Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Sze
22
2015

Számlázó programok adóhatósági felügyelete

19700768_s2016. január 1-től biztosítani kell, hogy az adóhatóság bármikor hozzájusson számláink aktuális adataihoz.

Az adóhatóság megteremtette annak minden feltételét, hogy a pénztárgépes vállalkozások bevételeit felügyelni tudja. Ugyanezt a számítógépes programot használóknál még nem sikerült kivitelezni, hiszen ahány társaság, gyakorlatilag annyi számlázó program, de ez a szándék jelenik meg egy 2016. január 1-től érvényes jogszabályban.

Hogyan is fog megvalósulni a számlázó programot használók ellenőrzése?

A számlázó programok feltérképezése már 2014-be elindult azzal, hogy minden számlázó programot és online számlázó programot be kellett jelenteni az adóhatóságnak 2014. november 15-ig, illetve folyamatosan jelenteni kell, ha egy számlázó programot már nem használunk vagy egy újat vettünk használatba.

A számlázó programokat még nem kötik össze online az adóhatóság számítógépes rendszerével, mint ahogyan azt a pénztárgépek esetében tették, hanem kötelezik a társaságokat arra, hogy programfejlesztéssel létesítsenek egy olyan funkciót a számlázó programjukban, amelynek használatával a társasághoz érkező ellenőrök bármelyik pillanatban ki tudják menteni az addig kiszámlázott aktuális adatokat.

Miért fontos már most tudni?

Ez a rendelkezés 2016. január 1-én lép életbe, de senkinek nem ajánlom, hogy csak akkor kezdjen el foglalkozni ezzel az előírt kötelezettséggel!

Minden számlázó program és minden programozó más. Adjunk kellő időt arra, hogy ezt a funkciót a számlázó programok készítői kellő gondossággal be tudják építeni a rendszerünkbe és tesztelni tudják, ezért azt javaslom, hogy ezzel az igényünkkel keressük meg őket már most.

Az is előfordulhat, hogy számlázó programunk eladója már nem fejleszti tovább termékét, így még az is lehetséges, hogy új programra kell átállnunk, ezért hagyjunk magunknak is időt erre.

A nagyobb szoftvergyártók fel vannak készülve, követik a jogszabályi változásokat és annak megfelelően módosítják értékesített szoftvereiket. Gyakran még az előtt közlik velünk, hogy a jogszabályi követelményeknek megfelelő módosításokat végrehajtották a programunkon, hogy tudomást szereznénk a módosítási kötelezettségről.

Ha kaptunk ilyen értesítést, nyugodtan dőljünk hátra a székünkben, de ha nem, akkor vegyük fel a kapcsolatot számlázó program értékesítőnkkel.

Fontos követelmény!

A számlázó program menüpontjának kizárólag az „adóhatósági ellenőrzési szolgáltatás” lehet a megnevezése, hogy az adóhatóság ellenőrei minden kétséget kizáróan megtalálják azt.

A jogszabály pontosan meghatározza az adott menüpont használatakor létrehozandó file leírását, melyet ide kattintva tekinthetnek meg.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!