Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jún
30
2015

Változnak a számlázási szabályok

32824355_sA számla kiállításának szabályai változnak, s ezzel együtt az áfafizetési kötelezettségek bevallási időszaka is.

2015 július 1-től változnak az időszakos elszámolású ügyletekre vonatkozó számla kiállításának szabályai, ugyan még csak azok esetében, akik könyvelési, adótanácsadói, könyvvizsgálói tevékenységről állítanak ki számlát, de ez a változás 2016. január 1-től mindenkit elér.

Ismerkedjünk meg vele!

Korántsem olyan egyszerű a változás, mint azt gondolnánk.

A józan eszünk azt diktálná, hogy ha eddig a fizetési határidő volt a teljesítés időpontja az időszakos elszámolású ügyletek esetében, akkor most az ügylet tényleges teljesítésének utolsó napja lesz a teljesítés időpontja.

Hát ez sajnos nem így van!

Mit kell tudnunk?

Mit kell tudnunk ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy az adott kiszámlázásnak mikor van a teljesítési határideje, és mikor kell a kiszámlázásunk után az áfát megfizetni?

 • melyik hónap teljesítményét számlázzuk ki
 • melyik hónapban készítjük el a számlát
 • 30 napos szabály – a teljesítés napja nem lehet későbbi, mint a leszámlázott tényleges teljesítés utolsó napja + 30 nap

A könnyebb érthetőség kedvéért összefoglaltuk a számlázási tudnivalókat, és példákkal tettük érthetőbbé azt.

Megnevezés Ha a számlát az adott teljesítmény időszakában állítjuk ki. Ha a számlát az adott teljesítményt megelőző időszakban állítjuk ki. Ha a számlát a teljesítmény időszakát követő időszakban állítjuk ki. Ha a számlát a teljesítmény időszakát követő időszak végén állítjuk ki.
Augusztusi szolgáltatási díjat augusztusban számlázunk ki. Augusztusi szolgáltatási díjat júliusban számlázunk ki. Augusztusi szolgáltatási díjat szeptemberben számlázunk ki. Augusztusi szolgáltatási díjat szeptember végén számlázunk ki.
Számla kelte A számla kiállításának kelte A számla kiállításának kelte A számla kiállításának kelte A számla kiállításának kelte
2015.08.26 2015.07.26 2015.09.10 2015.09.28
Teljesítés időpontja Megegyezik a számla keltével. Megegyezik a számla keltével. Megegyezik a fizetési határidővel. Megegyezik a fizetési határidővel, de az nem lehet későbbi, mint a teljesítmény időszakának utolsó napja + 30 nap.
2015.08.26 2015.07.26 2015.09.18 2015.10.06
Fizetési határidő A számla kelte + megállapodás szerinti napok (8 nap). A számla kelte + megállapodás szerinti napok (8 nap). A számla kelte + megállapodás szerinti napok (8 nap). A számla kelte + megállapodás szerinti napok (8 nap).
2015.09.03 2015.08.03 2015.09.18 2015.10.06

A táblázatból tökéletesen látszik, hogy szó sincs az adminisztráció semmilyen csökkentéséről, egyszerűsítéséről.

Ha ma valaki számlát akar kiállítani, csaknem egy több hetes tanfolyamot kell elvégeznie, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően tudja megtenni azt.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezetőjének további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

4 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • És mi a teljesítési dátum abban az esetben, ha nem 8 napos a fizetési határidő, hanem pl 30, 60, 90?

  • Kedves Katalin!

   Van egy olyan korlátozó szabály, hogy ha a teljesítés időpontja megegyezik a fizetési határidővel, akkor az nem lehet későbbi, mint a teljesítmény időszakának utolsó napja + 30 nap.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Ez bevallom, nekem sem egyértelmű. Ha pl. augusztus hónapra vonatkozik a teljesítés (az egész hónapra), a fizetési határidő 90 nap, mit kell megadnunk
  – teljesítés dátumának,
  – kiállítás dátumának,
  – fizetés dátumának?

  • Kedves János!

   Az első körben attól függ, hogy mikor állítom ki a számlát. A teljesítés időszakában, előtte vagy utána.
   Itt feltételezem arra gondolt, hogy a teljesítmény időszaka után állítjuk ki és 90 napos fizetési határidőm van.
   Ebben az esetben a teljesítés ideje megegyezne a fizetési határidővel, de a 60 napos szabály miatt korábbi lesz ennél.
   Vagyis, ha ez így van, ahogy feltételeztem, akkor a teljesítés ideje nem lehet más mint október 30. (Maximum a teljesítmény időszakának utolsó napja +60 nap.)
   A kiállítás dátuma természetesen az a nap lesz, amikor a számlát ténylegesen kiállítja.
   A fizetési határidő pedig a számla kiállításának kelte + 90 nap.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!