- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

2018. évi osztalék adója

[1]A törvénymódosítás nem kíméli az osztalékot felvevő tulajdonosokat!

A 2018. július 20-án életbe lépett törvénymódosítás nem kíméli a 2018. évi beszámoló elfogadása kapcsán osztalékfizetést tervező társaságok tulajdonosait.

Az adminisztrációcsökkentés jegyében

Az adminisztrációcsökkentés jegyében megszüntetett Egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény helyébe a Szociális hozzájárulásról szóló törvény lépett, így már nem két törvény szabályozza a jövedelmek után megfizetendő adókat.

Az összevonás valóban adminisztráció csökkentő, de sajnos nem mondhatjuk, hogy ez változatlan adófizetési kötelezettségek mellett történik.

Inkább adóemelésről beszélhetünk, olyan adóemelésről, amely már egyáltalán nem tervezhető, a társaságok nem tudnak felkészülni rá. A törvénymódosítás gyakorlatilag mélyen belenyúl a 2018. évi eredmény után osztalékfizetést tervező társaságok zsebébe, mert azokra az osztalékfizetésekre vonatkozik, amelyeknek a kifizetési
időpontja, 2018. december 31-e utánra esik. Márpedig a 2018. évi beszámoló elfogadása nem lehetséges 2018. évben, mert addig a beszámoló nyilván nem áll össze – a beszámoló készítés időpontja miatt sem, amivel azt határoztuk meg, hogy meddig fogjuk a 2019-ben ismertté vált, de 2018. évre vonatkozó gazdasági eseményeket a beszámolóban figyelembe venni – és az elfogadása valamint az osztalék kifizetése is átcsúszik a 2019. évre.

2018. december 31-ig fizetett osztalékokra vonatkozó adózási szabályok

Fizetendő adók az osztalék után

2018. december 31. után fizetett osztalékokra vonatkozó adózási szabályok

Fizetendő adók az osztalék után

FONTOS!

Osztalékfizetésről döntést csak a beszámoló elfogadásakor lehet hozni, üzleti év zárása előtt nem!
Azoknak a társaságoknak, akiknek megszavazott, de még ki nem fizetett osztalékfizetési kötelezettségük van a tulajdonosok felé és likviditásban meg tudják oldani – akár tagi vagy más hitellel – ennek az osztalékfizetési kötelezettségnek a 2018. évi kifizetését, azoknak érdemes megfontolni, hogy ezt még 2018. december 31-ig megteszik-e, vagy vállalják a később fizetendő osztalék megemelt adóit.

Ez az adóemelés azokat a társaságokat nem érinti, amelyek már 2018-ban – a 2017. évi eredmény után vagy előző évben – megszavaztak a társaság eredményéből osztalékot és azt 2018. december 31-ig ki is fizetik.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre [2]!