Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Júl
3
2017

Nyugdíjas tag – ügyvezető járulékfizetési kötelezettségei – 4. rész

Cikksorozatunk nem tervezett, utolsó részében, végezetül a nyugdíjas tag – ügyvezető lehetséges jogviszonyait mutatjuk be.

Több olvasónk kérésére, cikksorozatunk 4. részében azt vizsgáljuk meg, hogy ha a társaság tag ügyvezetője nyugdíjas, akkor milyen jogviszonyban érdemes őt foglalkoztatni és a különféle jogviszonyokban milyen járulékfizetési kötelezettségek keletkeznek.

A nyugdíjas ügyvezető jogviszonyára is vonatkozik, az a Ptk. rendelkezés, hogy „a társaság ügyvezetését a vezető tisztségviselő – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási vagy munkaviszonyban láthatja el”.

A nyugdíjas ügyvezető alkalmazására is vonatkozik

 • az ügyvezetői feladatok ellátására mindenképpen írásos szerződést, megállapodást kell kötni
 • az ügyvezetés nem látható el társas vállalkozói jogviszonyban
 • az ügyvezetés kizárólag megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban látható el

Cikkünk első részében tisztáztuk, hogy a társadalombiztosításról szóló törvény szerint ki minősül a tag – ügyvezetők közül társas vállalkozónak. Azt is láttuk, hogy ha a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság természetes személy tagja az ügyvezetést nem munkaviszonyban látja el, akkor társadalombiztosítási szempontból társas vállalkozó lesz.

Igaz ez akkor is, ha a társas vállalkozás ügyvezető tagja nyugdíjas, de ebben az esetben ő kiegészítő tevékenységet folytatónak fog minősülni.

Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a társaság nyugdíjas tagját, ha az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el?

Ebben az esetben a kiegészítő tevékenységet folytató, tagi jogviszonyos ügyvezető után, a következő adó- és járulékterhek merülnek fel:

 • 7 110 forint egészségügyi szolgáltatási járulék (2017. évben)
 • 10% nyugdíjjárulék
 • 15% személyi jövedelemadó

A társaságnak nem keletkezik sem szociális, sem szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége és mivel a nyugdíjas tag – ügyvezető, kiegészítő társas vállalkozónak minősül, ezért akár nulla forintos megbízási szerződéssel is elláthatja pozícióját. Ebben az esetben a társaságnak mindössze egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik.

Mi a helyzet, ha a nyugdíjas tag az ügyvezetést munkaviszonyban látja el?

Adó- és járulékfizetési kötelezettség

 • 10% nyugdíjjárulék
 • 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék
 • 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulék, csak akkor, ha a nyugdíj folyósítása szünetel
 • 22% szociális hozzájárulási adó, figyelemmel az 55 év felettiek kedvezményére
 • 15% személyi jövedelemadó előleg
 • 1,5% szakképzési hozzájárulás

Az adó- és járulékfizetési kötelezettségekből láthatjuk, hogy a társaság nyugdíjas tagja, ha csak az ügyvezetői tevékenységet látja el, akkor azt megteheti nulla forintos megbízási díj ellenében, de megteheti akár heti 1 órás munkaviszonyban is.

Remélem minden szeletét végigjártuk ennek a díszes tortának és olvasóim minden feltett és fel nem tett kérdésére választ sikerült adnunk.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat! S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!