Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
feb
21
2017

Alanyi adómentes adózó közösségi ügyletei – 1. rész

Gyakori kérdés az alanyi adómentességet választó katás vállalkozások esetében, hogy hogyan kell a közösség más tagállamával kereskedelmi kapcsolatba kerülve, számlát kiállítani.

Rengeteg kérdést kapok személyesen és írásban is azzal kapcsolatban, hogy az alanyi adómentességet választó katás vállalkozók, milyen számlázási szabályok szerint tudnak a közösség más tagállamaival kereskedni.

Gyakori kérdések:

 • Kell-e áfát felszámítani?
 • A kiszámlázott bevétel beleszámít-e az alanyi adómentes – 2017-ben 8 millió forintos – bevétel határba?
 • Kell-e közösségi adószámot kérni?
 • Kell-e áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot benyújtani az adóhivatal felé?
 • Miért bonyolult ez a helyzet?

A bonyolultságot az okozza, hogy vannak olyan helyzetek a közösségi kereskedelmi kapcsolatok során, amikor az alanyi adómentes adózó nem járhat el alanyi adómentes minőségében – vagyis nem bocsáthat ki adómentes számlát, vagy nem alanyi adómentesként bocsáthat ki adómentes számlát –, ezért az alanyi adómentes adózóként bejelentkezett vállalkozóknak is ismerniük kell azokat a kivételszabályokat, amelyek az ilyen ügyletekre vonatkoznak.

Rém egyszerű lenne a történet, ha az alanyi áfa mentes adózó, mindig alanyi áfa mentes számlát adhatna ki és minden bevétele bele is számítana az alanyi adómentes bevétel hartárba. De ez, sajnos nincs így.

Milyen ügyletekre kell figyelnünk?

Ebből a szempontból, négyféle ügylet lehet, amit a katás egyéni vállalkozó a közösség más tagállambelijével folytathat:

 • termékértékesítés a közösség más tagállamába
 • közösség más tagállamából termékbeszerzés
 • szolgáltatásnyújtás a közösség más tagállamába
 • közösség más tagállamából igénybevett szolgáltatás

Sorra vesszük ezeket az eseteket és megnézzük, hogy a katás, alanyi adómentes adózó, hogyan jár el ezekben az esetekben.

Termékértékesítés a közösség más tagállamába

Ebben az írásunkban a közösség más tagállama felé irányuló termékértékesítést vesszük górcső alá. A jobb áttekinthetőség kedvéért, táblázatba foglaltuk a tudnivalókat.

Termékértékesítés
Közösségen belüli termékértékesítés Termékexport Kivétel: új közlekedési eszköz értékesítése
Teljesítési hely az a hely, ahol a fuvarozás megkezdődik, alaphelyzetben belföld. Teljesítési hely az a hely, ahol a fuvarozás megkezdődik, alaphelyzetben belföld. A teljesítés helye a közösség másik tagállama, célország szerinti adózás érvényesül.
Alanyi adómentes minőségünkben járunk el. Alanyi adómentes minőségünkben járunk el. Közösségi termékértékesítés szabályai szerint járunk el.
Beleszámít a 8 millióba. Beleszámít a 8 millióba. Nem számít bele a 8 millióba.
Nem kell közösségi adószámot kérni. Nem kell közösségi adószámot kérni. Közösségi adószámot kell kérni.
Nem számítunk fel áfát, de az ügylethez kapcsolódó áfát sem vonhatjuk le. Nem számítunk fel áfát, de az ügylethez kapcsolódó áfát sem vonhatjuk le. Nem számítunk fel áfát, az értékesítéssel kapcsolatos befogadott számlákra viszont, adólevonási jogunk is keletkezik, ha a visszaigényelhetőség nem esik tételes tiltás alá.
A számlán alanyi adómentességünkre kell hivatkozni. A számlán alanyi adómentességünkre kell hivatkozni. A számlán közösségen belüli fordított adózásra kell hivatkozni.
Nem kell áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot adni. Nem kell áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot adni. Áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot kell beadni.

Közösségen belüli termékértékesítés tekintetében ugyanúgy járunk el, mint a harmadik ország felé irányuló értékesítés tekintetében:

 • alanyi adómentes minőségünkben járunk el
 • a számlán nem számítunk fel áfát és az ügylethez kapcsolódó áfát sem vonhatjuk le
 • kiszámlázott bevételünk beleszámít az alanyi adómentes értékhatárba

Kivétel a fenti szabály alól az új közlekedési eszköz értékesítése illetve beszerzése. Ebben az esetben célország szerinti adózás érvényesül:

 • közösségi adószámot kell kérni
 • nem alanyi adómentes minőségünkben járunk el, hanem a közösségi termékértékesítés szabályai szerint
 • a számlán nem számítunk fel áfát
 • kiszámlázott bevételünk nem számít bele az alanyi adómentes értékhatárba

Következő írásunkban tovább boncolgatjuk ezeket a szabályokat és a közösségi termékbeszerzés, speciális tudnivalóit vázoljuk fel.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat! S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

9 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Kedves Mária!

  Azt szeretném kérdezni, hogy KATA-s, áfa-mentes egyéni vállalkozóként saját készítésű digitális grafikák és fotók külföldi cégnek történő (EU + USA) online értékesítése szolgáltatásnak vagy pedig termékértékesítésnek minősül-e?

  Ha termékértékesítésnek minősül, akkor jól értelmezem, hogy alanyi mentes (AM) minőségemben járhatok el, mintha csak Magyarországra számláznék és áfa-bevallást sem kell beadnom?

  A számlázáson kívül van-e ezzel kapcsolatban egyéb teendőm (pl. valamiféle kereskedelmi engedély, stb.)?

  Köszönöm szépen!

 • Még annyit szeretnék hozzáfűzni az előzőekhez, hogy a külföldi cég részesedést fizet az online feltöltött fotók/grafikák minden egyes megvásárlása/letöltése után, a bevétel ebből keletkezik.

  • Kedves Ágnes!

   A termékértékesítés fogalma: birtokba vehető dolog, ellenérték fejében történő átengedése, mely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja.
   Ha jól értem, itt nem veszik meg a fotóit, hanem csak annak a használati jogát, tehát nem történik termékértékesítés, hanem csak vagyoni értékű jog átadás.

   Ebben az esetben szolgáltatás nyújtás történik közösségen belüli adóalany részére.
   Az ehhez kacsolódó részletes tudnivalókat itt találja:
   http://adokultura.hu/2017/04/04/alanyi-adomentes-adozo-kozossegi-ugyletei-4-resz/

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária!
  Nagyon sokat sokat segített, pontosan erről van szó, köszönöm szépen! 🙂
  További szép napot kívánok!

 • T. G Novák Mária ! KATA-s alanyi mentes egyéni vállalkozó használt /3 éves/ személygépkocsit hoz be az EUból amit magánszemélytől vesz. A személygépkocsit bérbeadás céljából szerzi be.
  az érték meghaladja a 10 ezer eurot, s a KATA-s egyéni vállalkozónak nincs közösségi adószáma. Kell -e közösségi termékbeszerzés címen áfát vallania és fizetnie ? Válaszát előre is köszönöm

  • Kedves Matador!

   Ha használt személygépkocsit a közösség más tagállamából, magánszemélytől vásárol, akkor nem keletkezik áfa bevallási kötelezettsége és közösségi adószámot sem kell kérnie.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária !
  köszönöm szépen.

 • Kedves Mária!

  Adott egy Bt-m aki Közösségen belülre értékesít fa játékokat, amit a Bt állít elő. Kérdésem az lenne, hogy a Bt egyenlőre alanyi mentes, de elérte a 8 millió Ft bevételt. Be kell jelentkeznie áfa körbe vagy sem. Ha igen akkor az ő esetében mivel belföldre nem értékesít, akkor mindig vissza igényelendő áfája lesz az anyagköltségek után?

  Üdvözlettel

  Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsanna!

   Közösségen belüli termékértékesítés során alanyi adómentes minőségében jár el a Bt, ez a bevétel beleszámít a 8 millió forintos határba, tehát amelyik számlával ezt a határt átlépi, azt már áfásan kell kiállítani és a számla kiállításának napjával az áfa körbe is be kell jelentkezni.
   Ha a terméket közösségi adóalany részére értékesíti, akkor közösségi fordított adós számlát kell kiállítania és igen a belföldi anyagvásárlás és szolgáltatás igénybevétel után mindig levonandó áfája fog keletkezni, amit az áfa törvényben meghatározott szabályok szerint igényelhet vissza.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!