Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
aug
2
2017

Alkalmi rendezvények, vásárok és az online pénztárgép

Egy nagyon aktuális kérdés, kell-e online pénztárgépet használni kitelepüléskor?

Ezekben a hónapokban is igen aktuális a kérdés, hogy a kitelepüléseken, vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken értékesített termékek, szolgáltatások esetében, kötelező-e az online pénztárgépek használata.

A TEÁOR a legfontosabb szabály!

Az első és legfontosabb szabály a tevékenység statisztikai besorolása, mert ez fogja meghatározni hogy az adott tevékenység végzéséhez szükség van-e online pénztárgépre.

Ha az adott tevékenység TEÁOR száma szerepel az online pénztárgépes rendelet 1. sz. mellékletében akkor ezt a tevékenységet minden helyzetben, csak online pénztárgép használatával szabad végezni, nemcsak akkor amikor az értékesítést vagy szolgáltatást üzletükben vagy szolgáltató helyükön végezzük.

A nyugtaadási kötelezettség kizárólag pénztárgéppel teljesíthető

 1. a) a gyógyszertárak,
 2. b) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08
 3. a 45.20 szerinti gépjármű-javítási, karbantartási,
 4. a 45.32 szerinti gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi,
 5. a 45.40 szerinti motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmi, javítási,
 6. a 47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi,
 7. 49.32 szerinti taxis személyszállítási,
 8. az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtási),
 9. az 55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási (kivéve a falusi szálláshely-szolgáltatási),
 10. 66.12 szerinti értékpapír-, árutőzsdei ügynöki tevékenységből kizárólag a pénzváltási,
 11. a 77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési,
 12. 86.10 szerinti fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag plasztikai sebészeti,
 13. 93.29 szerinti m.n.s. egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag táncteremi, diszkó működtetési,
 14. a 95.1-95.2 szerinti javítási,
 15. 96.01 szerinti textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási,
 16. 96.04 szerinti fizikai közérzetet javító szolgáltatási, és
 17. 93.13 szerinti testedzési szolgáltatási

tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve:

 1. ba) a betétdíjas göngyöleget visszaváltó üzlet,
 2. bb) a csomagküldő kereskedelem, kivéve annak nyílt árusítást végző üzlete, bemutatóterme,
 3. bc) az ipari – kivéve élelmiszeripari – tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, ha termelő és értékesítő tevékenységét ugyanabban a helyiségben folytatja,
 4. bd) a termelői borkimérés,
 5. be) az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda utazási szolgáltatásai tekintetében,
 6. c) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 46.2-46.7 szerinti nagykereskedelmi tevékenységet folytató adóalanyok, üzletek, a kiskereskedelmi értékesítésük tekintetében.

Mikor nem kötelező az online pénztárgép használata?

TEÁOR ’08 47.8 Piaci kiskereskedelem

 • alkalmi (ünnepi) vásárokon, az ünnepekhez, rendezvényhez, eseményekhez kapcsolódó alkalomszerű – legfeljebb 20, indokolt esetben 30 napig tartó – kitelepülésen való értékesítés
 • alkalmi rendezvényen, nem rendszeres, hanem bizonyos ünnepi vagy más alkalmakból szervezett rendezvény, amelyen nem a kereskedelmi tevékenység a fő cél, de az a rendezvényhez szolgáltatásként kapcsolódik, és ott a rendezvény jellegéhez kapcsolódó termékeket forgalmaznak, ideértve a megrendelő által meghatározott helyen eseti alkalommal végzett étkeztetést és italszolgáltatást

Piaci kiskereskedelemnek minősülő tevékenység esetében az online pénztárgép mentesség független attól, hogy milyen elárusító helyen értékesítik a termékeket vagy szolgáltatásokat, feltéve hogy azt a megrendelő által meghatározott helyen végzik, eseti alkalommal. Piaci kiskereskedelmi tevékenységnek minősül a közterületi értékesítés is.

Az alkalmi rendezvényeken az elkészített ételek, italok – saját elhatározásból való – értékesítése, mozgóárusítása, közvetlen fogyasztásra, elvitelre, nem a piaci kiskereskedelem szakágazatba sorolható, hanem a ’08 56.1 és ’08 56.3 szerinti éttermi mozgó vendéglátás szakágazatba.

Mikor nem kötelező még az online pénztárgép használata?

TEÁOR ’08 56.1 és ’08 56.3 Vendéglátási tevékenységből az éttermi, mozgó vendéglátás

Vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken folytatott vendéglátó tevékenység esetében, az online pénztárgépes nyugtaadás alól, csak a mozgó vendéglátás esetében lehet mentesülni.

Mi minősül, mozgó vendéglátásnak, mozgó árusításnak?

Az olyan árusító vagy vendéglátóhely minősül mozgó árusító helynek, amely a rendezvény területén folyamatosan mozgásban van, a vendégek igényeihez igazodva változtatja a helyét.

Az a fagylaltos kocsi például, amely a rendezvény helyszínén, egy alkalmas helyen letelepszik és a rendezvény végéig ott is marad, nem tartozik ebbe a kategóriába, online pénztárgép használatára kötelezett.

FONTOS!

Mikor kell a pénztárgép üzemeltetési helyének megváltoztatását bejelenteni?

A pénztárgép üzemeltetési helyének megváltoztatását csak abban az esetben kell bejelenteni, ha az üzemeltetési hely, tartós megváltoztatására kerül sor. Nem kell bejelenteni az üzemeltetési helyváltoztatást, ha a pénztárgépet alkalomszerűen kitelepülése és kiviszik.

Ha az online pénztárgépet kizárólag alkalmi rendezvényeken, vásárokon kívánják használni, akkor az üzemeltetéshez szükséges regisztrációs kód igénylésekor a „állandó üzemeltetési hellyel rendelkezik” megjelölést és székhelycímet kell feltüntetni.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!