Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Már
7
2017

Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 2. rész

Folytatjuk a speciális szabályok boncolgatását, az alanyi adómentes vállalkozók közösségi termékbeszerzése kapcsán.

Cikksorozatunk első részében az alanyi adómentes vállalkozók, közösségi és harmadik országba irányuló termékértékesítéseit veséztük ki, most pedig a közösségi termékbeszerzések speciális szabályait tesszük a mikroszkóp alá.

A következő kérdések mentén haladunk:

 • Kell-e áfát felszámítani?
 • A felszámított áfát vissza tudjuk-e igényelni?
 • Kell-e közösségi adószámot kérni?
 • Kell-e áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot benyújtani az adóhivatal felé?
 • Miért bonyolultabb ez a helyzet?

A további bonyodalmat az okozza, hogy a közösségi termékbeszerzés (és csak a közösségi termékbeszerzés) esetén, a jogszabály megengedi, hogy a 10 ezer eurot nem meghaladó beszerzést az alanyi adómentes vállalkozó, saját választása szerint minősítsen.

Amiben nagyon sok könyvelő téved!

A könyvelők egy része ezt a 10 ezer euros értékhatárt általánosságban alkalmazza, minden közösségi ügyletre, így a termékértékesítésre, a termékbeszerzésre, a szolgáltatások nyújtására és igénybevételére is.

Ez a választási lehetőség azonban csak a termékbeszerzések esetében adott.

Nézzük konkrétan milyen speciális szabályok vonatkoznak a termékbeszerzésekre!

Termékbeszerzés a közösség más tagállamából

Tehát, a közösség más tagállamából illetve harmadik országból történő termékbeszerzések speciális szabályait fogjuk áttekinteni. A jobb áttekinthetőség kedvéért, itt is táblázatba foglaltuk a tudnivalókat.

Termékbeszerzés
Nem haladja meg a 10 ezer eurot Meghaladja a 10 ezer eurot
Termékimport
Nem releváns. Teljesítési hely az a hely, ahol a fuvarozás megkezdődik, tehát a termékértékesítő székhelye. Teljesítési hely az a hely, ahol a fuvarozás megkezdődik, tehát a termékértékesítő székhelye.
Nem a közösségi beszerzés szabályai szerint járunk el. Közösségi termékbeszerzés szabályai szerint járunk el.
Nem kell közösségi adószámot kérni. Közösségi adószámot kell kérni. Nem kell közösségi adószámot kérni.
Nem számítunk fel áfát, amiről a partnernek is tudnia kell, mivel ez esetben ő sem a közösségi értékesítés szabályi szerint fog eljárni, azaz fel fogja nekünk számítani az áfát a saját országa adókulcsának megfelelően. A közösségi beszerzés szabályai szerint járunk el, elsőként azon beszerzés esetében, amellyel az értékhatárt túllépjük, vagy választható módon, már az első számla esetében is. A vámhatár átlépésekor vámhatározattal szabják ki az áfát.
A felszámított áfát nem tudjuk visszaigényelni. Felszámítjuk az áfát a befogadott számlára, viszont nem tudjuk visszaigényelni, alanyi adómentes visszaigénylésre nem jogosító tevékenységünk miatt. A felszámított áfát nem tudjuk visszaigényelni.
Nem kell áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot adni. Áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot kell beadni. Nem kell áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot adni.

Közösségen belüli termékbeszerzés esetén döntési lehetőségünk van.

Választhatjuk azt, hogy 10 ezer eurot meg nem haladó beszerzés esetén nem a közösségi beszerzés szabályai szerint járunk el, hanem adómentes minőségünkben. Ezt a választásunkat, valamilyen formában kötelezően közölnünk kell partnerünkkel, mert ő csak így tudja jogszabályi előírásoknak megfelelően kiállítani a számláját és felszámítani rá a saját országa adókulcsa szerinti áfát.

Milyen szabályok vonatkoznak ránk, ha 10 ezer eurot meg nem haladó termékbeszerzésünk van és élni szeretnénk azzal, hogy ne kelljen áfát felszámítani és bevallani?

 • nem kell közösségi adószámot kérni, de ha van közösségi adószámunk az nem baj, de tilos azt a számlán feltüntetni
 • az eladót értesíteni kell arról, hogy a „10 ezer euros szabály” szerint kívánunk eljárni
 • a számlán felszámított áfát nem tudjuk visszaigényelni
 • nem kell áfa bevallás és összesítő nyilatkozatot készíteni

Miért lehet érdemes ezt választani?

Itt nem azt kerüljük el, hogy áfa fizetési kötelezettségünk keletkezzen, hanem azt, hogy azzal nekünk kelljen foglalkozni, hiszen az eladó felszámítja azt a kiállított számláján.

Ezen kívül is lehet belőle némi haszna a vállalkozásnak, hiszen ha az eladó országában a beszerzett termék áfa kulcsa alacsonyabb, mint a magyar áfa törvény szerinti áfa, akkor ezt a különbözetet a vállalkozó meg tudja takarítani, mert ha a közösségi termékértékesítés szabályai szerint járna el a vállalkozó, akkor a magyar áfa törvény szerinti adókulcsot kellene felszámítania és megfizetnie. Visszaigényelni pedig, alanyi adómentes tevékenységére tekintettel, egyik esetben sem tudja a felszámított áfát.

Ha ezt nem tesszük meg, akkor a közösségi termékbeszerzés szabályai szerint vagyunk kötelesek eljárni, mintha termékbeszerzésünk a 10 ezer eurot meghaladta volna!

Ebben az esetben közösségen belüli termékbeszerzés tekintetében a következőképpen járunk el:

 • közösségi adószámot kell kérni
 • a közösségi termékbeszerzés szabályai szerint járunk el
 • felszámítjuk az áfát a befogadott számlára, de nem tudjuk visszaigényelni azt
 • áfa bevallás és összesítő nyilatkozatot kell készíteni

Harmadik országból történő termékbeszerzés esetén a következő különbségek vannak:

 • nem kell közösségi adószámot kérni
 • a termék beléptetésekor az áfát a vámhivatal határozattal fogja kiszabni, amit nem tudunk visszaigényelni
 • nem kell áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot készíteni

FONTOS!

A 10 ezer euro átszámításánál, a 2003. évi uniós csatlakozási szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján érvényes, az MNB által közzétett hivatalos forint/euró devizaárfolyamot (252,19 forint/euró) kell alkalmazni.

Következő írásainkban tovább kalandozunk és a közösségi szolgáltatásnyújtások és igénybevételek speciális, alanyi adómentesekre vonatkozó szabályait tekintjük át.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat! S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

2 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Kedves Mária!
  Köszönet a hiánypótló cikkekért! Nagyon sokat segítenek!

  Egy kérdésem azért van: a 10.000 EUR határ forintra átváltásánál valahol azt olvastam, hogy az EU-hoz való csatlakozásunk dátuma számít ami az EUR árfolyamot illeti, vagyis forintra számítva ez a 10.000 EUR körülbelül 2.500.000 Ft-nak felel meg, és nem a mai árfolyamnak megfelelő ~3.100.000 Ft-nak, ami azért nagyon nem mindegy, ezt is bele kellene írni a cikkekbe. Erről tud valamit esetleg, helyes az infó, vagy ha nem, akkor milyen árfolyammal kell számolni?
  köszönöm szépen!

  • Kedves Varga Sándor!

   Köszönöm szépen segítő hozzászólását! Az információt beletettem a cikkbe.
   Igen, a 2003. évi uniós csatlakozási szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napján érvényes, az MNB által közzétett hivatalos forint/euró devizaárfolyamot (252,19 forint/euró) kell alkalmazni, Áfa tv. 256.§ szerint.

   Köszönöm és remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!