Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
máj
25
2016

Társasági adójából támogathat – 1. rész

24991412_s2015-től nem csak társasági adója, hanem társasági adóelőlege terhére is tehet felajánlásokat a támogatni kívánt szervezetek részére.

2012-től megnyílt a lehetősége annak, hogy a társaságok támogatás formájában támogathassanak kulturális és sport célokat.

Erről nagyon sok írást jelentettünk meg, mert igen hasznosnak éreztük azt, hogy a költségvetés helyett, az adózók maguk dönthetnek arról, hogy jogszabály szerint fizetendő társasági adójukat milyen célra delegálják, ezekből néhány:

Számvitel – adózás, avagy hihetetlen év végi adószökkentő titkok – 2/2. rész

Adótanácsadói javaslat – Ismét művészeti tevékenység támogatása

Adótanácsadói javaslat – Látvány-csapatsport támogatása

Ezt a rendelkezést már kezdik ismerni a társaságok, de 2015-től lényeges, pozitív változás van a támogathatóságban és jó lenne, ha ez az információ is minél több társaság vezetőjéhez jutna el.

2015. január 1-től ezt a lehetőséget bővítette a jogszabály egy másik eljárási formával. A társasági adó hatálya alá tartozó, társasági adó- és előlegfizetésre kötelezett társaságoknak ettől az időponttól van lehetőségük arra, hogy adófelajánlással rendelkezzenek fizetendő társasági adójuk, társasági adóelőlegük bizonyos részéről.

Milyen közös elemek vannak a két támogatási formában?

3 kedvezményezett cél:

 • filmalkotás támogatása
 • előadó-művészeti szervezet támogatása
 • látvány-csapatsport támogatása

A támogatás társasági adó terhére történő elszámolásához rendelkezni kell a jogszabály által előírt szervezetek igazolásával:

 • filmalkotás támogatása esetén – Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság
 • előadó-művészeti szervezet támogatása esetén – Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága Előadó-művészeti Iroda
 • látvány-csapatsport támogatása esetén – ha a kedvezményezett az országos sportági szakszövetség vagy a MOB, akkor a sportpolitikáért felelős miniszter, ha amatőr vagy hivatásos sportszervezet, látvány-csapatsport fejlesztése érdekében létrejött közhasznú alapítvány, akkor az országos sportági szakszövetség

Az igazolások beszerzésében támaszkodni tudnak a támogatott szervezetek eljárási tapasztalataira.

Mik a leglényegesebb különbségek?

 • A 2012. óta adható támogatásokat a társaság az előírt társasági adóelőlegek megfizetése mellett, újabb likviditási forrást felhasználva adhatta. Ezt az adott támogatást az év végi bevallásban érvényesíthette és igényelhette vissza befizetett társasági adóelőlegeiből. Persze azok a társaságok, akik folyamatosan támogattak, csökkentve ezzel költségvetés felé fizetendő társasági adójukat, elérték azt, hogy ez csak az első és második évben jelentett problémát, mert a nyújtott támogatások a később  fizetendő társasági adóelőlegeiket is lecsökkentették.
 • Adófelajánlással befizetendő adóelőlegeket, feltöltést és adót tudunk csökkenteni, nincs szükség előfinanszírozásra.
 • Az adófelajánlás alkalmazásával kiállított igazolást az adóhatóságnak meg kell küldeni, míg a “hagyományos” támogatás esetében ezt az adózónak kell megőrizni a bizonylatokra vonatkozóan előírt határidőig.
 • Adófelajánlás esetén, a rendelkező nyilatkozatok megtételének időpontjában az adózónak nem lehet 100 ezer forintot meghaladó adótartozása.

Nézzük az adófelajánlás alkalmazásának részleteit!

Három ütemben tehetünk nyilatkozatot adófelajánlásról

 • adóelőleg terhére
 • adóelőleg-kiegészítés (feltöltés) terhére
 • fizetendő adó terhére

Következő cikkünkben részletesen megnézzük, hogy mik a lépései az adófelajánlás alkalmazásának.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!