Miből élünk 2016-ban? – 1. rész

9393925_sAdójogszabály módosítások 2016. január elsejétől.

A parlament adójogszabály módosításokat fogadott el, melyek 2016. január 1-től lépnek hatályba. Azt gondolhatjuk, hogy végre van időnk a következő évi törvényváltozásokra felkészülni, azokat megemészteni és alkalmazásukat áttekinteni.

Legyen így! Reménykedjünk benne, hogy ezek a kihirdetett törvényi változások megélik 2016. évi alkalmazásukat!

Ezeket a változásokat fogjuk áttekinteni az elkövetkezendő hetekben.

Kezdjünk a személyi jövedelemadóval!

Adómérték

Az adó mértéke 1 százalékkal csökkent. 2016-ban 15% személyi jövedelemadót fogunk fizetni a jövedelmünk után az idei 16% helyett.

Az adómérték változás miatt módosításra kerültek az adóalap módosító tételek.

A családi kedvezmény

  • egy eltartott után igénybevehető kedvezmény 66 670 forint, adócsökkenésben ez továbbra is 10 000 forint
  • két eltartott esetén igénybevehető kedvezmény 83 330 forint, adócsökkenésben 12 500 forintot jelent
  • három és minden további eltartott esetén igénybevehető kedvezmény 220 000 forint, ami adómegtakarításban továbbra is 33 000 forint

Első házasok kedvezménye

A jogosultsági hónaponként levonható összeg 33 335 forintra változott, így biztosítva azt, hogy a havi adómegtakarítás összege továbbra is 5 000 forint legyen.

Folytassuk a társasági adó változásokkal!

Progresszív mentesítés

Ha a belföldi illetőségű adózónak külföldön adóztatható jövedelme is keletkezik, akkor a adott külföldi országgal kötött, kettős adóztatás elkerüléséről szóló jogszabályban leírtak szerint kell eljárni. Ha ez a jogszabály tartalmazza a progresszív mentesítést, akkor az adózó úgy módosíthatja a társasági adó alapját, hogy az ne tartalmazza a külföldön adóztatható jövedelmet, azzal, hogy ezt a jövedelmet a társasági adó megállapításánál figyelembe kell venni.

Ez azt jelenti, hogy a külföldön adóztatható jövedelem után belföldön nem kell társasági adót fizetni, de a jövedelmet figyelembe kell venni a társasági adó mértékének megállapításánál. Vagyis, ha egyébként a belföldi jövedelem nem haladná is meg az 500 millió forintot, de a külföldön adózott jövedelemmel együtt már 500 millió forint fölé kerül, akkor a belföldi jövedelem 500 millió forint fölötti része után nem 10 hanem 19% társasági adót kell fizetni, mert a külföldi jövedelem feltolta a belföldi jövedelmünk egy részét a 19%-os adósávba.

Ez a rendelkezés 2015. június 25-étől hatályos.

Pontosítás a társasági adótörvényben

Tudjuk, hogy az adóhatósági bírság és késedelmi pótlék növeli a társasági adó alapját. A törvényben azonban eddig nem szerepelt, hogy ha ezek a megfizetett és adóalapként elszámolt tételek valamilyen okból visszatérítésre kerülnek, akkor ezekkel a visszatérített összegekkel csökkenthető is az adóalap.

Ez a rendelkezés is 2015. június 25-étől hatályos.

A következő héten folytatjuk a változások feltérképezését!

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Author: G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.