Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jan
16
2018

Személygépkocsi beszerzés az Európai Unióból – 1. rész

Gyakran adnak témát a cikkeim írásához azok a kérdések, amelyekkel tanácsadás keretében keresnek meg a vállalkozók.

Gyakori téma a használt autókereskedés is, amelyben a tanácsomat szokták kérni, most éppen egy alanyi adómentes társaság ügyvezetője volt a tanácsadásom résztvevője.

Most egy olyan tapasztalatomat szeretném Önökkel megosztani, amikor sem nekem sem a tanácsadásra jelentkezett társaság ügyvezetőjének nem esett jól az az egy óra, amit a 2016-os évben történtek megbeszélésével töltöttünk.

Igen kellemetlen tanácsadás volt!

Neki azért nem, mert egy át nem gondolt ügylet, súlyos többletkiadásokat okozott visszavonhatatlanul, nekem pedig azért nem, mert azt gondolom, hogy még mindig működnek nagyon elkeserítő színvonalon könyvelőirodák, akik tájékozatlanságukkal párosult magabiztosságukkal, igen komoly károkat tudnak okozni ügyfeleiknek.

A történet

A társaságot az adóhivatal kereste meg támogatási eljárás keretében és felszólította fel arra, hogy rendezze az elmaradt általános forgalmi adó bevallásait.

Ügyfelem 2016-ban, mivel társasága addig bejegyzett főtevékenysége nem hozott bevételt, úgy döntött, hogy használt autókereskedéssel fogja pótolni azt. Könyvelője tájékoztatása szerint csupán az új tevékenység bejelentésére volt szükség. S mivel tanácsadásra érkezett ügyfelem alanyi adómentes, sem áfát felszámítani, sem áfát fizetni nem volt szükséges könyvelője tanácsa szerint, hiszen alanyi adómentes vállalkozásról volt szó.

Mi volt a tévedés?

Vannak esetek, amikor az áfa törvény kizárja, hogy az alanyi adómentes adózó ebben a minőségében járjon el. Ilyen eset az is, amikor az alanyi adómentes adózó az Európai Unió más tagállamából szerez be értékesítésre szánt használt személygépkocsit. Az egyébként alanyi adómentes adózó, ezen tranzakciójával kikerül az alanyi adómentes körből, ezen tranzakciójával nem járhat el alanyi adómentes minőségében, hanem köteles az áfa törvény általános szabályai szerint eljárni.

Mit kell tudni a személygépkocsik üzletszerű továbbértékesítéséről?

Ha belföldön történik a használt személygépkocsik beszerzése és továbbértékesítése, már az sem egy egyszerű eset, ha ez még párosul azzal is, hogy az Európai Unió más tagállama a használt személygépkocsi beszerzési forrása, akkor pedig még bonyolultabb.

A használtautó az „ingóság” kategóriájába tartozik, tehát a használtautó kereskedő a viszonteladóra vonatkozó különleges áfa-szabályokat köteles alkalmazni, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Mindemellett az áfa törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy a különleges szabályok alkalmazására kötelezett a viszonteladó, az adóhatóságnak előzetesen tett bejelentésével, az egész tevékenységére vonatkozóan válassza az általános szabályok szerinti adózást. Ettől a választását követő második év végéig nem térhet el.

A mi esetünkben viszonteladónak tekintünk minden olyan adóalanyt, aki ilyen minőségében továbbértékesítési céllal használt személygépkocsit szerez be.

Mikor kötelező alkalmazni a speciális szabályokat?

Amennyiben az adóalany kereskedő továbbértékesítési céllal szerez be használt személygépjárművet, akkor először is meg kell vizsgálnunk, hogy beszerzéskor áthárítottak-e rá áfát, vagy sem. Amennyiben a beszerzési számlán áfa került felszámításra, nem alkalmazhatók a különleges szabályok, az általános szabályok szerint kell eljárni, külön bejelentés nélkül is.

Ha a beszerzési számlán nem került áfa felszámításra, akkor az alábbi személyektől beszerzett használt személygépkocsikra kell a különleges áfa szabályokat alkalmazni:

 • nem adóalany személytől, szervezettől (ide tartozik például a magánszemély is!) beszerzett
 • olyan adóalanytól beszerzett, akinek termékértékesítése az Áfa tv. 87. §-a szerint mentes az adó alól (pl. olyan gépjárműt vásárol, melyet azért számláztak felé adómentesen, mert korábban adó levonására nem volt lehetőség, stb.)
 • alanyi adómentes adóalanytól beszerzett
 • olyan adóalanytól beszerzett, akire a közösségi szabályok alapján a kisvállalkozókra vonatkozó mentesség szabályait kell alkalmazni
 • másik viszonteladótól beszerzett
 • olyan adóalanytól beszerzett, akinek termékértékesítésére a közösségi szabályok szerint a viszonteladókra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

Fontos tehát, hogy ha a személygépkocsi beszerzési számláján áfa került felszámításra, akkor nem alkalmazhatók a különleges szabályok. Ha nem került áfa felszámításra a számlán, akkor is csak a fent felsorolt esetekben alkalmazhatók. Illetve lehetősége van az adóalanynak arra, hogy ezeket a különleges szabályokat ignorálja, és teljes tevékenységével bejelentkezzen az általános szabályok szerinti áfa körbe.

Ügyfelemnek választania kellet volna valamilyen használt autók értékesítésére vonatkozó áfa fizetési módot, az adómentesen kapott használt személygépkocsi vásárlási számlája alapján köteles lett volna arra felszámítani, bevallani és megfizetni 27% kulccsal az áfát és alanyi adómentesként illetve árrés (különleges) adózási módot választóként, nem illette volna meg a visszaigénylés joga. Támogatási eljárás keretében ezen bevallások és befizetések elmaradására hívta fel az adóhivatal a figyelmét.

Ez a téves, nem körültekintő, megnyugtató könyvelői tanács ügyfelemnek 1,8 millió forintjába került és szerencsére támogatási eljárás és nem adóhatósági vizsgálat keretében tárták fel a hibát, ami további fizetendőket – bírság, késedelmi pótlék – nem vont maga után.

Ha ügyfelem már a könyvelői tanácsadáskérés fázisában tisztában lett volna azzal, hogy áfa fizetési kötelezettsége keletkezik, nem kezdett volna bele a használt személygépkocsi kereskedésbe, mert látta volna, hogy nem keletkezik az ügyleteken akkora árrés, amely nagysága mellett ezt a tevékenységet érdemes lett volna folytatnia.

Cikkünk következő részében megnézzük, hogy az alanyi adómentes, a különleges áfa fizetési és az általános áfa adózási mód választása milyen áfa fizetési különbségeket teremt a használt gépkocsi értékesítőknél.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

 

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

 

2 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Üdvözlöm!

  Jól gondoljuk, hogy az ÁFA amiről a cikkben ír az az “import ÁFA”?
  A különbözeti ÁFA (ha ezt az adózási módot választotta a vállalkozó) még erre, az értékesítés után keletkezik mint fizetendő ÁFA.

  Tisztelettel:
  Halász Gábor

  • Kedves Gábor!

   Az áfa, amiről írok, a közösségi használt személygépkocsi beszerzés után, beszerző által felszámítandó áfa, mivel azt a közösségi adóalany értékesítő áthárította azzal, hogy adómentes számlát állított ki. Alanyi adómentesként pedig ezt a felszámított áfát a beszerző nem jogosult visszaigényelni. Ő adómentesen is fog értékesíteni.
   A különbözeti áfa azoknál az adóalanyoknál létezik, akik bejelentkeznek az áfa körbe és megfelelnek azoknak a feltételeknek, amelyekkel ezt választhatják. De dönthetnek úgy is, hogy az általános áfa szabályok szerint fognak adózni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!