Újabb, csak online pénztárgépes nyugtaadással végezhető tevékenységek – 2. rész

45019207_sÚgy tűnik, minden logika nélkül kerültek kijelölésre az újabb tevékenységek, amelyeket becsatornáztak a kizárólag online pénztárgéppel végezhető tevékenységek körébe.

Úgy tűnhet, minden logika nélkül kerültek újabb tevékenységek abba a körbe, amelyben ezek a tevékenységek kizárólag online pénztárgéppel végezhetők, de az indoklás szerint olyan a tevékenységek kerültek be az újabb körbe, amelyek esetében nagy százalékban fordul elő a számla nélküli, bevétel eltitkolásával végzett szolgáltatás.

A tevékenységek besorolásának alapja a TEÁOR’08 szám, e szerint dönthető el, hogy egy vállalkozás és az általa végzett tevékenység beletartozik-e a kötelezően online pénztárgépes nyugtát adók körébe.

Melyek azok a tevékenységek, amelyek újként kerültek be?

 • 45.20 gépjármű-javítási, karbantartási tevékenység
 • 45.32 gépjárműalkatrész-kiskereskedelmi tevékenység
 • 45.40 motorkerékpár, – alkatrész kiskereskedelmi, javítási tevékenység
 • 86.10 fekvőbeteg-ellátási tevékenységből kizárólag a plasztikai sebészet
 • 93.29 máshová nem sorolt egyéb szórakoztatási, szabadidős tevékenységből kizárólag a tánctermi, diszkó működtetési tevékenység
 • 96.01 textil, szőrme mosási, tisztítási tevékenységből kizárólag mindenfajta ruházat (beleértve a szőrmét is) és textil géppel, kézzel mosási és vegytisztítási, vasalási tevékenysége
 • 96.04 fizikai közérzetet javító szolgáltatási tevékenység
 • 93.13 testedzési szolgáltatások

Azt gondolom, hogy minden tevékenység egyértelműen meghatározott, de a 96.04 TEÁOR számhoz nyújtanék egy kis segítséget, a KSH besorolás alapján.

Mi is tartozik ide – 96.04 TEÁOR?

 • a törökfürdők, szaunák és gőzfürdők, szoláriumok, gyógyfürdők, fogyasztó- és karcsúsítószalonok, masszázsszalonok stb. tevékenysége

Mi nem tartozik ide?

 • az orvosi gyógymasszázs és terápia, ez a tevékenység a 86.90 TEÁOR szám alá van sorolva és nyilván speciális végzettséget igényel
 • a fitnesz- és testépítő klubok és létesítmények tevékenysége, ez a tevékenység pedig a 93.13 TEÁOR szám alá tartozik
 • a magántanár, -edző sportoktatása, ez a tevékenység pedig a 85.51 TEÁOR szám alá tartozik

Mely tevékenységek fognak bekerülni a kizárólag online pénztárgép használat mellett végezhető tevékenységek közé 2017. január 1-től?

 • 49.32 taxis személyszállítási tevékenység
 • 66.12 szerinti értékpapír-, árutőzsdei ügynöki tevékenységből, kizárólag a pénzváltási tevékenységet végzők

Tanácsolom mindenkinek, aki ilyen tevékenységet végez, hogy időben tegye meg a szükséges lépéseket, melyről előző cikkünkben írtunk, mert a bírság mértéke olyan nagy (magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély esetében pedig 1 millió forintig terjedhet), hogy nem éri meg azt figyelmen kívül hagyni!

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Author: G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

13 thoughts on “Újabb, csak online pénztárgépes nyugtaadással végezhető tevékenységek – 2. rész

 1. Üdvözlöm!

  KATA-s egyéni vállalkozó vagyok (főtev. 9313, egyéb: 8551, 8559, 960404), több fitness centerben is tartok csoportos edzéseket illetve magánórákat. Mindenhol terembérleti díjat fizetek, én adom a nyugtákat az edzésen részt vevőknek. Van, hogy egy nap 3-4 helyen is 1-1 órányi edzést tartok, van hogy kevesebbet. Az igényeknek megfelelően változnak az időpontok.

  Ön hogyan értelmezi tevékenységemet? Kötelező-e az új tv. értelmében pénztárgépet működtetnem? Az állandó vándorlás mellett ez hogyan valósítható meg?

  Tisztelettel,
  Egy fitness sportedző

  1. Kedves Fitness oktató!

   A jogszabály nem mérlegel körülményeket, hanem egyértelműen azt mondja, hogy ha a 9313 TEÁOR szerinti testedzési szolgáltatást végzi, akkor igen, kötelező az online pénztárgép használata.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 2. Kedves Maresz!
  Több helyről azt hallom – és nem akarom elhinni -, hogy nem lehet számlával és annak bejelentésével PTGSZLAB, majd az adatszolgáltatással a PTGSZLAH nyomtatvánnyal “kibújni” a pénztárgép használata alól.

  Te hogy látod ezt a kérdést?
  Köszönettel: Tóth Gabriella

  1. Kedves Tóth Gabriella!

   A jogszabályok ebben a tekintetben nem változtak. A lehetőség most is adott arra, hogy pénztárgép helyett a kibocsátott számlák havi adatszolgáltatásával lehessen ezt a kötelezettséget teljesíteni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

  2. Kedves Mária!

   A fentiekben leírtakhoz kérdezném, hogy a 93.13 Testedzési szolgáltatáshoz hozzárendelt online pénztárgépet is ki lehet váltani számlák NAV felé való adatszolgáltatásával?
   Szeretném még megtudni a kiválthatóság rendeletszámát!

   Köszönettel
   Palyikné Marika

   1. Kedves Palyik Jánosné!

    Minden olyan tevékenységre vonatkozik, amelyek esetében kötelező a pénztárgép használata.
    Beidézem a jogszabályi helyet:
    50/2013. NGM rendelet
    9/C. § 9 A Rendelet 1. § (1) bekezdése alapján pénztárgép használatra kötelezett olyan adóalanyt, aki vagy amely az Áfa tv. 166. §-a szerinti nyugtakibocsátási kötelezettségét az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglaltak szerint számla kibocsátásával teljesíti, az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdés vonatkozásában úgy kell tekinteni, mint aki nyugtaadási kötelezettségének gépi nyugtakibocsátással tesz eleget. Ezen adóalany az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségének a Rendelet 2. § (1) bekezdésétől eltérően a Rendelet 1. mellékletében foglalt tevékenysége tekintetében olyan módon köteles eleget tenni, hogy az e tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák keltét, sorszámát, a vevő nevét és címét, továbbá az ellenérték adót is tartalmazó összegét, adómentesség esetén az ellenérték összegét – az állami adóhatóság által meghatározott struktúrában – a számla kibocsátásának keltét alapul véve naponkénti bontásban, havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, elektronikus úton megküldi az állami adóhatóságnak.

    Remélem tudtam segíteni!
    Üdvözlettel:
    G.Novák Mária

 3. Kedves Árvai Krisztina!
  A 855101 tevékenységi körhöz nem kell pénztárgép?
  Ez a kód egyéni vállalkozónak is jó?
  Köszönettel! Molnár Tímea

  1. Kedves Molnár Tímea!

   855101 tevékenységhez nem kell online pénztárgép.
   Ez egy ÖVTJ szám és kizárólag egyéni vállalkozók használhatják.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 4. Kedves Mária!

  Most szeretnék egyéni vállalkozó lenni. Masszázs tevékenységet ill. egyéb nyirok masszázs, talp masszázzsal foglalkozni.
  Ki tudom valahogy kerülni a pénztárgép használatát. Pl a NAV felé való adatszolgáltatással?

  1. Kedves Brigitta!

   Igen, van rá lehetőség.
   Minden szolgáltatásáról számlát kell adnia és azokat havonta a PTGSZLAH nyomtatványon be kell jelentenie az adóhivatalba.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.