor negyedév végén mindenképpen ki kell állítania a gyűjtőszámlát az adott negyedévben elvégzett teljesítésekről, tehát egy adó-megállapítási időszakban legalább egy gyűjtőszámlának készülnie kell. Ennél gyakoribb gyűjtőszámla kiállítás teljesen megengedett és helyénvaló – ezt nyilván a felek megállapodása is rendezni tudja – de ritkább gyűjtőszámla kiállítás már az áfa bevallási kötelezettségünk rendezését fogja akadályozni.

Következő írásunkban összefoglaljuk a lényeges különbségeket a gyűjtőszámla és az időszakos teljesítésű számla között és ezeket az információkat, az áttekinthetőség kedvéért táblázatba is foglaljuk.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!