Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 5. rész

Elérkeztünk alanyi adómentes adózók, közösségi ügyleteit tárgyaló cikksorozatunk utolsó részéhez.

Cikksorozatunk utolsó részében az utolsó láncszemet is beillesztjük az alanyi adómentes adózók, közösségi ügyletei témakörbe. Néhány hét alatt végigvettük a közösségi termékértékesítéseket, termék beszerzéseket és a közösségi szolgáltatás nyújtások igen bonyolult szabályait. A sorozat végén, a közösségi ügyletek közül, már csak a közösségi szolgáltatás igénybevételek speciális szabályai várnak bemutatásra.

Továbbra is ezen kérdések mentén haladunk:

 • Kell-e áfát felszámítani?
 • Kell-e közösségi adószámot kérni?
 • Kell-e áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot benyújtani az adóhivatal felé?

A közösségen belül igénybevett szolgáltatások esetében most csak a főszabály szerinti szolgáltatásokat vesszük górcső alá, azt is tulajdonképpen már csak az ismétlés kedvéért, hiszen azok az olvasóim, akik végigkövették cikksorozatomat e témában, már magabiztosan tudják alkalmazni erre a gazdasági eseményre is a szabályokat.

Nézzük konkrétan milyen speciális szabályok vonatkoznak a közösségi szolgáltatás igénybevételre!

Szolgáltatás igénybevétel a közösség más tagállamából

A közösség más tagállamából illetve harmadik országból történő szolgáltatás igénybevétel speciális szabályait fogjuk bemutatni. A jobb áttekinthetőség kedvéért, itt is a szokásos táblázatba foglaltuk a tudnivalókat.

Szolgáltatás igénybevétel
Közösségen belül igénybevett szolgáltatás Harmadik országból igénybevett szolgáltatás
Teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye. Teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye.
Közösségi szolgáltatás igénybevétel szabályai szerint járunk el. Közösségi szolgáltatás igénybevétel szabályai szerint járunk el.
Közösségi adószámot kell kérni. Közösségi adószámot nem kell kérni.
Felszámítjuk az áfát a befogadott számlára, viszont nem tudjuk visszaigényelni, alanyi adómentes visszaigénylésre nem jogosító tevékenységünk miatt. Felszámítjuk az áfát a befogadott számlára, viszont nem tudjuk visszaigényelni, alanyi adómentes visszaigénylésre nem jogosító tevékenységünk miatt.
Áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot kell beadni. Áfa bevallást kell beadni.

Adóalanynak nyújtott, főszabály szerinti, közösségben belüli szolgáltatás igénybevétel esetén a következőképpen járunk el:

 • a teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye, vagyis belföld
 • közösségi adószámot kell kérni
 • a közösségi szolgáltatás igénybevétel szabályai szerint járunk el
 • felszámítjuk az áfát az adómentesen kiállított befogadott számlánkra
 • a felszámított áfát viszont nem tudjuk levonásba helyezni, alanyi adómentes tevékenységünk miatt
 • áfa bevallás és összesítő nyilatkozatot kell készíteni

Harmadik országbeli adóalanytól igénybevett szolgáltatás esetén hasonlóan járunk el, mint a közösségen belüli szolgáltatás igénybevételkor, néhány, a dolog természetéből fakadó eltéréssel:

 • a teljesítés helye a szolgáltatást igénybevevő letelepedési helye, vagyis belföld
 • közösségi adószámot nem kell kérni
 • a közösségi szolgáltatás igénybevétel szabályai szerint járunk el
 • felszámítjuk az áfát az adómentesen kiállított befogadott számlánkra
 • a felszámított áfát viszont nem tudjuk levonásba helyezni, alanyi adómentes tevékenységünk miatt
 • áfa bevallás kell készíteni, de összesítő nyilatkozatot nem

Remélem sikerült rendszerbe foglalni ennek a nagy témának az alanyi adómentes vállalkozókra vonatkozó nem egyszerű szabályait és sikerült érthetővé, világossá tenni azokat!

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat! S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

Author: G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

4 thoughts on “Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 5. rész

 1. Kedves Maria!

  Vegigolvastam ezt a cikksorozatot, de nekem meg mindig kinai, hogy ha en kozossegi adoszammal is rendelkezo, mellekallasu alanyi adomentes egyeni vallalkozo vagyok (foallassal is rendelkezem), es szoftverfejlesztest vegzek vallalkozokent, akkor hogyan allitsak ki egy szamlat egy EU-s ceg ill. egy USA-beli ceg reszere?

  Ugy ertem, ha mondjuk 100 USD-t (vagy 100 EUR-r) szeretnek kiszamlazni, akkor siman a szamlara irom a 100 USD-t (vagy a 100 EUR-t) vagy a magyar 27%-os AFA-val szamolva kb. 80 USD-t + 27% AFA = 100 USD-t (es hasonlokeppen a 100 EUR eseten) irok a szamlara?

  Elore is megkoszonve, Bela.

  1. Kedves Béla!

   Sajnos olyan alapvető számlázási kérdései vannak, hogy csak azt tudom ajánlani, hogy keressen egy könyvelőt, aki segít ebben.
   Ahhoz, hogy a kérdésére válaszolni tudjak látnom kellene a szerződését is, ezért kérem, hogy könyvelőtől kérjen segítséget.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Kedves Mária!
  Katás egyéni vállalkozó amennyiben használt terméket értékesít internetes kereskedés keretén belül külföldi magánszemélyeknek akkor a számla kiállítása után (ami EUR-ban van USD-ben történik) a bevétel összegének milyen összeg számít? A vevő az eladó paypal számlára fizet és annak átvezetése a vállalkozó bankszámlájára jelentős árfolyam differenciával jár! Tehát a bevételnek melyik összeget kell figyelembe venni?
  Válaszát előre is megköszönöm!

  Üdvözlettel
  Szabó Nóra

  1. Kedves Nóra!

   Az adóhivatal szerint a paypal egy elektronikus bankszámla ezért az arra érkező összeget azon az árfolyamon kell figyelembe venni, amikor oda beérkezik. Az onnan való továbbküldések már nem befolyásolják a bevétel nagyságát.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.