Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
nov
6
2017

Vállalkozók réme az inkasszó 1. rész

Nem kell megvárni, hagyni, hogy az adóhivatal inkasszóval terhelje a vállalkozó bankszámláját.

Minden vállalkozónak tudnia kell, hogy ha pénzügyi nehézségei vannak és nem tudja határidőre megfizetni az éppen aktuálisan bevallott adóját, akkor sem kell feladni, nem kell hagyni, hogy az adóhivatal inkasszóval terhelje a bankszámláját.

Előzzük meg!

A jó könyvelő

A jó könyvelő igen nagy segítségére tud lenni ilyen ügyekben a vállalkozónak, de ehhez kell a párbeszéd. Kell a vállalkozói jelzés arról, hogy azt a fizetendő adót, amelyről a könyvelő előzetesen kiértesítette, nem fogja tudni határidőre megfizetni.

Fizetési halasztási, részletfizetési kérelem

Ha ez az információ megvan, akkor a könyvelő a bevallás benyújtásával egyidőben, fizetési halasztást vagy részletfizetést tud kérni a vállalkozó számára.

Természetesen ez a könyvelő többletmunkájával jár, ráadásul egy sok munkával terhelt időszakban, abban az időszakban, amikor a bevallásokat is készíti. Ezért nyilván ára van annak, hogy a bevallási időszakban még egy kérelmet is készítsen, de semmiképp sem elhanyagolható az a hatás, hogy ezzel kihúzza a vállalkozót a likviditási gödörből, megteremti annak a lehetőségét, hogy a vállalkozó dönthesse el, mikor, milyen ütemezésben szeretné az adót megfizetni.

A könyvelőnek ahhoz, hogy ezt a kérelmet el tudja készíteni, szüksége van arra, hogy 3 hónapnál nem régebbi könyvelt adatok alapján, beszámolót készítsen, mert ezt a kérelemhez csatolnia kell.

Ezen kívül – és itt ismét kihangsúlyoznám az ügyféllel való kommunikáció szükségességét – a beadványban részletesen számot kell adni arról, hogy

  • milyen okokra vezethető vissza, hogy a vállalkozó nem tud eleget tenni adókötelezettsége megfizetésének
  • milyen intézkedéseket tett az adótartozás felhalmozódás elkerülése érdekében
  • milyen intézkedéseket tett a pénzügyi egyensúly és fizetőképesség helyreállítása és az adótartozás jövőbeni teljesítése érdekében

Ha a jó könyvelő jól ismeri a vállalkozót, mert a kommunikáció, egymás tájékoztatása folyamatos, akkor elképzelhető, hogy maga is boldogul ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával, de mindenképpen elvárható, hogy amennyiben szükséges, a vállalkozó támogassa ezt a folyamatot.

Miért az adóbevallás benyújtásával egyidőben?

Az adóhivatal behajtási rendszere igen fejlett. Értem ezt a bevallások határidőben való benyújtásának és az esedékes adók megfizetés ellenőrzése terén.

Bár az ügyfél támogatási, tájékoztatási rendszere lenne ilyen fejlett! – mondom én is –, de sajnos ez a rendszer tényleg összehasonlíthatatlanul alatta marad minőségben a behajtási rendszernek, bár vitathatatlanul fejlődik.

Ebből az következik, hogy az adóhivatal számítógépes rendszere azonnal kiszűri azokat az adózókat, akik az esedékesség napjáig nem fizetik meg adóikat, járulékaikat és a végrehajtási osztályon keresztül, akár az esedékesség napját követő napon is, inkasszókat bocsát ki a bankszámlánkat kezelő bankok felé.

Milyen hátrányai vannak az adóhivatal inkasszójának?

  • kezdjük az egyik legfontosabbal, a vállalkozó pénzének hirtelen megcsapolásával, aminek következtében vállalkozónk fizetésképtelenné válhat szállítói, alvállalkozói felé
  • a vállalkozó kiesik a köztartozásmentes adózók közül és támogatások, pályázatok, közbeszerzés vagy bármilyen más ügyben, ahol adóigazolásra van szükség, azt nem tudja kiváltani, nem tudja egyszerűen igazolni tartozásmentességét
  • a minősített adózók adatbázisából is kiesik és adómérséklés esetén nem tud sürgősségi ügyintézést kérni
  • nem utolsó sorban 5 évig nem lesz megbízható adózó, annak minden pozitív vonatkozását elveszítve

A következő részben megnézzük, milyen adókra engedélyez az adóhivatal részletfizetést és azt is, hogy ha elmulasztottuk a fizetési halasztási, részletfizetési kérelmet a bevallások benyújtási határidejében beküldeni, mit tudunk tenni a bankszámlánkat ért inkasszó támadás ellen.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!