Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jan
30
2018

Személygépkocsi beszerzés az Európai Unióból – 2. rész

Cikkünk első részében összefoglaltuk a fontosabb információkat.

Cikkünk első részében összefoglaltuk a fontosabb információkat, amit a használt személygépkocsi kereskedelemről tudni kell, az áfa törvény szemüvegén át.

Most megmutatjuk, hogy a különféle áfa adózási módok választása mennyiben befolyásolja a használt személygépkocsi beszerzése és értékesítése után fizetendő általános forgalmi adót.

Milyen áfa bejelentkezési típusokat hasonlítunk össze?

  • alanyi adómentes adózót
  • általános szabályok szerint bejelentkezett adózót
  • különleges szabályok szerint bejelentkezett (különbözeti áfát fizető) adózót

Ha termékbeszerzéskor választhatjuk azt, hogy 10 000 eur értékig nem adóalanyként járunk el, mint ahogy erről már írtunk, ezt közöljük a partnerünkkel is és nem adjuk meg az adószámunkat. Ekkor az történik, hogy a partner fog, az ő országa szerinti áfa mértékkel számlázni és mi ezt az áfát természetesen nem fogjuk tudni visszaigényelni. (Érdemes azért ezt kihasználni, mert a környező országok áfa kulcsai alacsonyabbak, mint a magyar áfa kulcsok.) Esetünkben ez csak az 1. gépkocsi beszerzésre lenne alkalmazható, mert a következővel már túllépnénk ezt a határt.

Példáinkban nem éltünk ezzel a lehetőséggel.

Alanyi adómentes

Időszak Beszerzési    ár Fizetendő áfa Levonható áfa Eladási ár Eladáskor fizetendő áfa
2016.III.       2 300         621          –     2 990                –
2016.IV.       2 200         594          –     2 860                –
Összesen       4 500      1 215          –     5 850                –

Adómentesként, ahogy az a táblázatból is látszik, adómentes számlát fog kapni a beszerző társaság, az áfát magának kell felszámítania, bevallania és befizetnie, visszaigényelni pedig nem tudja azt. A gépkocsik értékesítésekor pedig, mivel alanyi adómentes a társaság, nem fog áfát felszámítani. A beszerzési árat (az egyéb rárakódó költségeken kívül, regisztrációs adó, illetékek, stb.) 1 215 eFt-tal drágítja meg a rárakódó áfa.

Általános szabályok szerint bejelentkezve az áfába

Időszak Beszerzési    ár Fizetendő áfa Levonható áfa Eladási ár Eladáskor fizetendő áfa
2016.III.       2 300         621          621     2 990                636
2016.IV.       2 200         594          594     2 860                608
Összesen       4 500      1 215       1 215     5 850              1 244

Általános szabályok szerint bejelentkezve az áfába és adóalanyként vásárolva a használt személygépkocsikat, a partner adómentes számlát fog adni, áthárítva az áfa felszámítását a beszerző társaságra, aki az adómentes számlára felszámítja és bevallja az áfát, de bejelentkezve az áfa körbe, vissza is tudja igényelni azt. Ez ekkor nem jelent többletkiadást.

Értékesítéskor viszont az eladási árból meg kell fizetnie az áfát, vagyis 1 244 eFt-ot az eladási árból a költségvetésbe kell áfa címen befizetni, csökkentve ezzel a társaság hasznát.

Különbözeti áfát választva

Időszak Beszerzési    ár Fizetendő áfa Levonható áfa Eladási ár Eladáskor fizetendő áfa
2016.III.       2 300         621          –     2 990                19
2016.IV.       2 200         594          –     2 860                18
Összesen       4 500      1 215          –     5 850                37

Különbözeti áfa esetén, a beszerzések áfája nem vonható le, ezért a beszerző társaság felszámítja az áfát, bevallja, befizeti, de nem igényli vissza. A használt gépkocsi értékesítésekor viszont az eladási ár és a beszerzésre fordított összes kiadás különbségének áfáját fizeti meg. A gépkocsi értékesítése kapcsán 1 252 eFt többletkiadással kell számolnia a beszerző társaságnak.

Tanulságok

Keressünk adótanácsadót, adószakértőt, még a döntés előtt, hogy a legjobb megoldást tudjuk megtalálni és ne érjenek meglepetések!

Ne bízzuk a könyvelőre, hogy az üzleti döntéseinkhez tanácsot adjon, mert adózási kérdésekben könnyen lehet, hogy nem elég tájékozott és lássuk be ez nem is az ő feladata.

Tudom, hogy az írásaimat sok könyvelő is olvassa, ezért fontosnak tartom elmondani, hogy azokban a témákban, amikben hiányosságaink vannak, nem vagyunk biztosak a rá vonatkozó szabályokban, vagy olyan bonyolult szabályozási környezetről van szó, mint a használt személygépkocsi viszonteladása, csak alapos tanulmányozás, kalkuláció után adjunk ügyfelünknek tanácsot, mert helyrehozhatatlan károkat fogunk okozni egy nem megfelelően előkészített döntéssel.

Több lehetőség is van arra, hogy az ilyen helyzeteket megoldjuk

  •         tájékozódunk, még abban az esetben is, ha azt gondoljuk, hogy biztos a tudásunk, de speciális adózói körről van szó
  •         küldjük el ügyfelünket adótanácsadóhoz, adószakértőhöz
  •         magunk megyünk el adótanácsadóhoz, adószakértőhöz

Kössünk szerződést!

Tisztelt ügyvezetők! Meghökkenve tapasztaltam, hogy még mindig létezik, hogy írásos szerződés nélkül bíznak meg könyvelőket, társaságuk könyvelési feladatainak ellátásával.

Azt gondoltam, hogy ennek az ideje már lejárt, de a példaként idézett ügyfelem esetében is sajnos így volt ez és amikor megkérdezte, hogy ennek a tévedésnek az anyagi vonzatát, hogyan tudná a könyvelőjére áthárítani, csak egy választ tudtam adni – SEHOGY.

Ne tegyék!

Lehetetlen, hogy ebben a gyorsan változó gazdasági környezetben még mindig nem vesszük elég komolyan az írásos szerződések fontosságát! Lehetetlen, hogy még mindig kötünk olyan könyvelővel, könyvelőirodával szerződést, akinek nincs felelősségbiztosítása! De ha mégis, akkor számítsanak arra, hogy a könyvelő, könyvelőiroda által okozott kárt is a saját zsebüknek kell elszenvedni.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Szólj hozzá!