Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Júl
17
2017

Kata változások – 2017. június

Nem tudjuk megszokni, hogy a törvények hetente változnak, de sajnos hetente változnak.

Sajnos a törvénykezés továbbra is átgondolatlan, rajtaütésszerű és nem sikerült elérni azt, hogy legalább egy évig hatályban maradó törvényeket alkosson. A jogszabályok naprakész követése szinte lehetetlen, erőn felüli próbálkozás, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy eltérő időpontokban vagy akár visszamenőleg lépnek hatályba az éppen elfogadott törvénymódosítások. 

Segítünk!

Ebben az írásunkban a kata adózási formában elfogadott változásokat mutatjuk be.

Támogatások

Nem sikerült megfelelően módosítani év elején a jogszabály költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított vissza nem térítendő támogatásokra vonatkozó részét, melyet addig a katás vállalkozásoknak bevételként kellett elszámolniuk.

A módosítás, 2014. évi visszamenőleges hatállyal lépett életbe, ami megmagyarázhatatlanul kihagyta a kata hatálybalépésének első évét. A júniusi törvény módosítás ezt a bakit hivatott kijavítani és 2013. január 1-től teszi lehetővé, hogy a katás vállalkozások, az ilyen típusú támogatást kihagyhassák a bevételeik közül, vagyis azt, hogy ha elszámoltak ilyen bevételt, akkor önrevízióval módosíthassák a benyújtott nyilatkozatukat, visszaigényelve az esetlegesen befizetett 40%-os büntetőadót.

Katából való kikerülés

Ha a katás nettó módon számított adótartozása, december 31-én meghaladja a 100 ezer forintot, akkor az adóhivatal határozathozatal mellett, megszünteti a vállalkozó kata alanyiságát. Eddig ez a határozat mindenképpen jogerőre emelkedett, ha a vállalkozó adótartozása tényleg meghaladta az év utolsó napján a 100 ezer forintot. A júniusi jogszabályváltozás lehetőséget biztosít arra, hogy ezt a tartozását a vállalkozó, a határozat jogerőre emelkedése előtt rendezhesse, ennek tényét igazolhassa az adóhivatal felé, amely ezt követően visszavonja a határozatot és nem szűnteti meg a vállalkozó kata alanyiságát.

Hatálybalépés 2017. július 19.

Ismételt belépés a katába

Ha a vállalkozás megszüntette kata alanyiságát, akkor ezentúl nem választhatja azt a megszüntetés évére és az azt követő 12 hónapra. Vagyis a megszüntetést követő év decemberében jelentheti be újra, hogy kata adózási formát szeretne választani, így következő év január elsejétől lehet ismét katás.

Hatályba lépés 2017. június 20.

Bevételi nyilatkozat

A katások, a következő év február 25-ig bevételi nyilatkozatot kötelesek tenni elért bevételükről. Ez a későbbiekben sem változik, csak a megítélése. Mivel a jogszabályok büntetési tételei a bevallásokra vonatkoznak a nyilatkozatokra nem, ezért a változás a büntetési tételek szempontjából bevallásként kezelteti a katások nyilatkozatát.

Hatálybalépés 2017. július 19.

Jó hír a tanulmányaik mellett dolgozó katásoknak!

Nem főállású katás

Nem minősül főállású katásnak a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- és felsőfokú intézmény, az EU tagállamaiban és Svájcban közép- és felsőfokú intézménynek megfelelő intézmény nappali tagozatán tanuló. A módosítás következtében a fizetendő havi tételes adó nem 50 ezer, hanem csak 25 ezer forint lesz.

Ugyanez vonatkozik a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban állókra is, ők sem minősülnek főállású vállalkozóknak.

Hatálybalépés 2018. január 1.

Csak remélni tudom, hogy ebben az adónemben nem lesznek újabb változások 2018. január 1-ig, de erre semmiképp se vegyenek mérget!

Amit ígérni tudunk, hogy éberen figyelünk és tájékoztatjuk olvasóinkat az elfogadott módosításokról.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat! S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!