Újabb, csak online pénztárgépes nyugtaadással végezhető tevékenységek – 1. rész

43428685_sÚjabb ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgépek kötelező használatát.

2016. szeptember 30-ától illetve 2017. január 1-től, újabb ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgépek kötelező használatát.

A 2014. évi pénztárgép „mizéria” óta remélhetőleg sok minden megváltozott és az újonnan bekerülők már biztonságosan és egyszerűen juthatnak majd pénztárgépeikhez.

Foglaljuk össze, mit érdemes tudni a pénztárgépek beszerzéséről és üzemeltetéséről?

Hogyan vásárolhat pénztárgépet?

Az online pénztárgépek beszerzésének menete jelentősen eltér az eddig megszokott gyakorlattól. A társaságok kizárólag az adóhivatal honlapján közzétett forgalmazóktól vásárolhatnak online pénztárgépet.

Ahhoz, hogy online pénztárgépet tudjon vásárolni, először a NAV elektronikus rendszerében kell cégét regisztráltatni. Erre a regisztrációra egy elektronikusan kitölthető PTGREG nevű nyomtatvány szolgál.

Az adóhivatal az elektronikusan beküldött nyomtatvány esetében 5 nap múlva, postai úton elküldött nyomtatvány esetében 8 nap múlva küldi el az adózó részére azt a 16 karakterből álló, regisztrációs kódot, amelynek birtokában online pénztárgép vásárlásra lesz jogosult.

E nélkül a kód nélkül nem tud online pénztárgépet vásárolni.

Mit kell tudni az üzemeltetésről?

Az online pénztárgépek adatait a NAV közvetlen lekérdezéssel éri el. Így ahhoz, hogy ez az adatkapcsolat működhessen, szükséges egy olyan szolgáltatóval szerződést kötni, aki ezt szolgáltatni tudja. A szolgáltatás megléte és folyamatos üzemelése a pénztárgép üzemeltetőjének, a társaságnak a felelőssége.

Amennyiben az online adatszolgáltatás azért nem működik, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget ennek a kötelezettségének

 • nem köt szerződést az adatkapcsolat biztosítására egy erre alkalmas szolgáltatóval
 • a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató nem biztosítja az adatkapcsolatot
 • a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató korlátozza az adatkapcsolatot,

mulasztási bírsággal sújtható.

Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (pl. gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet.

Kötelező felülvizsgálat

Az online pénztárgépeket kötelező évente felülvizsgáltatni.

Fontos, hogy két egymást követő felülvizsgálat között nem telhet el egy évnél hosszabb idő.

Az online pénztárgépek felülvizsgálata kizárólag az adóhivatal nyilvántartásában szereplő szolgáltatókkal végeztethető el.

A felülvizsgálatot az online pénztárgép használatának helyszínén érdemes elvégezni, ahol kötelezően jelen kell lennie a pénztárgép naplónak is.

Milyen teendők vannak meghibásodáskor?

A meghibásodás ideje alatt kézi bizonylatokat kell kiállítani és a hiba megszűnésekor ezeket a bizonylatokat kötelezően be kell ütni az online pénztárgépbe, valamilyen eltérő nappal vagy valamilyen megkülönböztethető jelöléssel.

Az online pénztárgépet átvevő szerviz 3 napon belül kötelezően adatot szolgáltat az adóhivatalnak a meghibásodott online pénztárgép átvételéről és szintén 3 napon belül az online pénztárgép visszaszolgáltatásáról is a PTGTAX nevű nyomtatványon.

Következő cikkünkben folytatjuk az online pénztárgép használatával kapcsolatos ismeretek átadását és azoknak a szolgáltatásoknak a körét fogjuk megnézni, akik újként kerülnek be az online pénztárgépet kötelezően használók körébe.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

 

Author: G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

4 thoughts on “Újabb, csak online pénztárgépes nyugtaadással végezhető tevékenységek – 1. rész

  1. Kedves Kata!

   Igen, 96.04 TEÁOR számon végzett, fizikai közérzetjavító szolgáltatás esetén kötelező az online pénztárgép használata. Az online pénztárgép itt is kiváltható azzal, ha számlát bocsát ki minden szolgáltatásról és azokat havonta bejelenti az adóhivatalba. (Persze ehhez az szükséges, hogy minden szolgáltatást igénybevevő megadja a számla kiállításához szükséges adatait.)

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 1. Kedves G. Novák Mária!

  Amennyiben van bejelentett munkahelyem, de szeretnék a munkaidőm lejárta után KATA-sként 96.0404 TEÁOR számon végzett, fizikai közérzetjavító szolgáltatást nyújtani (talpmasszázst) akkor is elég, ha számlát bocsátok ki minden ügyfelemnek és azokat havonta bejelentem az adóhivatalba?
  Ezek ugye online intézhető dolgok?

  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Gál Viola

  1. Kedves Viola!

   A válaszom, igen, igen, igen.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.