- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

Társasági adójából támogathat – 2. rész

50930742_s [1]Előző írásunkban azt néztük meg, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy társasági adójuk bizonyos része fölött rendelkezzenek.

Előző írásunkban [2] azt vettük szemügyre, hogy milyen lehetőségei vannak a vállalkozóknak arra, hogy művészeti és sportszervezetek támogatásával, maguk döntsenek társasági adójuk bizonyos hányadáról, feltártuk a két támogatási lehetőség közötti lényeges különbségeket és fontos hasonlóságokat. Most tovább megyünk és arra adunk választ, hogyan és mikor tehetünk adófelajánlást a társasági adóelőleg és adó terhére.

Adófelajánlás a társasági adóelőleg terhére

Azok a társaságok, akik havi illetve negyedéves társasági adóelőleg fizetésre kötelezettek, fizetendő adóelőlegük legfeljebb 50%-áig tehetnek felajánlást valamilyen művészeti vagy sportszervezet részére.

Mit kell tudni az adóelőleg felajánlásáról?

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Tehát, ha például negyedéves adóelőleg fizetésre kötelezett a társaság, akkor akár minden negyedéves adóelőleg esedékesség előtti hónap utolsó napjáig tehet nyilatkozatot az éppen esedékes adóelőlegről. Ez három módosításnak fog minősülni, így marad még két módosítási lehetőség, amit a feltöltési kötelezettségnél és /vagy az adófizetésnél használhat fel.

Lehet azonban úgy is nyilatkozni, hogy előre tesz felajánlást az összes fizetendő, még esedékes adóelőlegről, és ha közben kisebb lenne a kalkulált eredmény, mint az első felajánláskor az látható volt, csökkentheti vagy lenullázhatja egy módosítással a még esedékes előlegek támogatási összegét.

Felajánlás a társasági adóelőleg-kiegészítés és az társasági adó terhére

Ha a társaság az adóelőlegek terhére nem tett felajánlást, vagy felajánlása nem éri el a fizetendő adóelőleg-kiegészítés illetve fizetendő éves adó összegének 80%-át, akkor

A felajánlás támogatotthoz való átutalásának itt is feltétele, hogy a társaság az adó esedékességének időpontjáig, az adóhatóságnak megküldje a jogszabályban előírt szervek igazolását [2].

A társasági adóelőleg-kiegészítés és az társasági adó terhére tett felajánlások nem módosíthatók.

FONTOS!

A két támogatási forma nem alkalmazható együtt vagy a hagyományos támogatási formával támogathatunk (amikor szerződéskötés után a támogatni kívánt szervezetnek utaljuk át a támogatás összegét) vagy adófelajánlással (amikor az adóhivatal felé utaljuk át fizetési kötelezettségünket és rendelkezünk arról, hogy ennek bizonyos részét utalja tovább a támogatni kívánt szervezet részére).

Mik a buktatói az adófelajánlásnak?

Az előlegek terhére történő támogatás esetében, a támogatási összegeket akkor sem lehet visszakapni, ha a társaság fizetendő adójának 80%-át meghaladja a felajánlott összeg.

Következő cikkünkben megnézzük, hogy milyen speciális szabályok vannak az adófelajánlással történő támogatás rendszerében.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre [3]!